News

Medicul sud-african care a descoperit varianta Omicron, despre pacienţii infectaţi: „Au simptome moderate“

Varianta Omicron a coronavirusului are simptome „moderate“, a declarat medicul sud-african care a descoperit noua tulpină. S-a observat, totuși, o manifestare neobișnuită: oboseala extremă.
29.11.2021 | 12:59
Medicul sudafrican care a descoperit varianta Omicron despre pacientii infectati Au simptome moderate
ADVERTISEMENT

Dr. Angelique Coetzee, președinta Asociației Medicale din Africa de Sud, s-a numărat printre primii specialiști care au suspectat apariția unei tulpini diferite a coronavirusului. Ea a declarat duminică pentru Reuters că simptomele variantei Omicron sunt, până acum, moderate, și pot fi tratate acasă.

Noua variantă a fost depistată și anunțată pe 25 noiembrie de Institutul Național al Bolilor Transmisibile din Africa de Sud (NICD) după analizarea unor eșantioane preluate dintr-un laborator între 14 și 16 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Simptome moderate, ca la o infecție virală normală

Coetzee a declarat că pe 18 noiembrie un pacient s-a simțit “extrem de obosit” și a avut timp de două zile dureri musculare și de cap.

“Simptomele din această fază au fost foarte apropiate de cele ale unei infecții virale normale”, a relatat medicul.

ADVERTISEMENT

Pacientul și familia lui au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar în aceeași zi, când mai multe persoane au avut simptome asemănătoare, Dr. Coetzee și-a dat seama că “se întâmpla altceva”. De atunci, au început să apară câte doi-trei pacienți pe zi cu astfel de manifestări.

“Am văzut mulți pacienți cu Delta în valul trei. Iar asta nu se potrivea cu situația clinică”, a spus medicul care a alertat autoritățile sanitare din țara sa în ziua în care a primit rezultatele analizelor.

ADVERTISEMENT

“Cei mai mulți au simptome foarte, foarte moderate, și până acum niciun pacient nu a fost internat. Am putut trata acești pacienți la domiciliu”, a precizat ea.

Oboseala severă, o manifestare neobișnuită

Coetzee, care face parte din Comiterul Consultativ Ministerial pentru Vaccinuri, a mai spus că, spre deosebire de varianta Delta, pacienții depistați cu Omicron nu și-au pierdut până acum gustul sau mirosul și nu s-au observat scăderi majore ale nivelului de oxigen.

ADVERTISEMENT

Din ce a observat medicul până acum, noua variantă afectează persoanele de 40 de ani sau mai tinere. Aproape jumătate dintre pacienții cu simptome de Omicron nu au fost vaccinați.

“Cea mai predominantă problemă este oboseala severă timp de o zi sau două. Aceasta e însoțită de dureri de cap și dureri musculare”, a spus Angelique Coetzee.

Noua variantă se răspândește în toată lumea

Varianta B.1.1.529, denumită Omicron, prezintă “un risc foarte mare” la nivel mondial, avertizează luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Omicron prezintă 32 de mutații, iar cercetătorii sunt îngrijorați că acestea i-ar putea permite să depășească protecția asigurată de vaccinuri și să se răspândească rapid.

Potrivit OMS, până în prezent nu s-a raportat niciun deces provocat de noua variantă.

Aproape trei sferturi dintre cazurile de Covid-19 depistate în prezent în Africa de Sud sunt cauzate de varianta Omicron. Aceasta s-a răspândit în mai multe țări, fiind raportate cazuri de infectare în Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia, Cehia, Israel, Canada, Australia și Hong Kong.

Răspândirea noii variante a generat îngrijorare în întrega lume. Mai multe țări, printre care Statele Unite, Israel, Marea Britanie și Japonia, au interzis călătoriile din și spre statele din sudul Africii, măsură pe care Africa de Sud o contestă.

ADVERTISEMENT