News

Miracol după cutremurul din Siria și Turcia. Un copil de 5 ani, găsit în viață sub moloz

Un copil sirian în vârstă de 5 ani a fost găsit în viață de sub un morman de moloz, satul Qatma, la nord de Alep, după cutremur.
07.02.2023 | 19:40
Miracol dupa cutremurul din Siria si Turcia Un copil de 5 ani gasit in viata sub moloz
Copil salvat de sub moloz. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Băiețelul a ajuns prins sub dărâmături după ce casa sa s-a prăbușit în timp ce dormea. Salvatorii au reușit să vadă doar trei degete de la picioare, care ieșeau printre tijele de fier într-un morman de moloz.

Miracol după cutremurul din Siria

Salvatorii au reușit să-l scoată pe Ahmed de sub o placă uriașă de beton, după ce casa sa s-a prăbușit în urma cutremurului puternic de 7.8 grade din Turcia și Siria. Conform The Telegraph, Căștile Albe siriene, așa cum sunt numiți salvatorii, au folosit un burghiu pneumatic pentru a-l scoate pe băiat de sub fiare și beton.

ADVERTISEMENT

Vizibil rănit și speriat, băiatul este luat în brațe de un salvator și dus în siguranță la ambulanță, unde primește o mască de oxigen. În imagini se vede cum un medic îl ține în brațe și-l consolează în liniște cu cuvântul ”yalla” (haide).

Nu se cunosc prea multe detalii referitoare la Ahmed sau familia sa, deși e clar că această familie fusese deja strămutată de războiul brutal din Siria, în satul Qatma la nord de Alep.

ADVERTISEMENT

Din păcate Ahmed este unul dintre copiii norocoși, existând mulți alți micuți care au murit striviți și sufocați sub clădirile dărâmate. Multe victime prinse sub dărâmături fac apel la familie pentru a fi salvați cu ajutorul rețelelor sociale.

În consecință, politologul turc Kagan Sarikaya se folosește de aceste date și a creat o hartă cu locația lor în timp real, pentru a fi mai ușor găsiți de salvatori. Una dintre aceste postări a ajuns virală.

ADVERTISEMENT

Pe Twitter, un bărbat s-a filmat strigând ”ajutor, suntem sub dărâmături, mama și fratele meu”, reușind să-și indice adresa. Acest caz a fost fericit, familia sa fiind salvată de vecini.

Potrivit datelor oficiale peste 3.700 de oameni au murit doar în Turcia după cutremurul cu magnitudinea de 7.8 care a lovit 10 provincii. Anunțul a fost făcut de Agenția Turcă de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

ADVERTISEMENT

Mai mult, 22.286 de persoane au fost rănite în Turcia. Salvatorii au reușit momentan să ajungă la doar 50% dintre clădirile prăbușite pentru a căuta salvatori, astfel că OMS estima numărul total al morților după acest cutremur la 20.000.

ADVERTISEMENT