News

Ministrul Florin Barbu va cere demisia comisarului european pentru Agricultură: „Îmi asum acest lucru. Nu respectă un vot dat de 15 state”

Ministrul Florin Barbu va solicita demisia comisarului european Janusz Wojciechowski dacă nu acordă derogare la GAEC 7 și 8.
22.01.2024 | 16:29
Ministrul Florin Barbu va cere demisia comisarului european pentru Agricultura Imi asum acest lucru Nu respecta un vot dat de 15 state
Ministrul Florin Barbu va cere demisia comisarului european pentru Agricultură. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Florin Barbu va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, potrivit unui anunț făcut de oficial. Florin Barbu a început săptămâna cu o întrevedere cu fermierii, la Târgu Mureș.

Ministrul Florin Barbu solicită demisia lui Janusz Wojciechowski

În timpul discuției, ministrul vorbit despre derogările pentru GAEC 7 şi 8. Florin Barbu a precizat că dacă această problemă nu va fi soluționată, are în plan să îi ceară demisia comisarului Janusz Wojciechowski. Acest lucru s-ar putea întâmpla marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri.

ADVERTISEMENT

“România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului. Pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.

Acesta spune că își va asuma acest lucru și că România este afectată de războiul pornit de Rusia în Ucraina. „Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în Consiliul de Miniştri. Mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic.

ADVERTISEMENT

Noi suntem în perioadă de război. Noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei” a adăugat ministrul Florin Barbu.

Șeful Agriculturii a ținut să puncteze faptul că dacă există un cadru aprobat pentru o prelungire, rezultă că sunt dificultăți. În acest context, consideră că Janusz Wojciechowski trebuie să își înainteze demisia.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii: „Cred că ar trebui să intrăm într-un dialog”

Dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi o premieră în Consiliul de Miniștri, așa cum precizează Florin Barbu. „Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveţi în faţă, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură.

De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog”, a adăugat acesta. Protestele organizate de agricultori, în ultimele săptămâni, în mai multe țări europene, au dus la dezbaterea, în cadrul Parlamentului European, a problemelor pe care fermierii le întâmpină.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, comisarul Janusz Wojciechowski a spus că nu vor fi derogări de la GAEC 6 și 7. Normele de condiționalitate obligatorii în agricultură, GAEC 6 și 7 se referă la acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în anumite perioade și la rotația culturilor. GAEC 8 presupune permiterea a 4 la sută din suprafața fermei teren necultivat.

 

ADVERTISEMENT
Tags: