News

Ministrul apărării: Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina

Vasile Dîncu, ministrul apărării de la noi din țară, a transmis în mod clar că România nu va trimite trupe în Ucraina, și nici echipamente de luptă, deoarece nu este o țară membră NATO.
26.01.2022 | 11:02
Ministrul apararii Nu se pune problema de a trimite soldati sau echipamente in Ucraina
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării a vorbit despre situația din Ucraina și a ținut să precizeze că România nu va trimite militari acolo, deoarece această țară nu este membră a NATO și nu pot fi trimise trupe din acest motiv.

Vasile Dîncu este clar: România nu trimite trupe în Ucraina, nici echipamente

Mai mult, el a precizat că dislocarea de trupe se poate face numai dacă există amenințări reale pentru o țară membră, lucru care nu se aplică în cazul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina, pentru că dacă vă uitaţi şi în regulile NATO, nici NATO nu poate să facă acest lucru, pentru că dislocarea oricăror trupe se poate face numai în cazul în care este ameninţată o ţară membră a NATO.

În cazul Ucrainei, nu este vorba de asta”, a explicat ministrul Vasile Dîncu.

Totodată, întrebat de reporteri care este cu adevărat amenințarea pentru români, dacă un eventual război sau problema facturilor, ministrul a spus că: „Populația e mai mult afectată mai mult de facturi decât de situația internațională”.

ADVERTISEMENT

Facturile la energie sunt cea mai mare amenințare cu care se pot confrunta românii în acest moment, iar pandemia s-a mai diminuat, a spus el, în ziua cu un record de infectări: peste 34.000.

„Pentru populaţie, însă, în acest moment cea mai mare ameninţare cred eu sunt facturile la energie. Mi se pare că energia pandemiei s-a mai diminuat în ultima vreme”, a spus Dîncu.

ADVERTISEMENT

Ce a spus ministrul apărării despre activarea rezerviștilor

Totodată, ministrul apărării a vorbit și despre rezerviștii de la noi din țară, având în vedere că pe rețelele de socializare s-a creat panică după ce au apărut imagini cu ordine de activare a rezerviștilor.

Astfel, el a ținut să precizeze că activarea rezerviștilor se face anual, prin rotație, find mai degrabă o formă de verificare și inventariere.

ADVERTISEMENT

„La un moment dat a apărut un ordin legat de un rezervist. Activarea rezerviştilor se face în fiecare an prin rotaţie.

Este o formă de verificare pe care o facem şi în fiecare an şi în fiecare an există mii de rezervişti care primesc ordin şi este forma de a face o formă de inventariare a rezerviştilor, a stării lor”, a mai spus Dîncu.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde se va discuta situația din Ucraina.

ADVERTISEMENT