Sport

Mircea Lucescu surprinde după calificarea României la Euro 2024: “Criticile au ajutat enorm!”

Mircea Lucescu a vorbit despre calificarea României la Euro 2024 şi recunoaşte că nu se aştepta la acest rezultat după campania ratată în Liga Naţiunilor.
22.11.2023 | 20:18
Mircea Lucescu surprinde dupa calificarea Romaniei la Euro 2024 Criticile au ajutat enorm
Mircea Lucescu şi Gică Hagi. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a urmărit alături de Gică Hagi meciul România – Elveţia, scor 1-0, ultimul din preliminariile pentru Euro 2024. “Tricolorii” au încheiat grupa pe primul loc, cu cinci puncte avans în faţa elveţienilor.

Mircea Lucescu surprinde după calificarea României la Euro 2024: “Criticile au ajutat enorm!”

“Il Luce” a declarat la final că un rol important în aceste rezultate le au şi criticile, susţinând că nu poţi construi o naţională puternică pe un cor de laude. Legendarul antrenor l-a felicitat şi pe Edi Iordănescu pentru rezistenţă:

ADVERTISEMENT

“Cu echipa asta trebuie să crească, are o medie de vârstă excelentă. Antrenorul de atunci au fost promovaţi la prima echipă, dar a fost vorba de lipsă de experienţă. Iar fără jucători cu experienţă nu poţi construi o echipă.

În anii 90, Federaţia s-a concentrat doar pe echipa naţională construită în anii 80 şi nu s-au gândit la viitor, la ce vine din urmă. Contează foarte mult cum îi creşti, cum îi sprijini. Stadionul şi atmosfera de ieri i-a împins la sacrificii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nu se poate construi o echipă performantă pe un cor de laude. Criticile au ajutat enorm de mult în această reuşită. Eu eram cel mai hulit în 83-84. Cei din presa din Bucureşti m-au mâncat, Ion Barbu, Corneliu Vadim Tudor.

“Mă bucuram când am văzut că opinia publică vrea o naţională puternică”

Dar asta a consolidat grupul pentru marea performanţă. Au fost foarte multe critici, foarte corecte. Meritul celor care au condus este că din asta au tras concluziile cele mai bune. 

ADVERTISEMENT

A apărut acest sentiment de a demonstra că sunt deasupra criticilor. Mă bucuram când am văzut că opinia publică vrea o naţională puternică. Echipa a crescut de la meci la meci. 

Era greu de crezut că vom termina primii după Liga Naţiunilor. Trebuie să dăm credit preşedintelui Federaţiei care l-a sprijinit şi ajutat. De vreo 5-6 ani s-a acordat o mare atenţie jucătorilor tineri. 

ADVERTISEMENT

“Foarte mulţi jucători români vor dori să fie la echipa naţională”

Această calificare la Euro dacă este bine gestionată va face ca fotbalul românesc să intre într-o perioadă de emulaţie. Foarte mulţi jucători români vor dori să fie la echipa naţională. 

Marile performanţe le-am făcut cu jucători români, nu cu jucători străini. Nu trebuie să exagerăm cu asta. În 1984 s-a întâmplat acelaşi lucru. În 1982 am preluat echipa şi am dus naţionala în toate zonele ţării pentru a fi iubită şi stimulată. Jucătorii au simţit cât de mult sunt iubiţi”, a spus Lucescu la Digisport.

“Trebuie să menţinem starea de competiţie”

“Il Luce” a urmărit meciul alături de Gheorghe Hagi, în lojele Arenei Naţionale şi este de părere că o naţională puternică se construieşte cu astfel de victorii importante:

Cu Gică Hagi am discutat şi despre ce se întâmpla în teren şi ne-am adus aminte când eram noi pe teren. Responsabilitatea acestor jucători este să ducă mai departe acest lucru. Este un ciclu care poate dura 4-5 ani. Este media de vârstă foarte scăzută.

Au o răspundere extraordinară pentru fotbalul românesc. Pot să fie o echipă puternică. Aşa se construieşte o naţională, cu victorii importante. Îl felicit pe Edi că a rezistat la toate criticile.

Noi am câştigat puncte cu schimbările de jucători şi asta ţine de antrenori. Euro nu trebuie să fie un scop. Trebuie să menţinem starea de competiţie, iar această performanţă îi obligă să se autodepăşească.

Dacă se mulţumesc doar cu ce au făcut până acum, nu vom ajunge nicăieri. Ce a fost până acum a depins de noi, tragerea la sorţi nu ajunge la noi. Am avut şi şansă, până şi aseară.

Aş vrea Portugalia din urna 1, Scoţia din urna a patra să fie una dintre Bosnia, Israel sau Grecia”, a spus Mircea Lucescu la Digisport.

ADVERTISEMENT