Fotbal intern

Mirel Rădoi a lămurit situațiile lui Man și Hagi! Ce spune despre demisia de la națională

10.11.2020 | 11:59
Mirel Radoi a lamurit situatiile lui Man si Hagi Ce spune despre demisia de la nationala
ADVERTISEMENT

Selecționerul Mirel Rădoi a susținut o conferință de presă pe parcursul căreia a clarificat situațiile lui Dennis Man și Ianis Hagi, a vorbit despre modificarea strategiei de joc a naționalei României, dar și despre demisie. 

Fostul mijlocaș central a anunțat că nu are de gând să plece de la prima reprezentativă și a insistat asupra respectării principiilor de joc concentrate pe posesie și pressing agresiv.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Rădoi a dezvăluit că Ianis Hagi a fost cerut de Adrian Mutu la echipa U21 pentru meciul decisiv cu Danemarca, iar Dennis Man a fost chemat la primul lot pentru a lua contact cu metodele de lucru de la echipa mare.

Explicațiile lui Mirel Rădoi cu privire la convocări: „Adi Mutu l-a cerut pe Ianis Hagi, altfel era și el aici”

Selecționerul a primit critici cu privire la decizia de a îl trimite pe Ianis Hagi la lotul de tineret, care urmează să dispute o partidă decisivă pentru calificarea la Euro 2021. Oamenii lui Adi Mutu vor întâlni Danemarca marțea viitoare, în data de 17 octombrie, la Ploiești. Cu o victorie, micii „tricolori” și-ar asigura prezența la turneul final.

ADVERTISEMENT

Doar că, spre deosebire de Ianis Hagi, Dennis Man nu a fost lăsat la tineret, iar explicația lui Rădoi este una ciudată. În ciuda faptului că pentru echipa lui Mutu urmează un meci decisiv, Man a fost chemat la naționala mare pentru a se familiariza cu modul de lucru al celui care l-a pregătit și la tineret în trecut!

„Noi nu l-am antrenat la nivel de seniori pe Dennis Man, trebuie să vadă și el cum ne desfășurăm la nivel de seniori. Și Ianis era convocat la naționala mare, dar Adi Mutu a spus că are nevoie de el. Nu doar evoluțiile lui Dennis ne-au determinat să îl chemăm la echipa mare, ci și nevoia ca el să vadă cum se lucrează aici. Dacă Hagi nu era în planurile lui Mutu, era și el la echipa mare”, a spus Rădoi în cadrul conferinței de presă organizate înaintea duelului cu Belarus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Rădoi a discutat și despre celelalte absențe de la lot. El a comentat lipsa lui Claudiu Keșeru, Vlad Chiricheș, Nicușor Stanciu și Alex Mitriță. Selecționerul a explicat de ce oameni atât de experimentați nu vor fi prezenți la lot.

„A fost o discuție între Claudiu Keșeru și doctorul echipei, iar pe mușchiul aductor apărea o leziune. Nu am mai putut aștepta să vedem cât joacă înainte de a trimite lista, a trebuit să respectăm niște date.

ADVERTISEMENT

Vlad Chiricheș este căpitan și unul dintre liderii naționalei. Nici el nu vrea să lipsească, a vrut să vină și data trecută și acum, dar rezultatele RMN-ului ne arată că el nu poate face nici măcar o alergare ușoară acum. E o pierdere și pentru tinerii care aveau ocazia să joace alături de un jucător ca el. E o pierdere și pentru noi, ca staff, dar cred că cine a venit în locul lui se va ridica la nivelul așteptărilor, pentru că vorbim despre echipa națională.

Nicolae Stanciu are o situație în familie, pe care noi am înțeles-o. Soția lui a născut și trebuia să fie prezent acolo, ea a fost singură și în octombrie într-o țară străină. E primul lui copil, era normal să rămână acolo. Legat de Mitriță, noi îl urmărim în continuare, dar în acest moment asta a fost decizia noastră”, a mai adăugat Rădoi pentru pagina FRF.

Ce spune selecționerul despre situația sa de la națională: „Nu regret că am venit. Contractul mă ține aici”

Fostul antrenor al FCSB-ului a discutat din nou despre situația sa de la echipa națională și a subliniat că nu îi pare rău că a acceptat să îi antreneze pe „tricolori”. Rădoi a vorbit și despre posibilitatea de a pleca de la echipă și a enumerat motivele pentru care nu a demisionat, însă a lăsat să se înțeleagă că totul depinde de ce se va întâmpla în meciurile următoare. FANATIK a anunțat în exclusivitate că Rădoi este dorit de Mihai Rotaru la Universitatea Craiova.

„Nu regret că am ales naționala mare nici privind în trecut, nici privind spre viitor. E o conferință în care trebuie să discutăm despre echipa națională, nu despre relația mea cu nașul meu și patronul unei echipe. Trăim într-o țară democratică, fiecare are propria părere și nu vreau să comentez afirmațiile celor care m-au criticat. Nu mă deranjează că se discută că nu voi mai fi selecționer, i s-a întâmplat lui Victor Pițurcă și când era deja calificat la Euro 2008. 

Aș continua datorită contractului, în primu rând. Apoi vom vedea atmosfera după aceste meciuri, progresul jucătorilor. Vom analiza jucătorii, rezultatele și vom vedea ce se va decide. În funcție de asta, vom putea fi clari pe viitor. Nu este nicio problemă în momentul de față. Nu mă gândesc să demisionez, în momentul de față. Am venit cu gândul de a face ceva pozitiv aici. Suferim prin prisma jocului, dar vrem să construim o mentalitate în așa fel încât să nu ne mai fie frică de nicio echipă”, a spus selecționerul.

Mirel Rădoi a vorbit și despre principiile sale atunci când vine vorba despre strategia adoptată de România și a reiterat faptul că nu vrea să sacrifice ideile de joc pe care le are în numele unor rezultate care oricum nu sunt garantate nici de o abordare mai defensivă.

„Cred că toată lumea se uită la rezultate și avem o mare problemă. Noi încercăm să scoatem ceva pozitiv din orice lucru negativ, pentru că dacă analizăm doar ce s-a greșit avem o mare problemă ca staff. E clar că am prezentat jucătorilor și unde s-a greșit, pentru că noi avem puterea de a ne spune lucrurile în față, dar trebuie să le spunem jucătorilor și lucrurile pozitive. Așa cum am declarat și luna trecută, nu ne asigură nimeni puncte, calificări sau un loc în Liga Națiunilor dacă jucăm mai defensiv. Principiile vor rămâne aceleași”, a mai punctat selecționerul.

Cine joacă împotriva Belarusului și cum poate fi oprit Haaland: „Vrem revanșa”

Dincolo de discuțiile despre demisie, principii de joc și oamenii chemați la lot, Mirel Rădoi a vorbit și despre strategia pe care o pune la cale pentru duelurile ce se vor disputa în perioada imediat următoare. El a criticat programul încărcat, însă a explicat că meciurile sunt impuse de UEFA.

„Sunt de acord cu Mircea Lucescu că acțiunea de acum e obositoare, dar nu noi decidem aceste meciuri. Nu poți să refuzi o partidă de acest gen, de multe ori nici adversarul nu îl poți refuza. UEFA decide, noi avem ultimul cuvânt de spus.

Nu pot să spun în momentul de față pe cine vom vedea mâine (n.r. cu Belarus) la joc. Dar vom folosi, în principiu, jucătorii care au avut mai mult timp de recuperare, care au jucat vineri, sâmbătă. Noi vrem posesie și pressing și va fi dificil pentru cei care au jucat luni să poată evolua și miercuri în aceste condiții.

Meciul cu Belarus nu este o repetiție, chiar dacă este într-un cadru amical. Contează atitudinea și rezultatul, să vedem ce am antrenat. Trebuie să respectăm principiile de joc cu pressing, cu posesie. În momentul de față, atmosfera este bună. Au venit pe grupuri, dar la antrenamentul oficial va fi toată lumea prezentă, cu excepția lui Albu care a avut meci aseară. E clar că, indiferent de rezultate, să avem o atmosferă bună ca să iasă în relief lucrurile pozitive. 

Sunt jucători noi la națională, pe care vrem să îi vedem. Este cazul lui Tănase, al lui Dennis Man. Sunt multe lucruri pozitive pe care le putem vedea după această perioadă, inclusiv pentru jucători. Își vor putea da seama care este nivelul campionatului intern. Nu știu dacă stăm cel mai rău acolo, dar cele mai multe absențe pe avem în zona mijlocașilor și fundașilor centrali. Vom vedea cum se desfășoară această activitate și, în funcție de ce arată ei la antrenament, vom afla cine poate fi folosit ca titular, la nevoie”, a adăugat Rădoi.

Tehnicianul a analizat în avans și partida cu Norvegia, din Liga Națiunilor, și a subliniat că atât el, cât și elevii săi, sunt dornici să își ia revanșa după înfrângerea umilitoare de la Oslo, scor 0-4. Rădoi a dezvăluit și cum are de gând să îl blocheze pe Erling Haaland, superstarul Borussiei Dortmund.

„Cred că trebuie să ne luăm revanșa cu Norvegia. Sunt puține de declarat după ce pierzi cu 4-0, dar va trebui să ne luăm revanșa de la joc până la rezultat. Îmi doresc ca implicarea jucătorilor să fie la 100%, indiferent de cât de experimentați sunt. Este prioritar pentru noi să dea totul pentru echipă.

Dacă nu reușesc jucători din Bundesliga să îl opraescă pe Haaland, clar și pentru noi e foarte greu. Ca să glumesc puțin, punem un sniper în tribune. Știm că atunci când este echipa lor în posesie, acțiunile se desfășoară în dreapta apărării noastre. Când Odegaard intră în posesie, va trebui ca jucătorii care joacă în zona lui Haaland unul să joace la intercepție și unul să asigure dublajul”, a completat selecționerul României.

Primul meci din seria de trei pe care o vor avea de disputat „tricolorii” este cel cu Belarus. Amicalul va avea loc la Ploiești în data de 11 noiembrie. Urmează, apoi, duelurile din Liga Națiunilor cu Norvegia (la București, 15 noiembrie) și cu Irlanda de Nord (la Dublin, 18 noiembrie).


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,62 este cota pentru ”1 solist” la meciul România-Belarus. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT