Sport

Mințile briliante ale șahului mondial au deschis Superbet Chess Classic România 2023, prima etapă a turneului Grand Chess Tour

Marii Maeștri ai șahului internațional, prezenți la București pentru Superbet Chess Classic România 2023, au deschis sâmbătă prima rundă de confruntări a etapei de la București.
07.05.2023 | 12:47
Mintile briliante ale sahului mondial au deschis Superbet Chess Classic Romania 2023 prima etapa a turneului Grand Chess Tour
Ding Liren nu a putut să-l pună sub prea multă presiune pe Maxime Vachier-Lagrave. Garry Kasparov a făcut prima mutare. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Printre cei 10 jucători se află și Bogdan Deac (locul 38 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă) și Richard Rapport (locul 13 mondial), doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment.

Ceremonia de deschidere a primei etape din cele cinci (din Europa și Statele Unite) ale circuitului internațional Grand Chess Tour (GCT), ediția 2023 – unul dintre cele mai importante turnee de șah, la nivel global, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat vineri, 5 mai a.c., la Grand Bucharest Hotel, în prezența a peste 300 de participanți: iubitori ai șahului, sportivi, oficialități și personalități ale vieții publice din România.

ADVERTISEMENT

Deschiderea primei zile competiționale a început sâmbătă, 6 mai, la orele 15.00 PM, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Marele Maestru Garry Kasparov, prezent la evenimentul de la București, și de ambasadorul Superbet, Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist din România. 

Cronica rundei I de la Superbet Chess Classic 2023

 Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave ½ – ½

S-a jucat deja celebra deschidere, Gambitul Damei. Ambii jucători au fost extrem de bine pregătiți din punct de vedere teoretic. În jocul de mijloc, campionul mondial, Ding Liren, a părut că obține un mic avantaj, dar mutările exacte ale marelui maestru francez au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

ADVERTISEMENT

Fabiano Caruana – Bogdan Deac ½ – ½ 

S-a jucat Apărarea Nimzovici, iar după faza de deschidere s-a ajuns foarte repede într-un final puțin mai bun pentru jucătorul cu piesele albe. În apropierea mutării 40, marele maestru român, Bogdan Deac, a avut o inexactitate care părea că-l va costa partida. Fostul challenger la titlul mondial, Fabiano Caruana nu a găsit cea mai bună continuarea și astfel partida s-a încheiat remiză.

Ian Nepomniachtchi – Richard Rapport ½ – ½ 

S-a jucat Apărarea Franceză, dar Ian a ales o variantă mai liniștită pentru un avantaj sigur și de lungă durată. Richard Rapport a avut joc activ care a reușit să-l ferească de un final cu probleme. După mai multe schimburi de piese partida s-a încheiat la egalitate. 

ADVERTISEMENT

Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri ½ – ½ 

S-a jucat o variantă spectaculoasă în care marele maestru polonez a ajuns să aibă două Dame pe tablă. Din păcate, totul a durat doar o singură mutare mutare, una dintre Dame fiind capturată imediat de către marele maestru olandez. Desigur, întreaga secvență de mutări a fost anticipată de către cei joi jucători, iar finalul rezultat a fost unul egal, care a condus implicit către un rezultat nedecis.

Alireza Firouzja – Wesley So 0-1 

S-a jucat varianta Giuoco Piano, o deschidere calmă fără prea mari riscuri de ambele părți. După primele 20-30 de mutări partida părea că se va duce spre o remiză, dar marele maestru francez a ales să riște și a juns într-o poziție defavorabilă. Wesley a prestat un joc bun, pe alocuri cu mici inexactități, dar poziția era evident mai bună și astfel a reușit să-și treacă prima victorie în cont și să debuteze, exact ca anul trecut, cu o victorie. 

ADVERTISEMENT

Clasamentul după runda I

  • Wesley So 1 punct

2– 9  Ding Liren, Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport, Jan-Krzysztof Duda, Anish Giri,  Fabiano Caruana, Bogdan Deac – 0.5 puncte

  1. Alireza Firouzja – 0 puncte  

Rezultate runda 1

  • Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave ½ – ½ 
  • Fabiano Caruana – Bogdan Deac ½ – ½ 
  • Ian Nepomniachtchi – Richard Rapport ½ – ½ 
  • Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri ½ – ½ 
  • Alireza Firouzja – Wesley So 0-1 

Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe duminică, 7 mai, la orele 15.00 PM, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între: 

    • Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So
    • Anish Giri – Alireza Firouzja
    • Richard Rapport – Jan-Krzysztof Dud
    • Bogdan Deac  – Ian Nepomniachtchi
    • Ding Liren – Fabiano Caruana 

Prima mutare va fi făcută, duminică, de către Gheorghe Craioveanu, fost jucător român de fotbal.

ADVERTISEMENT