Fotbal international

Metodele prin care organizatorii Mondialului protejează gazonul de pe Lusail! La cinci minute după meci scot porţile şi se apucă de treabă. Foto exclusiv

Se joacă la foc automat în Qatar, însă gazonul de pe stadioane arată impecabil. Organizatorii nu lasă nimic la voia întâmplării şi procesul de conservare începe imediat după meci.
11.12.2022 | 12:33
Metodele prin care organizatorii Mondialului protejeaza gazonul de pe Lusail La cinci minute dupa meci scot portile si se apuca de treaba Foto exclusiv
Gazonul de pe Lusail, conservat imediat după finalul meciului Argentina - Ţările de jos. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ediţia 2022 a Cupei Mondiale este una foarte condensată. S-a jucat la foc automat pe cele opt stadioane din Qatar, însă nu a fost nicio problemă cu suprafeţele de joc, deşi unele arene programează meciuri din două în două zile.

Metodele prin care organizatorii Mondialului protejează gazonul de pe Lusail!

FANATIK a asistat la procesul de întreţinere a gazonului de pe Lusail, cel mai “utilizat” stadion de la această ediţie, arena fiind cea care va găzdui finala de pe 18 decembrie. În ciuda uzurii, suprafaţa de joc se prezintă impecabil înainte de fiecare meci.

ADVERTISEMENT

Iar asta pentru că organizatorii nu lasă nimic la voia întâmplării şi intervin prompt, imediat după meci. Am asistat din tribune la Argentina – Ţările de Jos, iar la cinci minute după finalul partidei, barele porţilor au fost deja scoase.

Aparate speciale pentru conservarea gazonului. Sursa: Fanatik
Aparate speciale pentru conservarea gazonului. Sursa: Fanatik

La 15 minute după meci, terenul este acoperit de 12 aparate de conservare şi refacere a gazonului

Zeci de angajaţi au intrat pe gazon pentru a începe procedurile de conservare, deşi jucătorii încă se bucurau la marginea terenului, lângă peluza fanilor. În primă fază gazonul a fost inspectat şi porţiunile mai mari sărite au fost puse la loc.

ADVERTISEMENT

Apoi, la 15 minute de la finalul meciului a fost adusă în teren aparatura uriaşă care a acoperit suprafaţa de joc şi care ajută la regenerarea rapidă a gazonului. Astfel, la doar un sfert de oră de la penalty-ul lui Lautaro, pe gazon erau 12 aparate de conservare a terenului.

Conservarea gazonului de pe Lusail, după meci. Sursa: Fanatik
Conservarea gazonului de pe Lusail, după meci. Sursa: Fanatik

Stadionul din Lusail găzduieşte 10 meciuri la Mondial!

Stadionul Lusail găzduieşte nu mai puţin de 10 meciuri într-un interval de 27 de zile, adică un meci la mai puţin de trei zile. Iar suprafaţa de joc se prezintă impecabil până acum.

ADVERTISEMENT

Marţi, colosala arenă de 89.000 de locuri va găzdui un nou meci la Campionatul Mondial, semifinala dintre Argentina şi Croaţia. Apoi, duminică, marea finală. Însă organizatorii nu îşi fac griji cu suprafaţa de joc, va rezista.

Vedere panoramică a stadionului Lusail, la finalul meciului. Sursa: Fanatik
Vedere panoramică a stadionului Lusail, la finalul meciului. Sursa: Fanatik

Angajaţii inspectează gazonul şi înainte de startul meciului şi la pauză

Dar, terenul nu este conservat la final, ci şi înainte de meci şi la pauză. Qatarezii acordă o mare atenţie acestui aspect, iar după încălzire îşi fac apariţia pe teren angajaţii, care perie gazonul.

ADVERTISEMENT

La fel se întâmplă şi la pauzele meciurilor când 15-20 de oameni intră pe gazon de la un capăt la celălalt pentru a-l curăţa şi de a-l conserva cât mai bine cu putinţă. Iar până în acest moment, pe niciunul dintre cele opt stadioane nu au fost probleme legate de suprafaţa de joc.

Angajaţii perie terenul în pauza meciurilor. Sursa: Fanatik
Angajaţii perie terenul în pauza meciurilor. Sursa: Fanatik
  • 64 de meciuri se dispută într-o lună pe 8 stadioane la Cupa Mondială
  • 88,966 de fani au asistat la Argentina – Mexic 2-0, recordul de asistenţă de pe Lusail

  • 2,55 este cota NetBet pentru pronosticul „peste 2,5 goluri” la meciul Argentina – Croaţia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT