News

Medicii din Ucraina, bântuiți de amputările pe bandă rulantă. “Minele sunt pur și simplu peste tot”

Medicii din Ucraina, bântuiți de rănile provocate de mine. În "cea mai minată țară de pe Pământ" geniștii găsesc și cinci mine pe metru pătrat
16.08.2023 | 16:56
Medicii din Ucraina bantuiti de amputarile pe banda rulanta Minele sunt pur si simplu peste tot
Ucraina a devenit cea mai minată țară de pe Pământ Sursa foto: hepta, Reuters, Dmitro Mialkovskii via The Washington Post / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la invazia Rusiei, Ucraina a devenit cea mai minată țară de pe Pământ, iar armata Kievului înregistrează un deficit critic de oameni și echipamente capabile să curețe liniile frontului. Amputările pe bandă rulantă, în urma rănilor provocate de mine rusești, sunt pentru medici o realitate sumbră a contraofensivei ucrainene.

Medicii din Ucraina, bântuiți de rănile provocate de mine rusești

Pentru chirurgi, rănile provocate de minele terestre înseamnă oase pulverizate, haine și noroi amestecate în fracturi complexe și pierderi masive de sânge. Principalele cauze ale rănilor suferite de soldații ucraineni sunt focurile de artilerie și minele, spune Serhii Rizhenko, medicul-șef al spitalului Mechnikov din Dnipro.

ADVERTISEMENT

“În fiecare zi, spitalul Mechnikov primește între 50 și 100 de răniți foarte, foarte grav”, a declarat el pentru The Guardian. “Dintre acești 21.000 de soldați, 2.000 au ajuns la noi cu membre lipsă. Prima intervenție chirurgicală pentru ei este efectuată rapid în apropierea câmpului de luptă. Din nefericire, 90% dintre cazuri se soldează cu amputarea membrului rănit în spital.”

Trauma psihică a amputărilor pe bandă rulantă este o realitate sumbră a contraofensivei ucrainene și pentru medicii care lucrează în regiunea Zaporojie.

ADVERTISEMENT

“Minele sunt pur și simplu peste tot”, a declarat pentru The Washington Post chirurgul militar ucrainean Dmitro Mialkovskii, care lucrează în țară de la începutul războiului, dintr-un spital din Zaporojie – o regiune aflată în centrul contraatacului – pe care nu a dorit să o identifice din motive de securitate.

Mialkovskii a declarat că a tratat mai multe răni provocate de exploziile de mine de la începutul contraofensivei, decât anul trecut când a activat în Herson și Kramatorsk și chiar și în Zaporojie. Spitalul său primește în mod obișnuit cel puțin două răni provocate de exploziile de mine în fiecare zi, deși medicii au tratat recent 11 astfel de victime, inclusiv amputări traumatice, într-o singură zi.

ADVERTISEMENT

“Anatomia este distorsionată și mutilată”

“Este cu adevărat devastator, pentru că atunci când vezi un tânăr de 21-24 de ani, fără picior, fără gamba inferioară, chiar dacă îți spui că cel puțin este în viață, te gândești că pentru toată viața lui va trebui să folosească o proteză”, a spus Mialkovskii. “Este o persoană cu handicap. Și sunt mulți acum.”

Începutul contraofensivei ucrainene a adus schimbări radicale în cazul lui Mialkovskii. Înainte, el putea efectua operații elective, cum ar fi reparații de hernie. Acum, el poate doar să trateze răni de glonț, să extragă șrapnelul din țesutul rănit și să încerce să salveze membrele sfâșiate de exploziile minelor. Mialkovskii efectuează zilnic trei-patru operații majore și câteva operații minore, tratând în principal soldații ucraineni evacuați din spitalele de campanie și de pe câmpurile de luptă.

ADVERTISEMENT

Rănile provocate de exploziile de mine rusești sunt deosebit de grotești. Samer Attar, un chirurg ortoped siriano-american de la Universitatea Northwestern, care s-a oferit recent voluntar în Zaporojie alături de Mialkovskii, a descris rănile ca fiind “un amalgam de tendoane, oase și mușchi. Anatomia este distorsionată și mutilată și nu poți să-i dai niciun sens.”

Acest tip de răni modifică țesuturile la nivel molecular, ceea ce înseamnă că pacienții trebuie să aștepte adesea zile întregi până când medicii îndepărtează carnea neviabilă și determină ce părți ale membrului pot fi salvate.

Apoi urmează mai multe intervenții chirurgicale în timpul cărora, potrivit lui Attar, medicii se trezesc “luptând pentru fiecare centimetru pătrat de membru funcțional”, deoarece performanța protetică crește odată cu lungimea și acoperirea ciotului rămas.

Medicii se agață de sclipirile zilnice de normalitate și rezistență: un bucătar al spitalului care are misiunea de a hrăni personalul. Un cărucior de cafea parcat în fața spitalului. Dar expunerea neîncetată la rănile de război este demoralizatoare.

“Rănile arată la fel, indiferent dacă sunt ucraineni sau sirieni”

Pentru Attar, experiența nu este una nouă. Înainte de Ucraina, el a tratat pacienți mutilați de munițiile rusești în Siria, unde conflictul face ravagii de mai bine de un deceniu.

În cursul mai multor misiuni medicale în spitale siriene subterane, subfinanțate, din zonele controlate de rebeli, inclusiv în timpul asediului orașului Alep, Attar a tratat pacienți în timp ce președintele sirian Bashar al-Assad făcea praf cartierele civile controlate de rebeli – cu ajutorul atacurilor aeriene ale aliaților ruși, care au intervenit pentru prima dată în războiul civil sirian în 2015.

Attar a tratat mai multe victime ale bombardamentelor în Siria, dar mai multe răni provocate de exploziile de mine în Ucraina. “Rănile arată la fel, indiferent dacă sunt ucraineni sau sirieni”, a spus el. “O încurcătură de fragmente de oase, tendoane și mușchi de la un braț sau un picior sub câmpuri chirurgicale albastre.”

În Ucraina, Attar a amputat membre de la oameni din toate categoriile sociale: un cântăreț de operă care a declarat cu bucurie că rana sa nu-i va afecta pasiunea, un genist care a fost lovit de o dronă în mijlocul unui câmp minat. “Este greu să te simți bine cu tine însuți și cu lumea atunci când tot ce faci este să amputezi membre de la tineri sănătoși”, a mai declarat Attar.

Mialkovskii a spus că și el a fost bântuit de afluxul de răni brutale, care i-au schimbat viața. “Încercăm să ne comportăm ca și cum nu s-ar întâmpla nimic”, a spus el. “Dar doare.”

Ucraina, împânzită de mine rusești

Oleksii Reznikov, ministrul apărării din Ucraina, a transmis un apel urgent aliaților în cadru căruia a declarat că geniștii Kievului găsesc în unele locuri chiar și cinci mine rusești pe fiecare metru pătrat, care au fost plantate de soldații Moscovei pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva Ucrainei.

Potrivit lui Reznikov, un ajutor vital este ca aliații “să extindă și să accelereze” instruirea specialiștilor pe care unele dintre națiuni o oferă deja, relatează The Guardian.

Forțele armate ucrainene au un număr insuficient de geniști pentru a acoperi frontul care se întinde pe 1.000 de kilometri, iar unitățile de deminare sunt supuse unor tiruri intense din partea armatei ruse.

“Astăzi, Ucraina este cea mai minată țară din lume. Sute de kilometri de câmpuri minate, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale liniei frontului până la cinci mine pe metru pătrat. Câmpurile minate rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu insurmontabil. Avem geniști calificați și echipamente moderne, dar acestea sunt extrem de insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei”, a declarat Oleksii Reznikov.

Lipsă critică de geniști

În luna mai a acestui an, înainte de începerea contraofensivei, Kievul avea, în cele cinci batalioane de geniu, 200 de brigăzi cu câte 30 de oameni. Numărul de specialiști activi este acum semnificativ mai mic. Potrivit mărturiilor de pe front, uciderea geniștilor și a ofițerilor este un motiv de bucurie pentru forțele rusești.

Lituania, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Danemarca, care fac parte din alianța de 54 de țări care sprijină Ucraina, au fost de acord să antreneze și să echipeze unitățile ucrainene de deminare. Alte țări au fost invitate să se alăture.

Această inițiativă a deblocat donații, a mai spus Reznikov, care a subliniat că deși recunoscătoare, țara sa are nevoie de mai mult ajutor.

“În acest stadiu al campaniei noastre avem nevoie în mod critic de mai multe echipamente de deminare, de la traule de dragare a minelor la torpile Bangalore. Echipamentul de deminare a fost deblocat de mult timp și suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru sprijinul deja oferit. Este, de asemenea, vital să extindem și să accelerăm formarea specialiștilor. Este nevoie de specialiști aici și acum. Munca lor salvează vieți și asigură avansarea trupelor noastre”, a mai declarat Reznikov.

ADVERTISEMENT