Sport

Mircea Lucescu a împlinit 78 de ani. Cum stă la “directe” cu marii antrenori. Pe plus cu 3 nume grele

Mircea Lucescu a împlinit, sâmbătă, 29 iulie, vârsta de 78 de ani. Românul conduce la meciurile directe trei antrenori uriași.
29.07.2023 | 14:41
Mircea Lucescu a implinit 78 de ani Cum sta la directe cu marii antrenori Pe plus cu 3 nume grele
Mircea Lucescu a împlinit vârsta de 78 de ani.
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a împlinit sâmbătă vârsta de 78 de ani. Cel mai titrat antrenor român din toate timpurile se află în prezent pe banca ucrainenilor de la Dinamo Kiev. Deși se vorbea despre finalul carierei, Mircea Lucescu se pregătește alături de formația din capitala Ucrainei de un nou sezon competițional. Dinamo Kiev, Rapid sau Dinamo sunt printre formațiile care l-au felicitat pe Mircea Lucescu cu un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Mircea Lucescu a împlinit 78 de ani

Mircea Lucescu s-a născut pe 29 iulie 1945 la București. Ca jucător, „Il Luce” s-a făcut remarcat, mai ales la Dinamo, cu care a câștigat titlul de 5 ori, dar și o Cupă a României. La nivelul echipei naționale, Mircea Lucescu a adunat 70 de apariții, fiind căpitan al „tricolorilor” la Campionatul Mondial din Mexic 1970.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a pregătit naționala României încă de la vârsta de 36 de ani, după care a mers pe banca lui Dinamo. Alături de clubul din Ștefan cel Mare, „Il Luce” a câștigat titlul național în 1989-1990 și a calificat-o pe Dinamo până în semifinalele Cupei Cupelor.

După ce le-a antrenata pe Pisa, Brescia și Reggiana în Italia, Mircea Lucescu a revenit în România la Rapid. Ulterior, legendarul antrenor român a mers la Inter, însă după câteva luni a revenit în Giulești, reușind să câștige titlul național. Mircea Lucescu și-a mai trecut în CV numeroase trofee alături de Galatasaray, Beșiktaș și Șahtior Donețk.

ADVERTISEMENT

După aventura de pe banca echipei din Ucraina, Mircea Lucescu a mers la Zenit, după care a fost numit selecționer al Turciei. Din iulie 2020, „Il Luce” o pregătește pe Dinamo Kiev cu care a câștigat Supercupa Ucrainei în 2020, campionatul și Cupa Ucrainei în 2021.

  • Mircea Lucescu ocupă locul 41 în topul celor mai buni 100 de antrenori ai lumii din perioada 2001-2010, conform IFFHS
ADVERTISEMENT

Trei antrenori uriași pe care Mircea Lucescu îi conduce la „directe”

Experiența mare la nivel înalt l-a făcut pe Mircea Lucescu să dea piept cu cei mai mari antrenori din istoria fotbalului. Cel mai titrat tehnician român îi conduce la meciurile directe pe legendarii Marcello Lippi, Giovanni Trapattoni și Fatih Terim.

Mircea Lucescu, palmares pozitiv cu Marcello Lippi

Mircea Lucescu l-a înfruntat de 9 ori de-a lungul carierei pe Marcello Lippi, fostul mare jucător și antrenor din Italia. Marcello Lippi a cucerit titlul mondial din 2006 alături de naționala Italiei din postura de selecționer. Totodată, antrenorul italian în vârstă de 75 de ani are în palmares cinci titluri în Serie A.

ADVERTISEMENT

Toate confruntările dintre cei doi antrenori au avut loc în Italia (7 în Serie A și 2 în Serie B). Mircea Lucescu a reușit să câștige de două ori în fața lui Marcello Lippi, în timp ce antrenorul italian s-a impus o singură dată. Celelalte șase dueluri directe s-au terminat la egalitate:

  • AC Pisa (M. Lucescu) – Cesena (M. Lippi) 3-2
  • Brescia (M. Lucescu) – Atalanta (M. Lippi) 2-0
  • Juventus (M. Lippi) – Brescia (M. Lucescu) 2-1

Mircea Lucescu îl conduce pe Giovanni Trapattoni la „directe”

Giovanni Trapattoni, unul dintre cei mai mari antrenori din Italia și din lumea fotbalului este un alt nume pe care Mircea Lucescu îl conduce la meciurile directe. Giovanni Trapattoni, retras din antrenorat în 2013, este considerat cel mai de succes antrenor italian la nivel de club și deține un record de șapte titluri câștigate în Serie A.

