News

Misiune istorică a NASA, care va lovi un asteroid uriaș. Un eventual impact cu Pământul, mai puternic decât orice armă nucleară testată vreodată

NASA se pregătește să atace un asteroid îndepărtat în încercarea de a evita viitoarele catastrofe de pe Pământ. DART este numele misiunii istorice.
25.09.2022 | 13:13
Misiune istorica a NASA care va lovi un asteroid urias Un eventual impact cu Pamantul mai puternic decat orice arma nucleara testata vreodata
NASA lansează o misiune istorică pentru apărarea planetară și va lovi un asteroid situat la 7 milioane de mile de Pământ. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Coliziunea a fost calculată la 7 milioane de mile de Pământ și ar putea deschide calea pentru un program de apărare planetară. NASA se pregătește să lovească un asteroid îndepărtat în încercarea de a evita viitoarele catastrofe pe Pământ

NASA va lovi asteroidul Dimorphos

Conform jurnaliștilor de la Bloomberg, în prim-plan apare un asteroid numit Dimorphos, dar care nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. Totuși, misiunea DART este primul test fizic în spațiu și reprezintă unul dintre dintre principalele obiective ale NASA: apărarea planetară.

ADVERTISEMENT

Dacă DART reușește să împingă cu succes asteroidul în afara traiectoriei, NASA va testa cu succes o strategie de apărare viabilă. Ne referim la scenariul conform căruia oamenii de știință descoperă un asteroid care se îndreaptă spre Pământ cu o dimensiune și greutate suficiente pentru a lovi cu consecințe potențial catastrofale.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință au identificat majoritatea asteroizilor gigantici care ar putea nimici planeta și niciunul dintre aceste obiecte cunoscute nu reprezintă o amenințare în prezent.

ADVERTISEMENT

Ceea ce îi îngrijorează pe aceștia sunt miile de asteroizi mai mici, de dimensiuni similare cu Dimorphos. Ei zboară în spațiu în apropierea Pământului și ar putea să îi intersecteze calea într-o zi.

Pregătiri pentru evitarea unui scenariu apocaliptic

Unul dintre aceștia, ciocnindu-se cu Pământul, ar putea provoca o devastare mai puternică decât orice armă nucleară testată vreodată pe planetă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ar fi devastator la nivel regional asupra unei zone populate, a unui oraș, a unui stat sau a unei țări. Așa că s-ar putea să nu fie vorba de o extincție globală, dar tot ai vrea să fii capabil să previi acest lucru dacă poți“, a declarat Nancy Chabot, responsabilă de coordonarea DART la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins.

Astronomii cred că au găsit doar mai puțin de jumătate din asteroizii din această categorie care circulă în apropierea Pământului. Nava spațială DART, construită la Universitatea Johns Hopkins și lansată în noiembrie 2021, este minusculă în comparație cu Dimorphos.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre ceva de mărimea unui cărucior de golf care se lovește de ceva de mărimea unui stadion. Așa că puteți vedea că este vorba despre un mic imbold“, a mai spus Chabot.

Pe ce se bazează calculele specialiștilor americani

Chiar și așa, specialiștii NASA cred că este suficient pentru a devia asteroidul. Asta pentru că, în timp și la distanță, micile schimbări de traiectorie se vor multiplica de multe ori. Schimbările vor fi suficiente pentru ca uriașa rocă spațială să ocolească Pământul dacă s-ar afla în calea sa.

Dimorphos măsoară aproximativ 525 de picioare (160 de metri) și face parte dintr-un sistem de doi asteroizi. Acesta este și motivul care stă în spatele numelui DART: Double Asteroid Redirection Test (Test de redirecționare a unui asteroid dublu).

Acest asteroid este o lunetă a unui asteroid mai mare numit Didymos, care are o lățime de aproximativ 780 de metri (2.550 de picioare). Sistemul de doi asteroizi îi va ajuta pe oamenii de știință să măsoare împingerea pe care DART o dă lui Dimorphos.

De pe Pământ, ei vor putea calcula ulterior modul în care orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos se schimbă în timp. În prezent, asteroidul are nevoie de aproape 12 ore pentru a parcurge o orbită, dar este posibil ca DART să schimbe asta cu doar câteva minute.

Când va fi consemnată prăbușirea asteroidului

Când DART își va îndeplini sarcina, astronomii care folosesc telescoape radar și optice vor începe să observe asteroizii de pe Pământ. NASA așteaptă rezultatele prăbușirii în câteva zile sau poate săptămâni de la impact. “Aș fi foarte surprins dacă ar dura mai mult de trei săptămâni“, a declarat Tom Statler, cercetător de program pentru DART la NASA.

O viitoare misiune europeană, numită HERA, va fi lansată, de asemenea, în următorii doi ani. Și ea se va întâlni cu cei doi asteroizi pentru a cerceta complet sistemul schimbările.

De asemenea, cercetătorii vor avea o imagine imediată a modului în care se desfășoară ciocnirea dintre DART, datorită mai multor camere care vor surprinde impactul.

Aceeași cameră de la bord folosită pentru a ajuta la navigarea vehiculului prin spațiu și pentru a se concentra asupra asteroidului va înregistra impactul navei spațiale aproape în timp real. Imaginile vor fi trimise o dată pe secundă.

O mică navă în formă de cub desfășurată de DART și construită de Agenția Spațială Italiană va capta, de asemenea, accidentul cu două camere proprii de la o distanță sigură. NASA a declarat că va împărtăși imagini ale impactului în zilele de după coliziune.

DART testează doar o modalitate prin care NASA sau o altă agenție spațială ar putea încerca să apere Pământul de asteroizi. O altă metodă pe care agenția a declarat că ar putea să o ia în considerare ar implica trimiterea unei nave spațiale care să zăbovească în apropierea unui asteroid periculos pentru a se folosi de gravitația sa pentru a influența traiectoria rocii spațiale.

 

ADVERTISEMENT
Tags: