News

Mesaj ferm de la Comisia Europeană pentru statele membre: Plafonarea preţului gazelor, în forma solicitată, imposibilă

Comisia Europeană a transmis statelor membre că nu este posibilă plafonarea prețului gazelor. Acest lucru ar afecta contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării.
08.11.2022 | 23:55
Mesaj ferm de la Comisia Europeana pentru statele membre Plafonarea pretului gazelor in forma solicitata imposibila
Plafonarea prețului gazelor, în forma solicitată, imposibilă. Anunțul Comisiei Europene pentru statele membre. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În octombrie, la nivelul Uniunii Europene au avut loc mai multe întâlniri pe tema prețului gazelor naturale.

Plafonarea prețului gazelor, în forma solicitată, imposibilă. Anunțul Comisiei Europene pentru statele membre

În urma acestor reuniuni la nivel înalt, șefii de stat şi de guvern din UE au căzut de acord să însărcineze Comisia Europeană să propună “un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, forul de la Bruxelles a mai primit misiunea de a pun la cale un ”coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”, în ideea de a duce la o scădere a preţurilor.

Se pare că un compromis apărut între ţări precum Franţa, Spania şi Belgia, care au cerut un plafon de preţ, şi statele membre, în frunte cu Germania, care s-a opus acestei solicitări, a făcut necesară ataşarea a numeroase condiţii suplimentare.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit de impunerea unui plafon care să nu afecteze contractele pe termen lung și care să nu conducă la o majorare a consumului de gaze sau să îi determine pe producători să îşi reorienteze livrările de gaze în alte direcţii, scrie France24.

Urmează noi întâlniri și discuții în Comisia Europeană

”În prezent, Comisia a spus că este imposibil să ai un plafon care îndeplineşte toate aceste criterii”, a spus un diplomat citat de presa europeană. Se pare că ambasadorii statelor membre la Bruxelles vor discuta vineri următorul pas.

ADVERTISEMENT

De mai multe luni, acest subiect al plafonării preţului gazelor naturale a dus la mai multe diviziuni în rândul statelor membre UE, într-un moment în care acestea caută modalităţi pentru a răspunde la o gravă criză energetică care provoacă o inflaţie record şi ameninţă să arunce blocul comunitar în recesiune.

Ca alternativă la plafonare, un al doilea diplomat european a spus că cei din Comisie au oferit soluţia unui “mecanism voluntar de corectare a pieţei” care nu merge însă suficient de departe pentru acele ţări care solicită un plafon capabil să limiteze creşterile bruşte de preţuri.

ADVERTISEMENT

Un număr total de 15 state membre care cer un plafon au amenințat să blocheze alte elemente ale acordului energetic al liderilor, precum achiziții comune și elaborarea unui nou indicator de preț.

ADVERTISEMENT