Împotriva lui Trapattoni, Mircea Lucescu a câștigat de trei ori și a suferit două înfrângeri din totalul de 6 partide directe. Celălalt meci s-a terminat la egalitate între cei doi antrenori. De-a lungul carierei, Giovanni Trapattoni le-a pregătit în Italia pe AC Milan, Juventus, Inter, Cagliari, Fiorentina, dar și naționala Italiei.

  • AC Pisa (M. Lucescu) – Inter (G. Trapattoni) 0-1
  • Brescia (M. Lucescu) – Juventus (G. Trapattoni) 2-0
  • Stuttgart (G. Trapattoni) – Șahtior Donețk (M. Lucescu) 0-2
  • Salzburg (G. Trapattoni) – Șahtior Donețk (M. Lucescu) 1-0
  • Șahtior Donețk (M. Lucescu) – Salzburg (G. Trapattoni) 3-1

Mircea Lucescu, palmares pozitiv cu Fatih Terim

Mircea Lucescu are un palmares pozitiv și cu Fatih Terim, legendarul antrenor turc. „Împăratul” le-a pregătit de-a lungul carierei pe Galatasaray, AC Milan și a fost selecționer al Turciei în trei mandate. Contra lui Fatih Termin, Mircea Lucescu a înregistrat două victorii și un egal în cele trei partide directe.

  • Galatasaray (F. Terim) – Beșiktaș (M. Lucescu) 0-1
  • Beșiktaș (M. Lucescu) – Galatasaray (M. Lucescu) 1-0

Marii antrenori pe care Mircea Lucescu i-a înfruntat de minimum patru ori:

  • Nevio Scala (o victorie, un egal și șase înfrângeri pentru Mircea Lucescu împotriva lui)
  • Claudio Ranieri (trei victorii, un egal și trei înfrângeri)
  • Pep Guardiola (o victorie, un egal și cinci înfrângeri)
  • Jorge Jesus (o victorie, două egaluri și trei înfrângeri)
  • Roberto Mancini (două egaluri și patru înfrângeri)
  • Luciano Spaletti (o victorie, un egal și patru înfrângeri)
  • Carlo Ancelotti (un egal și patru înfrângeri)
  • Emeric Ienei (două victorii și două înfrângeri)
  • Unai Emery (un egal și trei înfrângeri)
  • Rafael Benitez (patru înfrângeri)

Mesajul lui Dinamo Kiev pentru Mircea Lucescu

Dinamo Kiev va debuta în noul sezon de campionat, duminică, 30 iulie, de la ora 17:00 împotriva celor de la Minaj. Clubul antrenat în prezent de Mircea Lucescu a postat un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare cu ocazia împlinirii vârstei de 78 de ani a antrenorului român.

„La mulți ani lui Mircea Lucescu! Astăzi, antrenorul principal al lui Dinamo împlinește 78 de ani. Îi dorim domnului multă sănătate, armonie în familie și realizarea tuturor obiectivelor, precum și victorii, atât pe terenul de fotbal, cât și în afara lui”, a scris Dinamo Kiev.

Totodată, Dinamo și Rapid au profitat de moment pentru a-l felicita pe Mircea Lucescu. Ambele cluburi au postat mesaje pe rețelele de socializare. „LA MULȚI ANI, Mircea Lucescu! Legendarul antrenor român împlinește astăzi 78 de ani, prilej pentru a-i transmite multă sănătate și cele mai frumoase gânduri din partea tuturor dinamoviștilor.

Născut pe 29 iulie 1945, în București, Mircea Lucescu a ajuns la Dinamo București în 1963 și a câștigat, în tricoul alb-roșu, 7 titluri de campion (1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1990) și Cupa României (1968). Pe banca echipei noastre, Mircea Lucescu a câștigat titlul de campion și Cupa României, ambele în 1990.

Cu Mircea Lucescu la conducerea tehnică, Dinamo București s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Cupelor (1989) și în semifinalele Cupei Cupelor (1990). Mulțumim, Mircea Lucescu pentru tot!”, a postat Dinamo pe pagina oficială de Facebook.

„Legendarul Mircea Lucescu @ 78 de ani”, a scris Rapid pe rețelele de socializare. Mircea Lucescu mai are contract cu Dinamo Kiev până în vara anului 2024.

ADVERTISEMENT