Life

Mereu cu zâmbetul pe buze, marele Grigore Vasiliu Birlic ascundea o dramă teribilă. Ce făcea la mormântul soţiei sale

Marele Grigore Vasiliu Birlic ascundea o dramă teribilă, deși era mereu cu zâmbetul pe buze. Actorul a fost marcat de pierderea soției.
20.10.2022 | 12:54
Mereu cu zambetul pe buze marele Grigore Vasiliu Birlic ascundea o drama teribila Ce facea la mormantul sotiei sale
Ce dramă ascundea Grigore Vasiliu Birlic. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie, însă ascundea o dramă teribilă, chiar dacă era mereu cu zâmbetul pe buze.

Drama teribilă a lui Grigore Vasiliu Birlic. Cum l-a marcat pierderea primei soții

Născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, în familia unui negustor, Grigore Vasiliu nu și-a imaginat niciodată că va ajunge unul dintre cei mai apreciați actori români și visa să devină, în schimb, clovn la circ. Părinții l-au îndemnat să se țină de studii și să-și facă o carieră.

ADVERTISEMENT

Datorită figurii lui de om mărunt, Birlic a fost considerat Louis de Funes sau Charlie Chaplin al românilor. A jucat în numeroase piese de teatru și filme de-a lungul carierei.

Cu toate că zâmbea mereu și avea o carieră strălucită, Grigore Vasiliu ascundea o mare dramă. Se știe că actorul a fost căsătorit de două ori, însă a fost foarte marcat de moartea primei soții.

ADVERTISEMENT

Actrița Angela Mateescu a fost prima lui soție și s-a stins din viață din cauza unei boli necruțătoare. După moartea soției, Grigore Vasiliu obișnuia să meargă adesea la cimitir pentru a-i citi ziarul, așa cum făceau acasă, ca o familie fericită, notează adevărul.ro.

A doua oară s-a căsătorit tot cu o actriță, Valeria Nanci. Cei doi au jucat împreună în filmul “Titanic Vals” (1964), precum și în piesa “Topaze”, de Marcel Pagnol, în regia lui Constantin Dinischiotu.

ADVERTISEMENT

Grigore Vasiliu, un mare actor de comedie

Grigore Vasiliu a absolvit cursurile Liceului “Nicu Gane” din Fălticeni, făcând parte din prima promoție a instituției de învățământ. În timpul școlii era comediantul clasei, iar colegii erau mereu amuzați de poznele lui.

A fost atras de actorie din adolescență, însă părinții ar fi vrut un alt traseu profesional pentru el. Aceștia considerau că meseria de actor nu era una serioasă, motiv pentru care Grigore Vasiliu s-a înscris la Facultatea de Drept de la Cernăuți.

ADVERTISEMENT

În perioada studiilor universitare făcea figurație la Teatrul Naţional din Cernăuţi pentru a câștiga niște bani. Ulterior a fost distribuit de către directorul Teatrului din Cernăuți într-un rol de “tâmp”, iar interpretarea sa a fost foarte apreciată de public.

S-a angajat la Teatrul din Cernăuți și după absolvirea facultății, deși avea o diplomă în Drept.

A vrut să urmeze cursurile Conservatorului din Cernăuți, însă a dat admiterea de șapte ori până când a intrat.

“Eram peltic şi scuipam când vorbeam.”, povestea marele actor despre motivul pentru care a fost respins de atâtea ori.

În final, Birlic a fost admis la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuţi, iar în 1933 s-a mutat la Conservatorul din Bucureşti. În Capitală s-a făcut remarcat pe scena Teatrului Vesel, unde a jucat în mai multe piese de comedie.

Acolo a primit rolul funcţionarului Perjoiu în comedia “Birlic”, scrisă de vienezii Arnold și Bach. Piesa a fost adaptată special pentru el de dramaturgul Tudor Mușatescu și de regizorul Sică Alexandrescu. De aici provine și celebra poreclă a actorului.

Grigore Vasiliu a debutat în cinematografie în 1934, alături de Stroe şi Vasilache, în filmul “Bing-Bang”.

De-a lungul carierei sale artistice, Birlic a interpretat 13 personaje din opera lui I.L. Caragiale. Actorul și-a exprimat recunoștința pentru cunoscutul dramaturg român, căruia i-a datorat succesul.

“Ca unul dintre actorii care am interpretat cele mai multe personaje – 13 – din opera marelui nostru dramaturg, îl evoc cu afectuoasă recunoştinţă şi pentru succesele actoriceşti pe care mi le-a prilejuit.”, spunea Birlic despre Caragiale.

Marele actor s-a stins din viață pe 14 februarie 1970, la 65 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: