News

Mihai Chirica scapă de controlul judiciar impus de DIICOT. „Câţi primari au avut parte de un asemenea circ?”

Magistrații Curții de Apel Iași au decis ridicarea măsurii controlului judiciar impus de procurorii DIICOT primarului Mihai Chirica
29.12.2022 | 18:38
Mihai Chirica scapa de controlul judiciar impus de DIICOT Cati primari au avut parte de un asemenea circ
Primarul Iașului, Mihai Chirica, scapă de controlul judiciar. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primarul Mihai Chirica, cercetat într-un dosar de corupție alături de alte zece persoane printre care și omul de afaceri Cristin Zămosteanu, s-a declarat „optimist” în privința funcționării statului de drept din România după decizia de joi a instanței.

Mihai Chirica scapă de controlul judiciar

Curtea de Apel Iași a decis joi ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul primarului Mihai Chirica cercetat alături de alți funcționari din primărie într-un dosar ce vizează eliberarea unor autorizaţii de construcție. Măsura controlului judiciar a fost ridicată împotriva tuturor angajaților in primărie cercetați în dosar dar și față de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, anchetat și el.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței este definitivă.

Primaul Iașului a declarat joi, după aflarea deciziei instanței, că ”este optimist faţă de perspectiva statului de drept”, dar este extrem de dezamăgit de felul în care funcţionează unele instituţii ale statului român.

”Oare câţi primari din ţara noastră nu au dosare penale construite pe zvonuri şi lipsă de înţelegere a actului administrativ, aşa cum e cazul meu?! Oare este vreun primar în ţara noastră care să nu aibă dosare penale? Dar, pe de altă parte, câţi primari au avut parte de un asemenea „circ” cu 56 de procurori, poliţişti şi mascaţi?! Şi cine repară tot deficitul de imagine creat Iaşului, Primăriei şi mie personal? De ce este nevoie de un asemenea exerciţiu?

ADVERTISEMENT

Cred că România mai are câţiva paşi importanţi pentru a clădi un sistem de justiţie respectat de statele democratice ale lumii, în care vinovaţii să plătească, iar actul de justiţie să respecte Constituţia ţării, drepturile omului, fără ingerinţa unor elemente subiective şi fără politică”, a declarat Mihai Chirica, citat de News.ro.

Caz uriaș al DIICOT

Primarul Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar în urmă cu două săptămâni de către procurorii DIICOT după ce a fost audiat în calitate de suspect într-un dosar ce viza eliberarea unor autorizații de construcție. 

ADVERTISEMENT

”S-a extins cazul din 2020 al domnului Cristin Zamosteanu (om de afaceri ieşean din zona imobiliară – n.r.), Este o problemă legată de urbanism. Este acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus la cunoştinţă întâi calitatea de suspect, apoi cea de inculpat. Nu am voie să interacţionez cu cei de la Direcţia Urbanism din cadrul primăriei în următoarea perioadă”, declara atunci Mihai Chirica.

În urmă cu două săptămâni, pe 14 decembrie, poliţiştii şi procurorii DIICOT Iaşi au făcut nu mai puțin de 24 de percheziţii la locuinţele şi imobilele deţinute de mai multe persoane, dar și la sediul primăriei, într-un dosar de abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, spălare de bani şi fals. În urma acestor percheziții primarul Chirica a fost ridicat de procurori și dus la audieri.

ADVERTISEMENT

„Bin Laden a fost prins şi anihilat cu 42 de puşcaşi marini. Ieri la Iaşi au fost 46. Efectele sigur că nu sunt aceleaşi, dar modalitatea de acţiune a fost cât se poate de evidentă şi vizibilă. Cum ar trebui să se petreacă lucrurile într-un stat de drept?”, declara acesta a doua zi, după audieri, precizând că nu are emoții cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse.

ADVERTISEMENT
Tags: