Life

Medicul Tudor Ciuhodaru spune ce trebuie să nu facem de Sărbători: ”Vă pot mutila”

De sărbători ne pasc multe pericole, spune Tudor Ciuhodariu. De la tăiatul porcului și intoxicația cu monoxid de carbon până la consumul excesiv de alcool și mâncare.
19.12.2023 | 18:30
Medicul Tudor Ciuhodaru spune ce trebuie sa nu facem de Sarbatori Va pot mutila
Medicul Tudor Ciohodaru, pericolele de sărbători. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciohodaru ne explică la ce putem fi expuși în perioada dintre Crăciun și Anul nou. De la folosirea petardelor până la accidentele ce pot apărea de Ignat, cunoscutul medic ne învață ce trebuie să facem și cum să acordăm primul ajutor.

De Crăciun suntem expuși la tot felul de pericole, susține Tudor Ciuhodariu

Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru ne explică la ce riscuri suntem expuși și ce pericole putem întâlni acum, se sărbători. De la petardele care pot mutila până la monoxidul ce carbon care poate ucide.

ADVERTISEMENT

Crăciunul este perioada în care au loc cele mai multe sinucideri, iar consumul de alcool a devenit mai periculos decât excesele alimentare. Învățam, de asemenea, și cum să acordăm primul ajutor.

Tudor Ciuhodariu: ”Petardele vă pot mutila”

Luna decembrie, luna când toata lumea își cumpără petarde si artificii. Cât de periculoase sunt, de fapt?

ADVERTISEMENT

-A început sezonul petardelor. Atenție, mai bine nu le folosiți. Vă pot duce direct în sala de operaţii și chiar și aşa puteţi rămâne mutilaţi. Un pacient de 35 de ani din Iași a ajuns în stare critică cu arsuri pe 75% din suprafața corpului. Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România, iată ce trebuie să știți.

Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi asa puteţi rămâne mutilaţi. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.

ADVERTISEMENT

“În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei”

Ce trebuie să știm despre petarde sau produse asemănătoare?

-Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum și a artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase, a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii. Ei urmează să fie sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei. Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor.

“A ajuns în șoc traumatic cu amputații de falange la degete”

Să spunem adevărul, românul taie porcul de Ignat. La ce pericole ne expunem?

– Răzbunarea porcului poate fi extrem de dureroasă. Tot mai mulți pacienți ajung să fie tratați în aceasta perioadă pentru plăgi produse în timpul tăierii porcilor (mușcate sau tăiate). Un pacient de 47 de ani a ajuns la urgențe după ce a fost mușcat chiar de porcul ce urma să fie sacrificat. Cel mai grav a fost un tânar de 33 de ani ajuns în șoc traumatic cu amputații de falange la degetele 2,3,4 mâna stângă și plagă mușcată față dorsală cu secțiune de tendoane extensoare.

ADVERTISEMENT

Aceste leziuni sunt extrem de grave. Cele mai multe plăgi mușcate sunt la nivelul mâinilor, dar nu au lipsit cele de la gambe și antebrațe. Pot merge până la amputație traumatică a unor segmente membre. Necesită de urgență profilaxie antitetanică, hemostază provizorie și antalgice. Suport volemic, evaluare imagistică și adesea intervenția chirurgilor reconstructivi. Prognosticul funcțional este extrem de rezervat datorită severității lezionale cu distrucții vasculo-nervoase și potențialului septic și necrotic major. Și cel estetetic poate fi influențat, exisă mușcături la nivelul feței. Se poate ajunge chiar la necesitatea grefării ulterioare.

Ce trebuie sa facem în caz de accidentari la tăiatul porcului

Ce este important să știm dacă ținem morțiș să tăiem porcul și se întâmplă o nenorocire?

-Tratamentul în aceste cazuri este o urgență. Prezentați-vă cât mai rapid la spital după astfel de leziuni. Recomand serviciile specializate și cu experientă în terapia plăgilor mușcate. Pentru oprirea hemoragiei e suficient adesea un pansament compresiv. Evitați tratamentele improvizate (precum frunza de varza sau aplicarea de mămăligă, ulei, cerneală) ce pot agrava leziunile, îngreunează prelucrarea plăgii și cresc riscul septic. Evitați asocierea alcoolului în operațiunile de Ignat dacă vreți să nu ajungeți la urgențe.

Altă problemă gravă cu care ne confruntăm iarna este intoxicația cu monoxid de carbon.

-Da, intoxicația cu monoxid poate fi letală. Monoxidul de carbon este un ucigaș tăcut în sezonul rece. Iată ce trebuie să știi și să faci, în astfel de intoxicații. Asta până când legea Ciuhodaru privind predarea noțiunilor de prim ajutor în școlile din România va fi adoptată de parlamentari.

Copiii sunt primii și cel mai sever afectați. Gravitatea e influențată de concentrația de gaz de toxic și de durata expunerii. Se produc prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de încălzire (cu deficiențe) lăsate nesupravegheate (mai ales pe durata nopții!). Simptomele sunt extrem de variate și nespecifice: dureri de cap, greață, vărsături, astenie, vertij, tulburări de echilibru, respirație dificilă, puls accelerat, somnolență, convulsii, comă.

Primul ajutor în caz de intoxicare cu monoxid

Cum acordam primul ajutor în caz de intoxicare cu monoxid de carbon?

