News
notix pixel id

Papa Francisc, mesaj pentru români. Slujbă specială la Roma, dedicată Zilei Naționale și centenarului relațiilor diplomatice

Cardinalul Pietro Parolin a transmis mesajul Papei pentru români în cadrul unei liturghii dedicate Zilei de 1 Decembrie. Cu aceeași ocazie a fost marcat centenarul relațiilor dintre România și Sfântul Scaun.
27.11.2021 | 22:41
Papa Francisc, mesaj pentru români. Slujbă specială la Roma, dedicată Zilei Naționale și centenarului relațiilor diplomatice
Papa Francisc a transmis un mesaj românilor Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Manifestăriile dedicate centenarului relațiilor diplomatice (1920-2020), programate inițial anul trecut, au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19.

Mesajul Papei Francisc pentru români de Ziua Națională

Liturghia a fost celebrată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, care a și transmis salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte pentru români.

”Am onoarea și bucuria de a vă aduce salutul și binecuvântarea Papei Francisc, care ține în mod particular la națiunea voastră. Pelerinajul său în România rămâne o amintire vie și prețioasă pentru noi toți”, a spus cardinalul.

ADVERTISEMENT

Liturghia oficiată la Roma a fost prilejuită de apropierea zilei de 1 Decembrie, dar și de centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun.  Programată inițial pentru 2020, marcarea centenarului a fost amânată din cauza pandemiei.

Manifestarea religioasă, care a avut loc miercuri, a fost organizată de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, prin însărcinatul cu afaceri ”ad interim”, Adina Lovin, în colaborare cu parohia ”San Vitale”, prin asistentul spiritual al Comunității, pr. Isidor Iacovici.

ADVERTISEMENT

Au luat parte, respectând restricțiile sanitare, fostul nunțiu apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano Sebastián, prelați din Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, pr. Gabriel Buboi, preoți români – romano-catolici și greco-catolici – persoane consacrate, preoți din Episcopia Ortodoxă Română din Italia, reprezentanți ai Ambasadei României în Italia, membri ai Corpului Diplomatic și mulți credincioși.

Cântările au fost susținute de corul comunității române, la care și-au adus contribuția un grup de preoți romano-catolici studenți și corul alumnilor de la ”Pio Romeno”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Vatican News, la Sfânta Liturghie s-au proclamat lecturile biblice ale zilei (Daniel 5,1-28 și Luca 21,12-19), iar la intențiile ”Rugăciunii credincioșilor”, rostite în română și italiană, adunarea liturgică a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru diferite necesități, în special pentru țară, pentru românii aflați departe de familie și pentru cei care au murit din cauza bolilor și a accidentelor de muncă.

Aceeași publicație prezintă și traducerea integrală a predicii rostite de cardinalul Pietro Parolin în cadrul liturghiei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri