News

Minele terestre ar putea reveni în Europa. Ce state le-ar putea folosi ca să-și întărească granițele

Instrumentele de război din secolul XX revin în vogă. Statele din prima linie se tem să nu fie invadate de militarii Rusiei
27.02.2024 | 08:03
Minele terestre ar putea reveni in Europa Ce state lear putea folosi ca sasi intareasca granitele
Statele vecine cu Rusia caută modalități de a-și întări apărarea Sursa foto: hepta, AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În contextul în care fostul președinte Donald Trump încurajează Rusia să atace teritoriul NATO, iar sprijinul SUA pentru Ucraina este în scădere, unele dintre națiunile care se învecinează cu Rusia caută modalități de a-și întări apărarea, luând în considerare minele terestre și alte tehnologii din vechile războaie în încercarea de a contracara un atac al Kremlinului.

Statele vecine cu Rusia caută să-și întărească apărarea

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, țări precum statele baltice și Finlanda avertizează că o amenințare la adresa propriului lor teritoriu ar putea fi la orizont, unele agenții de informații afirmând că Kremlinul ar putea face o astfel de încercare în următorul deceniu.

ADVERTISEMENT

Aceste state iau acum lecții de la liniile de apărare robuste ale inamicului lor din Ucraina, observând că sistemul rusesc de câmpuri minate, sârmă ghimpată și tranșee a făcut aproape imposibilă avansarea forțelor Kievului vara trecută.

Statele europene continuă să ceară cu insistență avioane de luptă F-35 și arme din era explorărilor spațiale, dar interesul și investițiile reînnoite în tactici vechi de un secol reprezintă cel mai recent exemplu al modului în care războiul Rusiei din Ucraina răstoarnă predicțiile privind modul de apărare a teritoriului NATO, cu accent pe oprirea tancurilor și a artileriei mobile.

ADVERTISEMENT

Și, deși factorii de decizie politică spun că sunt încă încrezători că NATO va veni în apărarea lor, ei adaugă că retorica lui Trump face mai important ca niciodată să fie capabili să reziste cât mai mult timp.

Nicăieri nu au fost mai clare opțiunile decât în discuția despre minele terestre, în condițiile în care militarii pun în balanță capacitatea lor de a încetini tancurile și de a câștiga timp pentru salvatorii NATO la costuri reduse și riscul pentru generațiile viitoare ale propriilor cetățeni.

ADVERTISEMENT

Minele terestre sunt de multe feluri, dar cea mai ieftină și mai simplă variantă, mina antipersonal, odată amplasată, poate reprezenta un pericol la zeci de ani după încheierea unui conflict. Minele și alte dispozitive explozive rămase din războaie au ucis sau rănit cel puțin 12 civili pe zi la nivel global în 2022, mulți dintre ei copii, potrivit Landmine and Cluster Munition Monitor.

Retragerea din convenția care interzice minele antipersonal

Factorii de decizie politică din toate cele trei țări baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au purtat discuții în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea de a se retrage din convenția internațională care interzice minele antipersonal.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, fiecare a ales să nu o facă, dar toate investesc în mine antitanc și în alte muniții care sunt mai puțin periculoase pentru civili. Este o evoluție șocantă pentru națiuni ale căror păduri și câmpuri încă mai scot uneori la iveală obuze și muniție neexplodată în urma luptelor grele din timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

“Scopul este ca noi toți să ne consolidăm capacitățile de apărare, să facem totul pentru ca granița noastră să ne protejeze societățile”, a declarat ministrul leton al apărării, Andris Spruds, care a însărcinat armata țării sale să analizeze dacă ar avea sens să se retragă din tratatul privind minele terestre, cunoscut sub numele de Convenția de la Ottawa, relatează The Washington Post. “Ar trebui să ne apărăm teritoriul de la primul centimetru.”

Spruds și omologii săi lituanieni și estonieni au convenit recent să construiască ceea ce ei numesc o Linie de apărare baltică, un sistem coordonat de buncăre și fortificații. Până de curând, o mare parte din granița dintre Rusia și aceste țări era formată din câmpuri și păduri de pini deschise, fără prea multe obstacole în calea trecerilor. Țările au început să construiască garduri în 2020 pentru a-i descuraja pe migranții pe care autoritățile ruse îi trimiteau în încercarea de a destabiliza vecinii europeni.

Acum, granița urmează să devină mult mai militarizată, cele trei țări având planuri de instalare de senzori și obstacole fizice pentru a bloca tancurile și alte vehicule – precum și o investiție într-un arsenal de mine antitanc și mine detonate de la distanță care pot fi instalate dacă trupele rusești încep să se adune la graniță.

Planurile de fortificare se bazează pe lecțiile învățate de la liniile defensive ale Rusiei din estul Ucrainei ocupate, unde armata a săpat sute de kilometri de tranșee, a împrăștiat sârmă ghimpată și bariere antitanc și a amplasat câmpuri de mine neobișnuit de extinse.

Atunci când forțele ucrainene au încercat să îndepărteze minele, dronele rusești au reușit să direcționeze focul de artilerie spre ele, ceea ce a dus la un câștig teritorial minim pentru ucraineni, în ciuda ambițiilor majore.

Puterea minelor

“Rusia a folosit, în loc de puterea oamenilor, puterea minelor”, a declarat James Cowan, un fost general al armatei britanice, care este directorul executiv al HALO Trust, o organizație de deminare.

Lituania și Letonia sunt fiecare de mărimea Virginiei de Vest, iar Estonia este chiar mai mică, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de Ucraina, care este mult mai mare, ar exista puțin teritoriu pe care să se poată retrage în cazul în care tancurile rusești ar trece granița.

“Ne putem aștepta ca, în următorul deceniu, NATO să se confrunte cu o armată de masă de tip sovietic care, deși inferioară din punct de vedere tehnologic aliaților, reprezintă o amenințare semnificativă datorită dimensiunii, puterii de foc și rezervelor sale”, a scris directorul general al Serviciului estonian de informații externe, Kaupo Rosin, în cadrul unei evaluări anuale a serviciilor de informații publicate luna aceasta.

Finlanda, care a avut o discuție internă separată despre minele terestre, a extins semnificativ granița NATO cu Rusia atunci când a aderat la alianță anul trecut. Motivată de preocupările legate de securitate de-a lungul celor 1.339 kilometri de frontieră cu Rusia, Finlanda a semnat tratatul privind minele antipersonal la mai mult de un deceniu după majoritatea țărilor și a terminat de distrus stocurile proprii de mine abia în 2015.

Mulți factori de decizie au pus la îndoială această opțiune în trecut, inclusiv președintele ales Alexander Stubb, deși țara nu are în prezent planuri de a se retrage din convenție.

Unii responsabili politici baltici spun că, în ciuda garanțiilor de apărare ale NATO, experiența recentă a Ucrainei sporește imperativul de a opri o invazie rusă. În 2022, liderii mondiali au presupus inițial că Kievul era pierdut și a fost nevoie de aproximativ 10 zile ca să treacă la un mod care să îi ajute pe ucraineni să recupereze teritoriul, mai degrabă decât să fugă.

Tratatul permite folosirea minelor antitanc

Dar nicio țară nu intenționează deocamdată să se retragă din tratatul privind minele antipersonal. În Letonia, Spruds a declarat că beneficiile sunt depășite de dezavantaje, inclusiv de riscul pentru civili și de reacția internațională care ar putea rezulta dintr-o astfel de mișcare.

“Există un spectru de mine terestre pe care le putem folosi. Iar Letonia este absolut dispusă să dezvolte această capacitate”, a spus el. “Avem în arsenalul nostru mine terestre și vom dezvolta capacitatea fără a obține acele mine terestre care sunt interzise prin convenție.”

