Life

Mierea, alimentul care nu expiră niciodată. De ce o poți consuma și după ani buni

Care este motivul pentru care mierea de albine nu expiră nicipdată. O poți consuma chiar și la câțtiva ani după ce ai cumpărat-o.
29.09.2023 | 20:06
Mierea alimentul care nu expira niciodata De ce o poti consuma si dupa ani buni
De ce mierea de albine nu există niciodată. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mierea este un produs neperisabil și poate fi consumat chiar și după câțiva ani. Specialiștii au dezvăluit care sunt motivele pentru care nu expiră, de fapt, niciodată. Explicațiile sunt foarte simple.

De ce nu expiră mierea de albine

Mierea este un aliment care nu expiră niciodată, iar dacă este păstrată în condiții optime, astfel încât să nu se infiltreze umezeala și să prindă mucegai. Mai mult de atât, își poate păstra gustul și delicios pe o perioadă îndelungată.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au explicat că există, de fapt, trei motive pentru care este posibil acest lucru. Este vorba despre PH-ul acid, datorită căruia alimentul nu este deloc un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.

Totodată, mierea are un conținut foarte ridicat de zahăr, fiind de două ori mai dulce decât cel care se găsește în comerț. Totodată, faptul că nu expira se datorează peroxidului de hidrogen, produs după descompunerea glucozei.

ADVERTISEMENT

Astfel că, dacă este păstrată într-un vas în care nu pătrunde aerul, mierea de albine poate fi consumată fără griji chiar și pentru zeci de ani, cu mențiunea că nu-și va păstra și textura sau culoarea.

În timp, va căpăta o nuanță mai închisă și se va cristaliza, însă beneficiile sale pentru sănătate sunt aceleași. Mierea are prorprietăți e antibacteriene și antiseptice, motiv pentru care reduce inflamațiile.

ADVERTISEMENT

Este folosită, de asemenea, în tratarea durerilor de gât, reduce tusea și întărește sistemul imunitar. Este utilă și în cazul persoanelor care se confruntă cu sinuzita sau cu afecțiunile gingivale.

Ce alte alimente pot fi consumate și după data expirării

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, a dezvăluit în trecut că anumite alimente pot fi consumate chiar și după data expirării. „O bucată de brânză de burduf o să fie deja parmezan peste câteva luni de păstrare. Gustul este altfel. Apar niște aminoacizi care sunt prezenți abia după ‘învechire’.

ADVERTISEMENT

Salamul de Sibiu este acoperit și el cu mucegai. Mezelurile crud-uscate la fel. Cuvântul expirat are o conotație negativă în mintea majorității. Dacă un ou nu e păstrat în condiții optime, e clar că nu este bine să-l mănânci indiferent de termen”, a spus Mihaela Bilic în emisiunea La Măruță.

ADVERTISEMENT