-Primul ajutor constă în principal în scoaterea pacientului din mediul toxic și administrarea de oxigen, dar fără a pune salvatorul în pericol. Sunați la 112 și solicitați ajutor de urgență. Nu încercați niciodată să salvați o persoană intoxicată fără să-i anunțați mai întâi pe alții. Evacuați gazele toxice. Deschideți larg ferestrele sau ușile. Verificați dacă este sigur să intrați și evitați gazele inflamabile. Nu utilizați instalația electrică și nu aprindeți vreun chibrit/bricheta (risc de incendiu sau explozie). Respirați de câteva ori înainte de a intra. După ce intrați încercați să vă țineți respirația. Țineți o batistă udă la nas și la gură. După ce ați salvat persoana de pericol, verificați și monitorizați căile respiratorii ale persoanei, respirația și pulsul. Puteți administra oxigen sau analeptice respiratorii. Dacă este necesar începeți manevrele de resuscitare. Chiar dacă persoana pare a se simți perfect, solicitați ajutor medical.

Avertizăm, din nou, asupra necesității verificării periodice a surselor de încălzire. Numărul acestor intoxicații se menține îngrijorător de mare (tratăm cel puțin 100 de cazuri anual). Majoritatea factorilor de risc ai acestui tip de intoxicații pot fi controlați și corectați. Un alt motiv pentru introducerea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor ca materie obligatorie de studiu în toate școlile din România, așa cum prevede proiectul meu de lege.

Cazurile din urban sunt de opt ori mai numeroase față de cele din rural, probabil datorită utilizării necorespunzătoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursă de încălzire. În mediul rural o atenție crescută trebuie acordată sobelor de lut crăpate sau improvizate precum și modului în care acestea sunt folosite. Riscul de intoxicație crește atunci când se introduc prea multe lemne, cărbuni sau deșeuri vegetale, care scot fum și duc la acumularea de gaze în timpul nopții. De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare înseamnă doar o minimă măsură de precauție menită să protejeze vieți.

“În perioada Crăciunului sunt cele mai mult sinucideri”

Chiar dacă pare incredibil, sărbătorile de iarnă ne duc, pe unii dintre noi, cu gândul la suicid.

-Exact, tot mai mulţi pacienţi ajung în această perioadă la urgenţe în urma tentativelor suicidare. Chiar dacă sinuciderea e considerată din punct de vedere teologic unul dintre păcatele capitale.  În ultimele zile de post şi în perioada Crăciunului sunt cele mai mult sinucideri, adesea pe fondul depresiei de sărbători. Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie decât bărbaţii, iar una din şapte are un risc crescut pentru această afecţiune. Principalele motive ale depresiei de sărbători sunt aşteptările nerealiste de la viaţă şi familie, autoanaliza excesivă asupra vieţii personale şi presiunea socială de a fi împreună cu rudele şi prietenii.

Tentativele de sinucidere din aceasta perioadă sunt caracterizate prin gravitate extremă şi utilizarea frecventă a asocierilor medicamentoase. Sau a toxicelor din gospodărie, adesea insectid sau substanţe de curăţat corozive şi caustic. Vedem chiar și plăgi autoprovocate care au loc frecvent pe fondul condiţiilor socio-economice precare, consumului de alcool şi a conflictelor casnice.

Primul ajutor în caz de tentativă de suicid

Ce trebuie să facem dacă vedem o asemenea situație, cum putem ajuta?

-Recomandăm o atenţie sporită din partea familie pentru cei cu vulnerabilităţi psiho-emoţionale care îşi petrec sărbătorile singuri. Apelarea de urgenţă la psiholog sau psihiatru pentru a preveni gesturile extreme. În cazul de intoxicaţiilor măsurile de prim ajutor vizează eliminarea toxicelor prin provocarea vărsăturii şi prezentarea de urgenţă la spital. Vă avertizăm că provocarea emezei sau administrarea de antidoturi pot fi riscante atunci când nu ştim tipul de toxic ingerat pentru că leziunile se pot agrava. Antidoturile precum laptele sau albuşul de ou pot creşte absorbţia toxicelor ducând la forme severe de intoxicaţii.

Ce se întâmplă dacă bem alcool și mâncam în exces

De sărbători românii obișnuiesc să mănânce și să bea (cam) mult. Cât de greșită este această obișnuință?

-Zeci de pacienți au nevoie de asistență medicală în fiecare an chiar din prima zi de Crăciun. Pentru prima dată patologia etilico-traumatică a echilibrat și chiar depăşit ca număr şi gravitate patologia digestivă. Chiar dacă afectiunile digestive cauzate de reluarea brusca a alimentației bogate în carne și grăsimi după perioada postului ocupă un segment important în patologia perioadei. Nu lipsesc colicile biliare, gastritele, ulcerele criza, pancreatitele si hemoragiile digestive ce necesită urgent evaluare clinică, imagistica si biologica si terapie de urgenta. O parte dintre acestia pot fi rezolvati doar chirurgical iar cazurile grave sunt internate la terapie intensiva. Cei mai multi pacienti preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu.

Unul din 10 pacienți a consumat alcool. Excesul de alcool rămâne o constantă a sezonului, valorile alcoolemie depăşind adesea 200, 300 sau chiar 500 mg. Excesul de alcool nu este benefic, iar comele etilice sau tulburările de ritm cardiac pot fi letale. Neatenția, graba pregătirilor, precum și asocierea consumului de alcool a făcut ca pacienți din Iași, dar și din Bârlad, Vaslui, Suceava, Botoșani să ajungă cu plăgi, fracturi deschise, iar accidentele rutiere, agresiunile, bătuții și înjunghiaţii, nu au lipsit nici măcar de aceasta dată.

ADVERTISEMENT
Tags: