Sport

Cine este Max Verstappen, noul campion mondial din Formula 1! A devenit pilot înainte să-şi ia permisul de conducere

Max Versateppen este noul campion mondial din Formula 1, după un final dramatic în ultimul tur al ultimei curse din sezonul 2021, Marele Premiu de la Abu Dhabi.
12.12.2021 | 17:51
Cine este Max Verstappen noul campion mondial din Formula 1 A devenit pilot inainte sasi ia permisul de conducere
Povestea lui Max Verstappen, noul campion mondial din Formula 1
ADVERTISEMENT

Max Verstappen a devenit noul campion mondial din Formula 1, după ce l-a depăşit pe Lewis Hamilton în ultimul tur al cursei Marelui Premiu de la Abu Dhabi. FANATIK îţi prezintă 6 lucruri mai puţin cunoscute despre pilotul olandez, al 34-lea câştigător al unui trofeu în Marele Circ.

Max Verstappen, noul campion mondial din Formula 1, vine din familie cu legături în motorsport

Născut pe 30 septembrie 1997, la Hasselt (Belgia), Max Verstappen a crescut printre maşini încă de mic. Tatăl campionului mondial, Jos Verstappen, este fost pilot de Formula 1, cu 106 starturi în trei perioade diferite (1994-1998, 2000-2001 şi 2003). Acesta a reuşit să se claseze de două ori pe podium şi a strâns un total de 17 puncte.

ADVERTISEMENT

Sophie Kumpen, mama lui Max Verstappen, a concurat în competiţiile de carting, însă fără rezultate notabile. Vărul acesteia, Anthony Kumpen, a pilotat în NASCAR Whelen Euro Series şi este team manager al echipei PK Carsport.

Lecţia dură primită de la Jos Verstappen

La 4 ani, Max Verstappen a început să concureze în competiţiile de carting, iar în 2007, la 10 ani, a devenit campion al Olandei. Jos Verstappen i-a fost alături încă de la început, iar una dintre lecţiile oferite de acesta i-a rămas în memorie campionului mondial din Formula 1.

ADVERTISEMENT

În 2012, Max Verstappen a ratat titlul naţional, după un accident în timpul cursei. Ratarea obiectivului i-a adus o lecţie dură din partea tatălui.

“Eram supărat, dar tatăl meu era cu adevărat supărat şi dezamăgit. A trebuit să-mi ridic cartul de pe circuit, după ce mi-a spus că eu trebuie să fac totul. Am vrut să discut cu el despre ceea ce se întâmplase, dar nu îşi dorea să vorbească. Am tot încercat, iar la un moment dat, într-o benzinărie, mi-a spus: ‘Ieşi din maşină, nu vreau să mai vorbesc cu tine”, şi-a adus aminte Max Verstappen.

ADVERTISEMENT
  • 17 ani şi 180 de zile avea Max Verstappen când a obţinut primul punct în Formula 1

A devenit pilot în Formula 1 înainte să obţină permisul de conducere

În 2015, la 17 ani şi 166 de zile, Max Verstappen a devenit cel mai tânăr pilot din Formula 1, după ce a debutat în Marele Premiu al Australiei. Înainte, în sezonul 2014, olandezul intrase în Red Bull Junior Team. Cu toate că reuşise un record de precocitate, pilotul nu avea permis de conducere şi se pregătea să dea examen.

“Instructorul meu era foarte strict, ceea ce a fost foarte bine. Eram pregătit dacă cineva trebuia mituit, avem şepci şi tricouri din Formula 1. Nu a fost necesar”, a povestit Max Verstappen într-un podcast.

ADVERTISEMENT

Recordul lui Max Verstappen nu este în pericol, din moment ce în prezent este obligatoriu să ai 18 ani pentru a deveni pilot în Formula 1, iar regula poartă chiar numele olandezului.

  • 18 ani şi 228 de zile avea Max Verstappen atunci când a câştigat prima cursă în Formula 1 (Marele Premiu al Spaniei 2018)

Max Verstappen, performanţe şi în jocurile FIFA

Jocurile video sunt una dintre pasiunile lui Max Verstappen, iar seria FIFA este preferata noului campion mondial. În ianuarie 2019, olandezul era clasat pe locul 21 în FIFA Ultimate Team, după ce în august 2018 obţinuse locul 31.

Christian Horner, şeful echipei Red Bull Racing, a dezvăluit câte ore a petrecut Max Verstappen, în timpul weekend-ului Marelui Premiu al SUA, în faţa consolei. “Sunt multe lucruri pe care nu le ştiţi despre Max. Mai bine de 14 ore s-a jucat FIFA în acest weekend, cât a fost aici (n.r. Austin, Texas)”. La finalul cursei, olandezul reuşea o nouă victorie în faţa lui Lewis Hamilton, pe circuit.

Care sunt echipele preferate ale lui Max Verstappen

“Iubesc fotbalul. Echipa mea preferată, din Olanda, este PSV. Dacă vorbim la nivel internaţional, atunci e Barcelona”, dezvăluia Max Verstappen într-un interviu pentru DAZN.

  • 19.130.000 de dolari a fost salariul lui Max Verstappen la Red Bull Racing Honda, în 2021
  • la aproape 60.000.000 de dolari este evaluată averea lui Max Verstappen

A folosit Google ca să intre la o cursă de Formula 1

Chiar dacă este un pilot foarte cunoscut, Max Verstappen a avut, la un moment dat, probleme să intre la o cursă de Formula 1. S-a întâmplat în sezonul 2018, la Marele Premiu din Singapore, când olandezul a folosit… Google.

“Nu puteam să intru pentru că nu mai aveam pass-ul (n.r. acreditarea de pilot în Formula 1), aşa că m-am căutat pe Google şi i-am arătat tipului: ‘Sunt pilot, vreau să intru pe circuit'”.

  • contractul cu Red Bull Racing este valabil până în 2023

Performanţele lui Max Verstappen în Formula 1

  • 2015 – locul 12 (Scuderia Toro Rosso)
  • 2016 – locul 5 (Scuderia Toro Rosso / Red Bull Racing)
  • 2017 – locul 6 (Red Bull Racing)
  • 2018 – locul 4 (Aston Martin Red Bull Racing)
  • 2019 – locul 3 (Aston Martin Red Bull Racing)
  • 2020 – locul 3 (Aston Martin Red Bull Racing)
  • 2021 – locul 1 (Red Bull Racing Honda)
ADVERTISEMENT