Sport

Cifrele care dau speranțe. Lionel Messi pregătește un sezon fulminant în tricoul lui PSG

Lionel Messi a avut prestații din ce în ce mai bune la Paris Saint-Germain: în 2022, a marcat cinci goluri și a oferit nouă pase decisive, față de șase goluri și doar patru assist-uri în 2021.
20.05.2022 | 11:25
Cifrele care dau sperante Lionel Messi pregateste un sezon fulminant in tricoul lui PSG
Lionel Messi a marcat 11 goluri în primul lui sezon la Paris Saint-Germain: 6 în Ligue 1 și 5 în Champions League. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primul an al lui Lionel Messi la Paris Saint-Germain a fost departe de așteptările fanilor săi, mai ales în comparație cu cifrele cu care îi obișnuise la FC Barcelona. În ultimul sezon petrecut pe Camp Nou, deținătorul Balonului de Aur a marcat 38 de goluri, dintre care 30 în La Liga, trei în Copa del Rey și cinci în Champions League, de peste trei ori mai mult decât a reușit în stagiunea care se apropie de final în Franța.

Messi și-a crescut media notelor din Ligue 1 în ultimele 8 etape

La PSG, Messi a înscris doar 11 goluri, 6 în Ligue 1 și 5 în Champions League, iar prestațiile sale au fost adesea dezamăgitoare. Astfel, cu o medie a notelor de numai 5,35, în urma calificativelor primite din partea jurnaliștilor L’Equipe de-a lungul sezonului, sud-americanul ocupă abia locul 60 în topul jucătorilor ce au evoluat în cel puțin jumătate din meciurile echipelor lor din Ligue 1.

ADVERTISEMENT

Totuși, Messi a arătat în ultima perioadă o creștere în joc, transpusă în evoluții mai consistente, care îl pot face să privească cu optimism spre stagiunea următoare. Astfel, în ultimele opt etape din campionatul Franței, argentinianul a marcat patru goluri și a fost recompensat cu două note de 8 și un 7 de pretențioșii jurnaliști din Hexagon.

Totodată, cifrele lui Lionel Messi s-au îmbunătățit în a doua parte a sezonului, după ce a început să se acomodeze la Paris. Începutul nu a fost deloc încurajator mai ales pentru că sosirea sa la PSG s-a produs în circumstanțe cu totul speciale. El a avut nevoie de mult timp pentru a digera despărțirea bruscă de Barcelona, cu care a trebuit să își încheie conturile în doar câteva zile în august 2021.

ADVERTISEMENT

Messi a fost foarte retras în vestiar în primele luni la PSG

Ajuns într-un mediu cu totul necunoscut, argentinianul s-a lovit și de un stil bazat pe dueluri fizice aspre și mult mai defensiv în Ligue 1 față de cum era familiarizat în Spania. De aceea, fotbalistul de 34 de ani și-a căutat locul o bună perioadă atât pe teren, cât și în afara acestuia.

În primele luni, Messi a stat împreună cu familia într-un hotel din centrul plin de tumult al Parisului, în comparație cu calmul vilei sale din Castelldefels. Un tip cu ieșiri rare și la Barcelona, Messi și-a păstrat aceleași obiceiuri și în capitala Franței.

ADVERTISEMENT

El a fost o prezență destul de discretă chiar și în vestiarul lui PSG, unde s-a înconjurat de la început de fostul lui coleg de la Barcelona, Neymar, și de conaționalii săi, Angel Di Maria și Leandro Paredes, care îi aduceau până și ceaiul mate.

  • 5 goluri și 9 pase decisive a reușit Lionel Messi în 2022 în tricoul lui Paris Saint-Germain. În 2021, el a înscris de șase ori și a oferit 4 assist-uri colegilor săi.
ADVERTISEMENT

Cu ochii spre noul sezon, Messi caută confirmarea la PSG

Situația s-a ameliorat după ce familia Messi s-a mutat într-o casă din Neuilly-sur-Seine și a început să se viziteze cu familiile celorlalți argentinieni de la PSG, ceea ce a ajutat și la găsirea liniștii pierdute după dezrădăcinarea din Catalunya. Astfel, septuplul câștigător al Balonului de Aur a fost mult mai prezent în jocul echipei lui Mauricio Pochettino în 2022 față de prima parte a sezonului.

Messi a evoluat în primele cinci luni ale anului în 74 la sută din minutele de joc ale lui Paris Saint-Germain, în comparație cu 54% cât a avut din august până în decembrie 2021. Iar diferența ar fi fost și mai mare dacă nu s-ar fi infectat cu Covid la începutul anului în timpul vacanței de Crăciun din Argentina. Și deși în 2021, a marcat șase goluri, față de cele cinci înscrise în acest an, Messi a avut un număr dublu de pase decisive în 2022 în comparație cu turul actualei stagiuni.

Dacă anul trecut, a fost decisiv, prin reușite sau assist-uri, la fiecare 132 de minute, în 2022, el a contribuit la marcarea golurilor de către PSG în medie la 105 minute. Sub contract cu gruparea de pe Parc des Princes până în 2023, cu posibilitate de prelungire pe încă un an, Lionel Messi este hotărât să facă un al doilea sezon memorabil la Paris pentru a ajunge la Cupa Mondială din Qatar în cea mai bună formă.


  • (P) Cota NETBET pentru PSG – Metz: 4,50 este cota pentru „Messi înscrie cel puțin 2 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT