News

Ministrul culturii, replică acidă pentru Kremlin. ”Propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice”

Ministrul culturii Raluca Turcan i-a oferit o replică acidă Mariei Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, în plin scandal al ”anulării culturei din Rusia”.
19.04.2024 | 16:26
Ministrul culturii replica acida pentru Kremlin Propaganda statelor agresoare nu isi are locul in institutiile publice
Ministrul culturii, replică acidă pentru Kremlin. ”Propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice”
ADVERTISEMENT

Întregul scandal a fost declanșat după ce Ministerul Culturii a refuzat să le permită celor de la Ambasada Rusiei, în cooperare cu Centrul Rus, să închirieze mai multe cinematografe. Rușii spuneau că au pregătit spre vizionare două capodopere, însă specialiștii consideră că aceste filme ar fi, de fapt, propagandă.

Ministrul culturii, replică acidă pentru Kremlin

“Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută şi filmele de propagandă internaţională finanţate de guvernul rus. Cele două filme de propagandă internaţională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii”, a transmis Raluca Turcan. Mai mult, ministrul a anunțat că nu va permite ca propaganda rusă să primească spațiu de difuzare în România.

ADVERTISEMENT

Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a completat Raluca Turcan. Rămâne de văzut care va fi răspunsul oficial al Kremlinului.

În urmă cu 24 de ore, Kremlinul acuza oficial România, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București, că autoritățile din țara noastră ”anulează cultura rusă”. Motivul? Un articol al Europa Liberă care arăta cum două filme de propagandă ale Rusiei urmau să fie prezentate publicului larg în două cinematografe din Capitală.

ADVERTISEMENT

”Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția închisă a minunatelor filme rusești „Provocarea” și „Vremea Celor Dintâi”. Sunt filme spectaculoase și care afirmă viața, dedicate istoriei și modernității astronauticii.

Decizia a fost ”împinsă” prin presa părtinitoare, condusă de redacția locală a „Europei Libere” și de Ministerul Culturii din România. Aceasta este o manifestare tipică a unei încercări de a „anula” cultura rusă. Acest lucru se încadrează în schița generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței.

ADVERTISEMENT

Rusia acuză Bucureștiul că vrea să ”anuleze cultura rusă”

Perdanții vor fi cetățenii României, iubitori de cinema care și-au manifestat în repetate rânduri interesul de a prezenta filmele menționate cu traducere în limba română. Acum sunt lipsiți de asta. Încercările de a închide „cortina de fier” în cultura mondială sunt sortite eșecului. La rândul său, Rusia este fidelă principiilor libertății creative și rămâne deschisă artiștilor din toate țările”, a transmis Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia.

Potrivit Europa Liberă, rușii primiseră acceptul să prezinte două filme considerate propagandă de către experție. Este vorba despre filmele ”Provocarea” (2023) și ”Vremea celor dintâi” (2017). Filmele urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union între 19 și 24 aprilie. Cu toate acestea, articolul a provocat vâlvă și a dus la anularea acestor prezentări.

ADVERTISEMENT

Interesant, directorul Arhivei Naționale de Filme, Roxana Garet, nu a văzut nicio problemă în a permite Rusiei să folosească cinematografele respective pentru că ”nu dorește să facă politică”. A fost de părere diferită Ministerul Culturii, care a scos din priză proiectul.

”Am pus-o la dispoziție (n.r. sala de cinema) din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii