News

Ministrul Marius Budăi, veste pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile în plată

Ministrul muncii, Marius Budăi, vine cu vești extrem de importante în legătură cu pensiile în plată. Ce se va întâmpla cu aceste venituri.
22.05.2023 | 19:59
Ministrul Marius Budai veste pentru milioane de romani Ce se intampla cu pensiile in plata
Ce se întâmplă cu pensiile în plată din România. Anunțul extrem de important al ministrului Marius Budăi. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensiile aflate în plată au fost pe ordinea de zi a discuțiilor purtate la Bruxelles de ministrul muncii, Marius Budăi. La revenirea în țară, oficialul a făcut un anunț extrem de important pentru milioane de seniori din România.

Ce se întâmplă cu pensiile în plată din România. Anunțul extrem de important al ministrului Marius Budăi

Într-o conferință de presă susținută luni, 22 mai, la sediul Executivului, ministrul social-democrat a declarat că pensiile care sunt deja în plată nu vor suferi reduceri. Budăi a punctat că principiul de bază stabilit în colaborare cu Comisia Europeană este acela de a preveni abuzurile prin intermediul legislației.

ADVERTISEMENT

Întrebat în apariția sa publică din acest debut de săptămână ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată, ministrul a spus ferm că ”pensiile aflate în plată nu vor scădea. Nu au cum să scadă.

Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.

ADVERTISEMENT

Ministrul Budăi insistă: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

Același ministru Budăi a readus în discuție subiectul legat de pensiile militare. El spune că ele nu trebuie considerate drept pensii speciale. ”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atât premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit.

Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenței.

ADVERTISEMENT

Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale”, a spus ministrul. Tot luni, oficialul a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile magistraților și funcționarilor parlamentari.

Astfel, aceste categorii nu vor mai avea posibilitatea de a-și alege perioada la care să fie raportată baza de calcul pentru pensie. Cu alte cuvinte, sistemul de calcul al pensiilor pentru aceste categorii va fi standardizat și nu vor exista opțiuni individuale în acest sens.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă treptat şi atunci când vom avea amendamentele gata vom vedea că va fi la lege o anexă (..) care va conţine tabele astfel încât în funcţie de anul şi luna ieşirii la pensie, vor avea perioade diferite”, a mai spus Budăi, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT