Mihaela Bilic a dezvăluit ce nu ar trebui să consumăm pe timp de caniculă. Anumite produse pot duce la deshidratare atunci când afară sunt temperaturi foarte ridicate, așa că ar fi bine să le evităm.
În această perioadă, temperaturile de afară sunt insuportabile, iar oamenii trebuie să fie foarte atenți și să se hidrateze corespunzător. În general, mulți sunt tentați să consume băuturi foarte reci, deși acest lucru nu este recomandat. De altfel, nici lichidele fierbinți nu trebuie consumate pe caniculă.
Pentru a nu avea probleme de sănătate din cauza temperaturilor ridicate, este foarte important să ne hidratăm așa cum trebuie. Lichidele trebuie să fie la o temperatură potrivită.
“Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul este că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare!
Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură – deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă”, a explicat medicul nutriționist, notează unica.ro.
Medicul a mai spus că “organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C”. Astfel, toate felurile de mâncare și băuturile consumate vara ar trebui să aibă această temperatură.
În plus, băuturile dulci, de tip fresh sau sucuri carbogazoase, nu sunt de ajutor atunci când afară este caniculă. Zahărul crește glicemia și se poate ajunge chiar și la hipoglicemie. De asemenea, alcoolul nu este o variantă pentru zilele caniculare, deoarece duce la deshidratare și hipotensiune.
“Toate vor declanșa un val de căldură. Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat.
Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune – deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a recomandat ca, atunci când afară sunt temperaturi ridicate, hidratarea cu apă plată sau carbogazoasă. Acestea se pot aromatiza cu felii de fructe, cum ar fi citrice sau căpșuni.
Băuturile se pot aromatiza, de altfel, și cu condimente (frunze de mentă, busuioc sau ghimbir). Pe timp de caniculă sunt recomandate și infuziile de fructe sau de plante.
Cei care vor să consume alcool, cum ar fi vin alb sau roze, ar trebui să-l dilueze cu apă sau cuburi de gheață. Cafeaua este bine să fie consumat cu lapte rece și cu puțină gheață, neîndulcită, după cum a mai precizat Mihaela Bilic.