News

Mesaj anti-avort în pastorala de Crăciun a arhiepiscopului Teodosie: „Uciderea de prunci a devenit un produs social”

Pastorala de Crăciun a arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, are ca temă familia, cu un puternic mesaj anti-avort al prelatului.
24.12.2023 | 13:04
Mesaj antiavort in pastorala de Craciun a arhiepiscopului Teodosie Uciderea de prunci a devenit un produs social
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului/ Foto: Facebook - Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

Pastorala de Crăciun a arhiepiscopului Teodosie al Tomisului este un mesaj anti-avort și o pledoarie pentru familiile cu copii mulți, clericul afirmând că pruncuciderea prin avort a devenit „un produs social” și a cerut medicilor să nu mai fie complici la vărsare de sânge nevinovat.

Arhiepiscopul Teodosie: „Cei cu mulți copii sunt batjocoriți”

În pastorală, arhiepiscopul menționează că ziua Nașterii lui Isus este totodată ziua familiei creștine, o familie despre care spune că este amenințată de cultul consumului și al plăcerilor, manifestat inclusiv prin recursul la practicile abortive.

ADVERTISEMENT

Viaţa şi propăşirea ei prin urmaşi este echivalată cu o ameninţare la adresa aşa-zisei «dezvoltări» sau «emancipări». Tinerii sunt mai întâi rupţi de rude, apoi de Biserică, pentru ca să ajungă îndoctrinaţi în cultul consumului de orice fel şi al plăcerilor de moment. Sunt descurajaţi de a mai continua actul genezic prin Căsătorie, aşa cum l-au primit de la strămoşi, din cauza mediului nociv în care se zbate societatea fără de Dumnezeu.

Uciderea de prunci a devenit un produs social, oferit şi consumat, în văzul şi cu complicitatea tuturor, de cei care se consideră «păzitori ai vieţii»: medici, taţi şi mame. Familiile cu mai mulţi copii sunt considerate vulnerabile, motiv pentru care li se refuză orice ajutor. Adeseori cei cu mulţi copii sunt batjocoriţi, jigniţi, desconsideraţi”, susține arhiepiscopul Tomisului.

ADVERTISEMENT

Acesta afirmă că s-a ajuns în situația în care familiile cu mulți copii sunt desconsiderate. „Iată unde un observator obiectiv ar putea identifica adevărata scădere a societăţii contemporane! Iată unde se află discriminarea reală! Iată unde duce orice fel de compromis cu lumea întunericului!”, crede arhiepiscopul Teodosie.

Apel către medici

Din acest motiv, el le cere preoților să trateze cu atenție deosebită tinerii și familiile creștine pentru a-i întări în credință în aceste vremuri. „Preoţilor şi monahilor le stă în putere să pregătească generaţiile noi de creştini pentru a rezista influenţelor străine de duhul Evangheliei «care ameninţă să ne desfiinţeze ca neam cu propria noastră fiinţă» . Acordaţi, cinstiţi slujitori bisericeşti, atenţie sporită faţă de copii, tineri şi de familiile creştine mult încercate.

ADVERTISEMENT

Este timpul potrivit să arătăm Domnului şi nouă înşine că dragostea şi frăţietatea jertfelnică nu sunt «produse expirate» ale unei societăţi intrate în descompunere ci lucrări ale harului dumnezeiesc pururea viu şi veşnic nou. Călăuziţi pe toţi fiii parohiilor şi mănăstirilor spre întărirea morală şi materială a părinţilor cu mai mulţi copii, îngrădind astfel cumplita cădere în deznădejde”, a transmis arhiepiscopul Tomisului.

Mesajul său nu este adresat doar familiilor de creștini, cărora le cere să nu evite nașterea copiilor, ci și medicilor cu convingeri creștine cărora le solicite să insiste pe lângă colegii lor de breaslă să renunțe la avorturile făcute la cerere.

ADVERTISEMENT

Creştinii căsătoriţi să cinstească sfinţenia casei lor, primită de la Domnul, prin cultivarea virtuţilor morale şi prin naştere de prunci, luând aminte la cuvintele exprimate de Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful în Apologia I, scrisă în jurul anului 150: «Noi nu expunem, adică nu abandonăm copiii…ca nu cumva vreunul dintre aceştia, nefiind luat să fie crescut de cineva, să moară şi, în felul acesta să fim ucigaşi…Principial, nu ne căsătorim decât pentru a naşte copii…». Credincioşii medici şi asistenţi să stăruie cu curaj în rândul colegilor pentru încetarea practicii barbare a vărsării «pe treizeci de arginţi» a sângelui nevinovat”, a conchis arhiepiscopul Tomisului.

ADVERTISEMENT