Sport

Mircea Lucescu, condiţii de război în campionatul din Ucraina! Fără spectatori şi protocol în caz de bombardament în timpul meciului

Campionatul Ucrainei ar urma să înceapă la finalul lunii august, cu un protocol strict. Ce se întâmplă cu Mircea Lucescu şi Dinamo Kiev, echipa pe care românul o antrenează.
11.07.2022 | 22:30
Mircea Lucescu conditii de razboi in campionatul din Ucraina Fara spectatori si protocol in caz de bombardament in timpul meciului
Mircea Lucescu va avea condiţii de război la începerea sezonului din Ucraina
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina, ajuns în ziua a 138-a, pare să nu ajungă prea curând la un final, însă fotbalul din ţara vecină vrea să revină în activitate. Luni, Vadim Gudzeit, Ministrul Tineretului şi Sportului din Ucraina, a anunţat când va începe campionatul, dar şi condiţiile speciale pentru desfăşurarea competiţiei.

Mircea Lucescu şi Dinamo Kiev, start la finalul lunii august în prima ligă a Ucrainei

Iniţial, prima ligă a Ucrainei ar fi trebuit să înceapă la mijlocul lunii august, iar una dintre variante a fost cea în care meciurile s-ar fi jucat în străinătate. Până la urmă, Vadim Gudzeit a anunţat data de 23 august, Ziua Drapelului, ca momentul când sezonul 2022-2023 va porni la drum.

ADVERTISEMENT

Meciurile se vor disputa în Ucraina, fără spectatori, cu permisiunea administraţiilor militare locale. De asemenea, stadioanele trebuie să aibă un adăpost antiaerian, care să fie echipat conform standardelor de siguranţă.

Dacă în timpul meciului va suna alarma antiaeriană, partida va fi întreruptă, iar jucătorii şi antrenorii trebuie să se îndrepte imediat spre adăpostul special conceput din incinta stadionului. Prima ligă a Ucrainei ar urma să fie organizată pe arene din regiunile Kiev, Lviv, Transcarpatia şi Ternopil.

ADVERTISEMENT

Două echipe din sezonul trecut nu vor juca în prima ligă

Desna Chernihiv, locul 7 în sezonul trecut, şi Mariupol, ultima clasată, au anunţat că nu pot participa în stagiunea 2022-2023 a primei ligi din Ucraina. După izbucnirea războiului, pe 24 februarie, campionatul a fost îngheţat, astfel că echipele, care se aflau la retrogradare, erau salvate.

Ambele formaţii au susţinut că nu pot participa din cauza problemelor mari de ordin financiar. În plus, stadioanele acestora au fost distruse în timpul bombardamentelor. Desna Chernihiv şi Mariupol au primit acceptul de a nu participa în sezonul 2022-2023, dar şi promisiunea că vor fi reprimite în stagiunea 2023-2024.

ADVERTISEMENT

În locul celor două echipe, Federaţia a decis ca Metalist Harkov şi Krivbas Krivoi Rog, prima şi a doua clasată din liga secundă, să fie promovate în prima ligă.

Şahtior Doneţk a rămas fără antrenor. De Zerbi i-a părăsit pe “mineri”

Tot luni, Şahtior Doneţk a anunţat că a ajuns la un acord pentru rezilierea contractului cu Roberto De Zerbi. Acordul era scadent în vara lui 2023, însă italianul nu a dorit să mai contiune.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi zi, presa din Ucraina a scris despre faptul că Rinat Ahmetov, patronul lui Şahtior Doneţk, şi concernul pe care îl conduce s-au retras de pe piaţa media. Omul de afaceri deţinea mai multe publicaţii şi televiziuni, care de acum au ajuns în grija statului.

Echipele din Ucraina vor juca pe teren neutru meciurile din cupele europene

Vorskla Poltava este prima echipă din Ucraina care va intra în cupele europene. Fosta echipă a lui Joonas Tamm, noul fundaş central transferat de FCSB, o va întâlni pe AIK Stockholm în turul 2 preliminar din Conference League. Ambele partide se vor disputa în Suedia, după ce ucrainenii au fost de acord să joace meciul tur, considerat acasă, la Stockholm.

Tot în Conference League, dar în turul 3, va intra Zorya Luhansk. Ucraina are o reprezentantă în Europa League, unde Dnipro-1 va evolua în play-off. În Liga Campionilor, Şahtior Doneţk este calificată direct în grupe, în timp ce Dinamo Kiev o va întâlni pe Fenerbahce, în turul 2, cu primul meci programat să se dispute la Lodz.

ADVERTISEMENT