Life

Mihaela Bilic, sfaturi utile pentru toți românii! La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pate de ficat. Nu mulți acordă importanță

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a venit cu sfaturi utile pentru toți românii! La ce trebuie să fie atenți dacă aleg să cumpere pate de ficat din comerț!
18.01.2024 | 09:54
Mihaela Bilic sfaturi utile pentru toti romanii La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam pate de ficat Nu multi acorda importanta
Pateul din ficat de porc este adorat de toată lumea/ sursa foto: freepik
ADVERTISEMENT

Pateul de ficat de porc este un produs indispensabil pe mesele românilor, mai ales la micul dejun. Mulți preferă să-l cumpere din supermarketuri, deși acesta se poate prepara rapid și ușor în casă. Dacă alegeți să-l luați din comerț, Mihaela Bilic a explicat la ce să fim atenți atunci când îl cumpărăm. Mare atenție la etichetă!

Pateul de ficat de porc, adorat de mulți români

Pateul de ficat de porc este un produs destul de consumat, mai ales că are un gust delicios și o textură cremoasă. În plus, pateul se remarcă și prin valorile sale nutritive.

ADVERTISEMENT

Acest deliciu culinar conține proteine, vitamine și fier. De obicei, acest produs este consumat în diferite combinații. Cu toate acestea, medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă.

Specialistul vine cu un sfat esențial pentru românii care aleg să cumpere pateul de ficat din supermarketuri. Eticheta produsului trebuie citită cu atenție, pentru că de cele mai multe ori, conținutul de sare și grăsimi este mai mare!

ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic susține că trebuie să citim eticheta produsului

„Anchetă pe etichetă: pate de ficat. Ideal ar fi să-l facem noi acasă. Dar dacă e cumpărat cum îl alegem, care sunt ingredientele pe care le urmărim și ce produs respectă cel mai mult raportul calitate-preț? Veți constata că nu e ușor și până la urmă tot criteriul “gust” e cel mai important”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Atunci când cumpărăm pateu de ficat din marile supermarketuri, deși ideal ar fi să-l preparăm acasă, medicul nutriționist a explicat motivul pentru care este bine să aruncăm un ochi pe etichetă.

ADVERTISEMENT

Astfel, Mihaela Bilic a comparat cinci tipuri diferite de pate de ficat. Le-a analizat din punct de vedere al conținutului de sare, grăsimi, dar și al numărului total de ingrediente. De asemenea, specialistul a arătat și cât ficat de porc conține, de fapt, fiecare conservă pe care o regăsim în magazine.

„Pateul de ficat, un aliment de sezon pentru că are mult fier, vitamina A și vitamina B12, deci ne apără de anemie. Însă, cum îl alegem? La ce trebuie să ne uităm pe etichetă? În primul rând, la conținutul de ficat, nu-i așa? Aici am ales doar pate de ficat de porc și vedeți că procentul diferă mult, de la 20% până la 46%. Însă nu doar conținutul de ficat trebuie urmărit, ci și conținutul de sare și grăsimi pentru că recomandările sunt să scădem aportul de sare și grăsimi.”, a precizat aceasta, în social media.

ADVERTISEMENT

Câtă sare și grăsimi conține pateul de ficat

Mihaela Bilic a scos în evidență faptul că anumite conserve din comerț nu conțin atât de mult ficat de porc. În plus, procentul de grăsime și cel de sare din aceste produse poate fi destul de ridicat.

„La capitolul sare vedeți că extremele au 2 grame de sare, iar la capitolul grăsimi, din păcate, în conserve nu avem ficat și unt așa cum l-am face noi acasă pe minunatul pate de ficat, ci avem ficat și slănină de porc, așa că, atenție, poate fi procentul de grăsime până la 28%!

Dacă tot vorbeam de ingrediente și de rețetă, toate produsele acestea în conservă, din păcate, sunt mult mai complexe, au mult mai multe ingrediente decât ar trebui. Se ajunge chiar la un număr de 12-13 ingrediente, când, de fapt, ar trebui să fie ficat, unt și condimente. Dar, asta e dacă ne e lene și vrem să-l luăm cumpărat. Dacă tot vorbeam de cumpărat, țineți cont și de preț!”, a mai completat aceasta.

ADVERTISEMENT