News

Medicul erou Cătălin Denciu, umilit de statul român. Doctorul nu poate primi concediu medical. Ministerul Sănătății promite că schimbă legea

Medicul erou Cătălin Denciu, umilit de statul român. Acesta nu poate primi concediu medical.
20.08.2021 | 18:05
Medicul erou Catalin Denciu umilit de statul roman Doctorul nu poate primi concediu medical Ministerul Sanatatii promite ca schimba legea
ADVERTISEMENT

Situația este una complicată. Medicul are nevoie în continuare de îngrijiri medicale și de timp, în timp ce statul românul nu i-l poate oferi, din cauza unei legi vechi, care prevede un anumit interval pentru concediul medical.

Medicul erou Cătălin Denciu, umilit de statul român. De ce nu poate avea concediu medical

Medicul erou Cătălin Denciu, cel care a intrat în foc pentru a-și salva pacienții, după un incendiu care a izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț, nu poate să aibă concediu medical în continuare.

ADVERTISEMENT

Actele normative în vigoare arată că medicul nu mai poate sta să se recupereze, pentru că a atins maximul de zile de concediu medical. Astfel, din cauza unui vid legislativ, el se află într-o situație imposibilă.

Ce înseamnă acest lucru, de fapt? Medicul Cătălin Denciu are la dispoziție două variante. Fie se întoarce la muncă, lucru pe care nu îl poate face, având în vedere că nu este într-o stare de sănătate care să îi permită acest lucru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, doctorul mai are la dispoziție și varianta de a sta acasă pentru recuperare, însă fără a fi plătit, sau să își ia concediul de odihnă pentru a primi repausul de care are nevoie, transmite bzi.ro.

Reacția Colegiului Medicilor la situația medicului

„Istoria dureroasă a acestui om constă în neclarităţile legislative cu care avem de-a face. În primul rând, istoria medicală arată că acest om pentru noi este un model.

ADVERTISEMENT

Este o emblemă vie, un om care are familie, are copii şi care, mai presus de tot, şi-a iubit semenii. Datori suntem ca toată viaţa lui să avem grijă de el, de copiii lui, de familia lui”, a spus Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor.

„Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi”, a mai spus Valeria Herdea.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul de modificare a acestei legi va fi pe masa discuțiilor din guvern, dar abia săptămâna viitoare.

“Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, a transmis Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT