News

Ministrul Economiei de la Berlin trage un semnal de alarmă. Industria germană nu poate funcționa fără gazul rusesc

Autoritățile germane sunt îngroziți de riscul de a rămâne fără gazul rusesc. Capacitatea industrială va fi redusă din cauza acestor sancțiuni.
12.06.2023 | 18:33
Ministrul Economiei de la Berlin trage un semnal de alarma Industria germana nu poate functiona fara gazul rusesc
Germania, îngrozită de lipsa gazului rusesc. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Germania avertizează că ar putea fi nevoită să reducă sau să oprească capacitatea industrială în cazul în care acordul de tranzit al gazelor între Ucraina și Rusia nu este reînnoit. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a făcut această declarație, subliniind că există riscul ca gazul rusesc să înceteze să curgă, ceea ce ar putea duce la sistarea industriei germane.

Germania, îngrozită de lipsa gazului rusesc

Potrivit Bloomberg, acordul de tranzit al gazelor dintre Ucraina și Rusia expiră la sfârșitul anului viitor. Habeck a subliniat că respectarea regulilor de împărțire a sarcinilor pentru a evita o posibilă penurie de gaze în Europa de Est înseamnă că Germania ar trebui să exporte gaz pentru a compensa deficitul.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar putea duce la limitarea sau reducerea livrărilor către producătorii din cea mai mare economie a Europei și ar necesita capacități suplimentare, inclusiv un terminal GNL planificat pe coasta de nord a Germaniei. Cu toate acestea, proiectul a întâmpinat opoziție din partea rezidenților locali și a grupurilor de mediu.

Deși unele livrări de gaze ar putea continua și după 2024, raportul Centrului pentru Politică Energetică Globală indică faptul că prelungirea actualului acord de tranzit în condiții similare este puțin probabilă din cauza lipsei de sprijin politic. Negocierile directe între Ucraina și Rusia pentru prelungirea contractului de tranzit în condițiile actuale par puțin probabile, conform raportului.

ADVERTISEMENT

Ucraina primește taxe de tranzit

Situația respectivă are legătură și cu războiul din Ucraina. În prezent, Ucraina primește taxe de tranzit pentru permiterea gazului rusesc să treacă prin teritoriul său către alte țări europene. Cu toate acestea, există informații conform cărora tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va înceta în 2024, deși contractul prevede un volum mult mai mare de gaze decât cel actualmente pompate.

Serghei Makogon, fostul șef al companiei GTS Operator din Ucraina, a menționat că din punct de vedere tehnic, sistemul de tranzit gazier al Ucrainei este pregătit pentru a funcționa în sens invers. Cu toate acestea, este necesară o echilibrare financiară pentru compania de stat GTS Operator, deoarece aceasta primește în prezent o mare parte din veniturile sale din tranzitul gazelor. Situația este una sensibilă și necesită negocieri și acorduri clare între Ucraina și Rusia, dar și cu alte țări europene implicate în tranzitul gazelor.

ADVERTISEMENT

UE oprește livrările de petrol prin conducta Drujba

Uniunea Europeană va opri oficial livrările de petrol prin conducta Drujba către Germania și Polonia, după ce ambele țări au încetat să mai primească țiței prin această rută, conform documentelor UE citate de Bloomberg.

Cu toate acestea, se preconizează că aprobarea pentru livrările către Ungaria, Slovacia și Cehia prin ramura de sud a conductei va rămâne în vigoare. Conducta Drujba trece la 150 de kilometri de granița ruso-ucraineană și se împarte în două ramuri: una de nord, care trece prin Belarus către Germania și Polonia, și una de sud, care trece prin Ucraina către Cehia, Slovacia și Ungaria. Această conductă furnizează petrol rafinăriilor din Belarus și altor țări europene.

ADVERTISEMENT

În 2022, Germania și Polonia au importat în medie aproximativ 480.000 de barili pe zi prin secțiunea de nord a conductei Druzhba. Polonia și-a reziliat ultimul contract pentru furnizarea de petrol prin Druzhba în primăvară, după ce Rusia a suspendat livrările în luna februarie.

Pe de altă parte, Ungaria, Slovacia și Cehia au primit în medie 290.000 de barili pe zi prin secțiunea de sud a conductei, iar în acest an nivelul aprovizionării a scăzut ușor.

ADVERTISEMENT