Life

Mirosul care te ajută să dormi mai bine. Teoria pe care medicii o consideră surprinzătoare

Aroma care influențează somnul. Reduce stresul și te ajută să dormi mai bine, iar cercetătorii au fost uimiți de ceea ce au descoperit.
26.02.2024 | 10:05
Mirosul care te ajuta sa dormi mai bine Teoria pe care medicii o considera surprinzatoare
Aroma care influențează somnul. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit aroma care te ajută să dormi mai bine. Este vorba despre un miros familiar care induce starea de relaxare. A fost demonstrat printr-un studiu, iar cercetătorii au fost uimiți de rezultat.

Aroma care influențează somnul în bine

Cercetările au demonstrat că există arome care pot ajuta la obținerea unui somn odihnitor. Este vorba despre mirosul aparte, specific persoanei iubite, care joacă un rol crucial în calitatea somnului.

ADVERTISEMENT

Dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, a explicat ce efect are mirosul partenerului de viață în cazul odihnei. „Anumite arome te pot ajuta să te simți mai relaxat.

De exemplu, unele studii au descoperit că uleiul esențial de lavandă poate îmbunătăți calitatea somnului și vă permite să vă treziți simțindu-vă mai împrospătat. Alte parfumuri, cum ar fi menta și heliotropina, pot fi de asemenea eficiente.

ADVERTISEMENT

Dacă îți împarți patul cu un partener, parfumul său unic te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai bine”, a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, pentru dcmedical.ro. 

Cum a fost demonstrată această teorie

Cercetătorii au realizat datele privind somnul a 155 de oameni care au primit două tricouri identice pe care să le folosească în loc de fețe de pernă, dintre care unul purtat anterior de partenerul de viață, iar altul nou sau purtat de altcineva.

ADVERTISEMENT

Partenerilor li s-a cerut să nu folosească deodorant, produse parfumate pentru corp, fumat, exerciții fizice sau să mănânce alimente care ar putea influența mirosul corpului.

Astfel că, zilnic, participanții la studiu au completat un chestionar în care au spus cât de odihniți s-au simțit. În plus, modul în care au dormit a fost monitorizat cu un ceas de somn cu actigrafie, care le-a analizat mișcările în timpul somnului.

ADVERTISEMENT

La finalul studiului, au ghicit care este tricoul purtat de partener. Astfel că, s-a dovedit faptul că aroma care influențează somnul este mirosul persoanei iubite. „Una dintre cele mai surprinzătoare constatări este modul în care mirosul unui partener romantic poate îmbunătăți calitatea somnului chiar și în afara conștientizării noastre.

Datele de la ceasurile de somn au arătat că participanții au avut mai puține mișcări agitate în pat atunci când au fost expuși la mirosul partenerilor lor, chiar dacă nu erau conștienți ale cui miros îl simțeau”, a explicat Frances Chen, profesor asociat în Departamentul de Psihologie de la UBC, conform Health Shots.

Mirosul partenerului mai are și alte beneficii pentru sănătate, precum obținerea senzației de siguranță, liniște și relaxare, ceea ce conduce și la un somn mai odihnitor, iar specialiștii sunt deciși să continue cercetările.

ADVERTISEMENT