Tratatul permite țărilor să folosească mine antitanc, care sunt considerate mai sigure pentru civili, deoarece necesită o presiune mult mai mare pentru a exploda decât cea cauzată de un om care trece peste ele.

Tratatul permite, de asemenea, utilizarea unor mine mai mici, controlate de la distanță, care ar putea ucide soldați, cu condiția ca acestea să poată fi operate de o persoană care poate face distincția între ținte militare și civile.

Aceste tipuri de mine sunt mult mai scumpe decât minele antipersonal de modă veche, care, ca parte a doctrinei militare convenționale, sunt împrăștiate în jurul unei mine antitanc pentru a face ca încărcătura mai mare să fie mai greu de dezactivat.

Nici Statele Unite și nici Rusia nu sunt parte la tratatul privind minele antipersonal, care a fost semnat de 133 de națiuni, deși administrația Biden a anunțat că intenționează să adere la regulile acestuia, mai puțin în Coreea de Sud, unde folosește dispozitivele ca instrumente împotriva unei invazii nord-coreene.

Administrația Biden nu a trimis în Ucraina mine antipersonal interzise, dar Pentagonul a declarat că a trimis un număr nespecificat de mine antitanc din epoca Războiului Rece pentru a ajuta Kievul.

Minele antipersonal sunt “dificil de gestionat”, a declarat Kusti Salm, secretarul permanent al Ministerului estonian al Apărării. “În cele din urmă, va fi deminată nu de adversar sau de inamic, ci va fi deminată de proprii noștri copii și propriile noastre animale.”

Buncăre fortificate

Estonia intenționează să construiască 600 de buncăre mici și fortificate de-a lungul graniței cu Rusia, iar Letonia și Lituania ar trebui să construiască și mai multe, deoarece granițele lor terestre sunt mai lungi. Fiecare buncăr va putea găzdui aproximativ 10 soldați și va putea rezista unei lovituri de artilerie, au declarat planificatorii.

Cu o graniță fortificată, Rusia ar avea nevoie de “mult mai multe resurse, mult mai multă putere de foc” pentru un atac, a declarat Salm. Necesitatea Kremlinului de a acumula aceste forțe suplimentare, a precizat el, ar oferi națiunilor NATO un avertisment mai devreme cu privire la un atac iminent, oferindu-le mai mult timp pentru a se pregăti.

“Planul nostru este de a folosi masiv mine antitanc și tot felul de alte mine”, a spus Salm. “Aceasta a fost politica noastră încă de la început. Am furnizat Ucrainei zeci de mii de mine antitanc. Suntem în curs de refacere a acestor stocuri.”

Unii militanți anti-mine spun că până și cele permise în cadrul tratatului pot reprezenta o problemă pentru civili. Aceștia avertizează că orice tip de mină nemonitorizată poate reprezenta un risc pentru siguranță.

Atunci când tratatul era în curs de negociere, multe grupuri internaționale antimină doreau ca minele antitanc să fie interzise, “deoarece o mulțime de autobuze și vehicule de transfer al refugiaților erau aruncate în aer“, a declarat Ken Rutherford, profesor de științe politice la Universitatea James Madison, care a supraviețuit exploziei unei mine terestre în Somalia în 1993.

Dar unii factori de decizie politică spun că țările din prima linie ar trebui să meargă mai departe, retrăgându-se din tratat și făcând tot ce le stă în putință pentru a face Kremlinul să se gândească de două ori înainte de a trece granița.

Deocamdată, liderii par să se concentreze probabil pe ceea ce au voie să facă în conformitate cu angajamentele lor actuale din tratat – dar să continue să urmărească luptele din Ucraina pentru a-și adapta apărarea.

“Câmpul de luptă din Ucraina este un exemplu important al modului în care se desfășoară războiul modern, care combină de fapt atât cele mai noi tehnologii, cât și soluții vechi și ieftine”, a mai declarat Spruds, ministrul leton al apărării.

ADVERTISEMENT