News

Medicii în conflict de interese ar putea fi sancționați. Direcționarea pacienților către clinicile private, interzisă

Medicii care își trimit pacienții de la stat la clinicile private la care lucrează ar putea fi sancționați pentru încălcarea drepturilor pacienților.
06.12.2023 | 16:33
Medicii in conflict de interese ar putea fi sanctionati Directionarea pacientilor catre clinicile private interzisa
Medicii în conflict de interese, o problemă recunoscută și de ministrul Alexandru Rafila/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În dezbaterea Senatului urmează să intre un proiect de lege prin care medicii din unitățile medicale de stat care își silesc pacienții să meargă la clinicile private la care respectivele cadre medicale au al doilea loc de muncă să fie sancționați pentru încălcarea drepturilor pacienților.

Medicii sancționați pentru direcționarea forțată a pacienților

Sistemul medical de stat din România funcționează cu o anomalie de pe urma căreia pacientul este nevoit să suporte unele cheltuieli care, în mod normal, ar trebui să fie suportate de sistemul de asigurări medicale. Astfel, un medic face consultații în unitățile medicale de stat, dar apoi trimite pacientul pentru analize sau examinări suplimentare într-o clinică privată la care medicul respectiv lucrează, analize care trebuie suportate de pacient din buzunarul său.

ADVERTISEMENT

Numărul de medici care se află în această situație este suficient de mare, iar parazitarea sistemului de stat de către cel privat suficient de extinsă încât să fi provocat reacții de îngrijorare din partea Ministerului Sănătății, însă până acum nu a fost luată nicio măsură concretă pentru a stopa acest fenomen.

Proiectul depus la Senat, redactat de către deputații Nicu Fălcoi și Adrian Wiener și susținut de colegii lor din USR, prevede că „personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acest să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private”. Nerespectarea acestei prevederi ar urma să fie considerată abatere disciplinară și sancționată ca atare.

ADVERTISEMENT

Măsura nu interzice automat tratarea pacienților în unitățile private după ce au mers inițial la cele de stat, dacă acestea din urmă nu pot asigura anumite servicii medicale sau dacă pacientul dorește explicit acest lucru, numai că acest lucru trebuie făcut în interesul exclusiv al pacientului care trebuie să aibă un acces neîngrădit la serviciile publice.

În esență, proiectul dă consacrare legală unui tip de conflict de interese care nu a fost reglementat. Dacă un funcționar public, din postura în care se află, ia o decizie în care un interes personal, acest lucru este sancționat prin lege. Însă pentru medici nu există o măsură similară astfel că unii medici se folosesc de locul de muncă de la stat pentru a trimite clienți clinicilor private în care lucrează, iar pacienții trebuie să plătească pentru servicii de care ar trebui să beneficieze în mod gratuit.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului de lege amintesc că medicii sunt supuși unor interdicții legate de un potențial conflict de interese în mai multe state ale lumii. Astfel, în Statele Unite medicii care lucrează în sistemul de stat nu au dreptul să elibereze bilet de trimitere la unitatea privată la care au al doilea loc de muncă.

Ezitare la Ministerul Sănătății

Problema conflictului de interese a fost menționată și de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o declarație făcută în septembrie 2022. „Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale. E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică”, declara Rafila, într-o emisiune la Prima News.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a reluat această afirmație în ianuarie 2023, însă până acum Ministerul Sănătății nu a inițiat niciun act normativ care să introducă o interdicție clară a conflictului de interese. „Dacă un pacient este consultat de către un medic într-un spital sau într-un ambulatoriu al unui spital public, el trebuie să rămână în spitalul public. Dacă merge la privat, eventual la acelaşi medic, lucrul ăsta nu este deloc în regulă pentru că acolo este clar vorba despre o direcţionare a pacientului. Ne gândim cum să facem să împiedicăm această direcţionare a pacienţilor”, spunea Rafila.

Pe de altă parte, ministrul se opunea unei măsuri mai radicale despre care s-a vorbit, anume instituirea unei interdicții clare pentru ca medicii care lucrează la stat să lucreze și în sectorul privat. Rafila invoca faptul că o asemenea măsură comportă un risc de neconstituționalitate întrucât ar afecta dreptul la muncă. În plus, s-ar putea dovedi nepractică întrucât medicii ar putea să prefere mediul privat și astfel unități sanitare publice să se confrunte cu un deficit major de personal.

ADVERTISEMENT