Life

Meniu de 1 decembrie 2022. Ce se mănâncă de Ziua Națională

De 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României, cei mai mulți români optează pentru un meniu cât se poate de tradițional. Și au și de unde alege.
30.11.2022 | 11:00
Meniu de 1 decembrie 2022 Ce se mananca de Ziua Nationala
Cum arată meniul de 1 decembrie 2022. Cele mai iubite alimente de Ziua Națională a României. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În acest an, Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 decembrie, pică într-o zi de joi. De asemenea, mulți angajați din România se bucură și de o zi liberă de la muncă.

Cum arată meniul de 1 decembrie 2022, Ziua Națională a României

Practic, data de 1 decembrie reprezintă momentul în care Transilvania s-a unit cu România, formând astfel, Marea Unire de la Alba Iulia în 1918.

ADVERTISEMENT

Cum arată meniul de 1 decembrie 2022? Pe lângă vestitul pahar de vin, nelipsit de pe masa de sărbătoare, cei mai mulți români preferă să aibă la masă doar mâncăruri tradițioanale românești.

Având în vedere gama largă care există, avem de unde alege.

Unele dintre preparatele care se regăsesc în meniul de 1 decembrie 2022 sunt fasolea cu ciolan, dar și tocănița sau celebrele sărmăluțele, pe care nu ai cum să le refuzi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alte preparate tradiționale românești sunt varza călită alături de coaste de porc sau afumătură, iar pentru cei care nu țin post, o friptură de porc aromată sau o tocăniță, ori niște cârnați proaspeți făcuți în casă sunt bineveniți.

În general însă, fasolea cu ciolan este preparatul vedetă în meniul de 1 decembrie, așa că iată și o rețetă pe care o poți prepara de Ziua Națională a României.

ADVERTISEMENT

Rețetă simplă de fasole cu ciolan. Cum o poți face în doar câteva minute

Înainte de a prepara rețeta simplă de fasole cu ciolan, trebuie să știi că ai nevoie de câteva ore până va fi gata, așa că înarmează-te cu răbdare.

Oricum, la final, rezultatul merită orice așteptare și tot efortul depus. Lista ingredientelor necesare pentru rețeta simplă de fasole cu ciolan este următoarea:

ADVERTISEMENT
  • 1 ciolan afumat cu os
  • 700 g fasole boabe uscată
  • condimente: sare, piper, boia dulce
  • 1 foaie de dafin
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 3-4 morcovi
  • 1 cutie de bulion sau roșii la conservă

Dacă ai mai preparat măcar odată fasole, atunci știi deja că lucrurile încep de seară. Pentru ca fasolea cu ciolan să fie gata de 1 decembrie, va fi nevoie ca boabele uscate să stea la înmuiat în apă rece cel puțin opt ore, însă recomandat ar fi o noapte întreagă.

Când totul este pregătit, te poți apuca de ciolan. Acesta se pune într-o oală cu apă rece și se bagă la fiert timp de 2-3 ore, însă nu până este făcut în totalitate, pentru că va mai fierbe și alături de fasole.

Există posibilitatea ca apa să scadă în tot acest timp, așa că la nevoie, se adaugă în plus.

După ce s-a fiert ciolanul, acesta se taie în bucăți potrivite. Oasele pot fi aruncate, sau pot fi folosite în compoziție, pentru a da un gust mai aromat, iar apa în care a fiert ciolanul nu se aruncă în niciun caz.

Dacă ai un aragaz încăpător, poți pune fasolea la fiert cât timp se face ciolanul. Aceasta trebuie să fiarbă 20 de minute, apoi se scurge apa și se adaugă o altă apă proaspătă.

După ce fasolea s-a fiert și ea în cea de a doua apă, se pune apoi într-o oală curată, iar peste ea turnăm zeama rămasă după fierberea ciolanului. Totul se lasă la fiert la foc mediu.

Între timp tocăm ceapa, dar și morcovii, pe care îi călim într-o tigaie alături de două linguri de ulei. Putem adăuga și puțină sare dacă vrem ca legumele să fie mai moi.

În momentul în carea fasolea începe să fiarbă în zeama rămasă de la ciolan, adăugăm bulionul, sa sosul de roșii, dar și bucățile de ciolan.

Acum punem și sarea, după gust, dar și piperul sau alte condimente care ne plac. Se adaugă și legumele, iar în total, fasolea noastră cu ciolan urmează să mai fiarbă timp de jumătate de oră, sau chiar o oră.

Între timp putem completa cu apă, în cazul în care aceasta scade.

Fasolea cu ciolan trebuie servită neapărat cât e caldă, pentru că atunci, gustul este cel mai intens.

ADVERTISEMENT