News

Ministrul de interne explică reacția după accidentul din 2 Mai. ”Dacă iau măsuri emoționale, paralizez sistemul”

Cătălin Predoiu a justificat numărul demiterilor decise după ce un șofer drogat a ucis doi tineri la 2 Mai. ”Nu joc politic acest subiect”
24.08.2023 | 23:37
Ministrul de interne explica reactia dupa accidentul din 2 Mai Daca iau masuri emotionale paralizez sistemul
Cătălin Predoiu a explicat demiterile decise după accidentul de la 2 Mai Sursa foto: Facebook Cătălin Predoiu
ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Interne a explicat pe larg măsurile luate după accidentul comis de un șofer de 19 ani aflat sub influența drogurilor, care a ucis pe loc doi tineri și a rănit alți trei.

Ministrul de interne explică reacția după accidentul din 2 Mai

Cătălin Predoiu susține că nu au existat mai multe demiteri din Poliție. Ministrul spune că vrea să evite deciziile emoționale care ar risc să paralizeze sistemul.

ADVERTISEMENT

„Sunt responsabil de activitatea a 130.000 de oameni, care în fiecare zi servesc cetățeanul. În fiecare zi salvează vieți. Care sunt umbriți și în imaginea, dar și în sufletul lor, de ceea ce se întâmplă într-o tragedie.

Datoria mea este să am grijă și de ei și să le apăr și lor munca, pentru că înțelegând profund și fiind realmente apăsat și ca om simplu, cetățean, de ceea ce s-a întâmplat, ca ministru am responsabilități.

ADVERTISEMENT

Una dintre ele, prima, e să aflu ce s-a întâmplat acolo și trebuie să fac profesionist acest lucru. Dacă o fac neprofesionist, reverberațiile pot fi în lanț. Dacă eram un ministru superficial sau orientat politic, în sensul rău al cuvântului, demiteam pe toată lumea la Constanța, lumea spunea: uite ce ministru hotărât, i-a dat pe toți afară, se abătea poate atenția spre alt subiect, eu puteam să spun: fraților, am tăiat în carne vie”, a declarat Predoiu la Digi24.

Titularul portofoliului de la Interne a mai declarat că nu-și dorește să joace politic subiectul, ci își dorește o analiză profesionistă a responsabilităților la toate nivelurile.

ADVERTISEMENT

„Dar dacă fac acest lucru neprofesionist – eu lucrez cu acest sistem, care în fiecare zi are responsabilități. Și eu nu vreau să transmit sistemului mesajul: vă faceți, nu vă faceți treaba, dacă apare o criză politică, eu am tăiat pe oricine din calea mea ca să-mi salvez imaginea și să dau impresia că sunt hotărât. Trebuie să o fac profesionist”, a mai spus Predoiu.

O echipă va analiza vulnerabilitățile sistemice

„Și dacă în urma acestui control ajungem la concluzia că există responsabilitate și la nivelul șefului de inspectorat, nu o să am nicio ezitare să iau o decizie. Dar trebuie să o fac profesionist. De fiecare dată în astfel de situații, lucrurile se opresc la a investiga și a pedepsi.

ADVERTISEMENT

Eu cred că trebuie să facem mai mult decât atât. Astăzi am semnat un ordin prin care am constituit o echipă care să analizeze vulnerabilitățile sistemice.

Nu doar responsabilități individuale, ci și lanțul cauzal, ce anume a condus la această situație. Și să facem o listă cu astfel de vulnerabilități, care presupun soluții fie în legislație, fie în actul managerial. Dați-mi voie să fiu pe de-a întregul responsabil și să nu joc politic acest subiect”, a mai spus ministrul.

Cătălin Predoiu a subliniat că și-a dorit să evite paralizarea sistemului prin luarea unor măsuri emoționale și făcând un act ministerial neprofesionist.

„Dacă eu paralizez acest sistem prin măsuri strict emoționale, unele poate întemeiate, dar altele nefundamentate, grăbindu-mă și făcând un act ministerial neprofesionist, s-ar putea abia atunci să condamn alte vieți la dispariție, pentru că paralizez un sistem și dau un mesaj greșit.

Eu vreau să transmit sistemului următorul lucru: Cine își face treaba, i se recunoaște treaba, cine nu – când greșește este investigat procedural și sancționat. Ăsta este rolul meu ca ministru”, a conchis Predoiu.

ADVERTISEMENT