News

Mircea Abrudean, propus de liberali la șefia SGG în guvernul Ciolacu, are o ”mică” problemă de integritate. ANI: ”Legea nu prevede amenzi”

Mircea Abrudean, propunerea PNL pentru postul de Secretar General al Guvernului, a omis să menționeze în declarația de avere un teren primit de la fiul unei deputate PSD.
14.06.2023 | 18:49
Mircea Abrudean propus de liberali la sefia SGG in guvernul Ciolacu are o mica problema de integritate ANI Legea nu prevede amenzi
Mircea Abrudean, propus pentru poziția de Secertar General al Guvernului a fost șeful Cancelariei Prim-Ministrului Nicolae Ciucă / Foto: Facebook Mircea Abrudean
ADVERTISEMENT

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, propus de PNL în cabinetul Ciolacu pentru poziția de Secretar General al Guvernului a fost ”atenționat” de Agenția Națională de Integritate, pentru că nu a menționat un imobil în declarația de avere completată în iunie 2022. ANI spune că Abrundean nu riscă nimic pentru că ”legislația nu sancționează nemenționarea în cuprinsul declarațiilor de avere a unui bun mobil/imobil”.

Cum a scăpat Mircea Abrudean a scăpat de un dosar la DNA

La nici 40 de ani, Mircea Abrudean are deja un CV extrem de bogat, în care se regăsesc experiențe de consilier în senat și guvern, director de programe la Transelectrica și chiar prefect al județului Cluj (în perioada 2019 – 2021). Abrudean este licențiat în studii europene la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a absolvit program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.

ADVERTISEMENT

Numele lui Abrudean a apărut și într-un dosar de dare de mită, instrumentat de DNA Cluj, disjuns din cel în care Horea Uioreanu, fost președinte al consiliului județean, a fost trimis în judecată. În 2017, procurorii au dat o soluție de clasare în ceea ce-l privește pe Mircea Abrudean, după ce, timp de trei ani și jumătate, nu s-a administrat nicio probă.

Împrumutul de 135.000 de euro pentru fiul unei deputate PSD nu apare în declarația de avere

În decembrie 2021, Mircea Abrudean a fost numit șef al cancelariei Prim-Ministrului Nicolae Ciucă. Potrivit celei mai recente declarații de avere, Abrudean și soția lui dețin un apartament de 213 mp (din 2020) și un teren de 4.660 mp (din 2007), ambele în Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceluiași document, șeful cancelariei mai deținea două conturi bancare (235.037 lei, respectiv 326.118 lei) și avea două împrumuturi de recuperat: unul de 422.020 lei (de la o societate comercială) și altul de 10.000 de euro (de la o persoană fizică).

Mircea Abrudean nu a pomenit nimic despre un împrumut de 135.000 de euro pe care i l-a acordat lui Tudor-Rareș Cătăniciu, fiul deputatei PSD Steluța Gustica Cătăniciu. Informația a fost făcută publică în declarația de avere chiar de Tudor Cătăniciu, după ce a demisionat de la Transelectrica, la scurt timp după ce un avertizor de integritate din cadrul companiei a sesizat Consiliul pe probleme de integritate în legătură cu situația primelor uriașe de Crăciun acordate în societatea de stat.

ADVERTISEMENT

Tudor Cătăniciu a primit, atunci, 4.000 de euro, cea mai mare primă din companie, deși Cătălin Sava, avertizorul de integritate, spunea despre acesta că ”s-a remarcat doar prin absenteism de la locul de muncă”. Sava a mai precizat în respectivul document că Tudor Cătăniciu ”ar avea susținerea lui Mircea Abrudean, cu care ar fi prieten din copilărie”.

În februarie 2022, Tudor Cătăniciu a ajuns consilier la Secretariatul General al Guvernului, iar din octombrie, la Cancelaria Prim-Ministrului, condusă de prietenul său. Anul trecut, el a completat mai multe declarații de avere, în care apare un împrumut de 135.000 de euro, contractat în 2022 și scadent în același an.

ADVERTISEMENT

ANI a sesizat că e o problemă în declarația de avere, dar nu spune că ”legislația nu sancționează nemenționarea unui teren”

După dezvăluirile făcute de avertizorul de integritate, deputatul AUR Sebastian Suciu a formulat o interpelare parlamentară prin care solicită o anchetă pentru clarificarea situației. Deputatul a cerut lămuriri legate de absența din declarația de avere a lui Abrudean a unui împrumut acordat lui Tudor Cătăniciu, dar și despre modul în care acesta ar fi putut să returneze banii într-un interval atât de scurt.

În 23 mai 2023, Agenția Națională de Integritate a răspuns interpelării, arătând că, împrumutul dintre Mircea Abrudean și Tudor Cătăniciu a fost ”încheiat și stins” între perioadele de depunere ale declarațiilor de avere din anul 2022, respectiv perioada ianuarie – martie 2022. ANI susține că, la data de 14 iunie 2022, Mircea Abrudean nu avea obligația menționării contractului de împrumut în cuprinsul acesteia, însă admite că există, totuși, o ”mică problemă”.

raspuns ANI Abrudean
Răspunsul ANI referitor la declarația de avere a lui Mircea Abrudean / Sursă: CDEP

Mai exact, respectivul împrumut a fost stins prin cedarea unei părți dintr-un imobil, în speță un teren, pe care Mircea Abrudean era obligat să-l menționeze în declarația de avere. Totuși, problema nu este atât de gravă, mai susține ANI, pentru că… nu există o prevedere legală care să sancționeze o astfel de omisiune.

”Referitor la acest aspect, pentru că legislația nu sancționează cu amendă contravențională nemenționarea în cuprinsul declarațiilor de avere a unui bun/imobil, și pentru că a fost făcută dovada cu înscrisuri a celor menționate anterior, i-au fost transmise domnului Mircea Abrudean recomandări cu privire la obligația respectării regimului juridic al declarării averii și intereselor”, se arată în răspunsul ANI.

Mircea Abrudean: ”Mi-a cerut banii în ianuarie și mi i-a returnat în martie”

Pe de altă parte, Mircea Abrudean a declarat că banii i-au fost returnați de Cătăniciu în martie și că suma de 135.000 de euro provine de la propria firmă, pe care a creditat-o.

„A avut nevoie de bani să cumpere o jumătate dintr-un teren moștenit de o mătușă sau ceva de genul ăsta. Mi-a cerut banii în ianuarie și mi i-a returnat în martie. Eu am avut o disponibilitate de bani și am putut face un gest de genul ăsta (…)

Dacă vă uitați în declarația mea de avere, eu am creditat foarte multă vreme firma la care sunt asociat unic, firma deținea un imobil, pe care l-am vândut și din acea vânzare mi-am recuperat suma respectivă”, a explicat Mircea Abrudean, pentru PRESShub.

Primele de la Transelectrica ”exced limitelor de competență” ale Ministerului Muncii

Deputatul Suciu a mers mai departe cu acest caz și l-a întrebat pe ministrul muncii, Marius Budăi, dacă este de acord cu sistemul clientelar de prime de la Transelectrica, menționând situația lui Tudor Cătăniciu.

Răspunsul fostului ministru a fost că ”acordarea unor prime salariaților, pe baza unor criterii de performanță individuală, exced limitelor de competență ale Inspecției Muncii”.

ADVERTISEMENT
Tags: