News

Medicii din Iași au reușit să replanteze brațele amputate ale unei fete rănite în accidentul de la Pașcani. Operația a durat 20 de ore

O echipă de medici din Iași a reușit să replanteze brațele unei fete de 15 ani care fusese grav rănită în accidentul de vineri noaptea de la Pașcani.
18.12.2022 | 10:38
Medicii din Iasi au reusit sa replanteze bratele amputate ale unei fete ranite in accidentul de la Pascani Operatia a durat 20 de ore
Operația a avut loc la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași/ Foto: Facebook - CJ Iași
ADVERTISEMENT

O operație deosebit de complexă a avut loc la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, unde o echipă de medici au replantat brațele unei fete de 15 ani care fuseseră amputate într-un accident grav care a avut loc în noaptea de vineri spre duminică în apropierea orașului Pașcani.

Echipa de medici a inclus cadre medicale din Iași și Pașcani, fiind coordonată de către Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului „Sfânta Maria”, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. În sala de operaţii practic au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri. Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil”, a declarat Sidonia Susanu.

Adolescenta va fi supusă și altor operații

Adolescenta a fost detubată și respiră singură, însă chinurile ei încă nu s-au terminat întrucât sunt necesare și alte operații, însă medicii de la Iași estimează că, la final, funcționalitatea membrelor superioare va fi în jur de 85%

ADVERTISEMENT

Replantarea mâinilor a fost posibilă întrucât tratarea acestui caz a început încă de la locul accidentul, iar medicii de urgență de la spitalul din Pașcani au luat măsurile necesare pentru ca o asemenea operație să fie posibil.

De asemenea, echipa de medici de la Iași a fost pregătită încă dinainte ca pacientul să ajungă la Spitalul „Sfânta Maria”.

ADVERTISEMENT

Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună. Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate”, a mai spus Sidonia Susanu.

După finalizarea tuturor intervențiilor chirurgicale, adolescenta va avea nevoie de un program intens de kinetoterapie și fizioterapie.

ADVERTISEMENT

Fata s-a rănit vineri noaptea, după ce autocarul în care se afla s-a răsturnat într-o curbă la intrarea în Pașcani. Cei 35 de pasageri, mulți minori, erau membrii unui ansamblu folcloric care plecase din Botoșani către Ialomița. Un număr de 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la spitalele din Pașcani și Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: