News

Mii de pești morți aruncați într-o pădure din Bistrița. Ce se ascunde, de fapt, în spatele faptei

Cantități uriașe de pești morți au fost găsite într-o pădure din județul Bistrița-Năsăud. Ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele faptei.
26.09.2023 | 20:01
Mii de pesti morti aruncati intro padure din Bistrita Ce se ascunde de fapt in spatele faptei
Pești morți, în cantități uriașe, aruncați într-o pădure din Bistrița. ”Interesul e să atragă vânatul”. Sursa foto: captură Facebook
ADVERTISEMENT

Mii de pești morți au fost găsiți, recent, la marginea unei păduri din județul Bistrița-Năsăud, într-un loc în care animalele sălbatice vin în căutare de hrană. Autoritățile cercetează pentru a afla ce s-a întâmplat.

Pești morți, în cantități uriașe, aruncați într-o pădure din Bistrița. ”Interesul e să atragă vânatul”

În urmă cu câteva zile, cantități impresionante de pești morți au fost găsite în pădurile comunei Telciu. Localnicii cred că aceștia au fost folosiți cel mai probabil ca momeală pentru vânat. De notat că nu este prima oară când pe fondurile de vânătoare din această comună sunt atrase fiarele cu mortăciuni.

ADVERTISEMENT

S-a aruncat hrană la vânat în două puncte de vânătoare, păstrăv mort. Am sesizat prin apel 112, s-a constatat pe teren, între timp a dispărut peștele. În jur de o tonă, aproximativ, probabil s-a mai mâncat”, spune Ioan Pop, localnic, citat de Știrile ProTV.

În acest caz se naște o altă întrebare. ”Cum au murit atâția păstrăvi?” Un alt localnic din Telciu este de părere că, cel mai probabil, proprietarul păstrăvăriei nu a știut cum să scape de ei.

ADVERTISEMENT

S-au aruncat păstrăvi morți, degradați. Eu am înțeles că e interzis să se pună hrană la urs și la lup. Interesul e să atragă vânatul. Sunt muște. Bănuiesc că autoritățile ar trebui să ia niște măsuri”, a spus Ion Magdău, într-o filmare pe Facebook.

Proprietarul păstrăvăriei poate fi amendat cu sume de până la 100.000 de lei

Locuitorii din comuna bistrițeană au sunat la 112, iar la locul faptei a sosit Poliția. Angajații de la Garda Forestieră l-au amendat pe proprietarul unei păstrăvării din zonă cu 5.000 de lei. În plus, cei de la Garda de Mediu au deschis o anchetă în acest caz.

ADVERTISEMENT

Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 5.000 lei pentru două infracțiuni: că a amplasat cadavre de pește în punctele de hrănire, interzis de lege și că avea punctul prea aproape de limita cu Parcul Național Munții Rodnei”, spune Istrate Ștețco, șef Garda Forestieră Cluj, pentru postul de știri citat.

Inspectorii de la Garda de mediu susțin că proprietarul s-a ales cu o pierdere importantă în urma unei viituri. În aceste zile, ei verifică și modul în care acesta a scăpat de sute de kilograme de păstrăvi morți.

ADVERTISEMENT

A avut loc o aversă torențială pe pârâul Telcișor care a dus la antrenarea resturilor vegetale, astfel obturând sistemul de aerare a unei păstrăvării care a rezultat o mortalitate piscicolă de aproximativ șapte tone. O parte, în jur de 600-700 kg, au reușit să îi eviscereze înainte de deces, restul au fost îngropați pe terenul proprietate ale aceleiași persoane”, spune Ioan Borș, director Garda Mediu Bistrița Năsăud.

A fost demarată o amplă anchetă în acest caz. În final, în funcție de rezultatele cercetării, proprietarul riscă alte amenzi, de până la 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT