„Mister” Cornel Dinu, un adevărat „Sir” al mingiei şi şpriţului

Silviu Ghering   
in Cele mai citite
16/04/2018, 17:27
„Mister” Cornel Dinu, un adevărat „Sir” al mingiei şi şpriţului

„Mister” Cornel Dinu a ţinut întotdeauna la şpriţ ca nimeni altul. A doua zi după un chef până-n mijirea zorilor era primul la antrenament, primul la corvoada turelor de teren. Fotbalist de rasă, intelectual de rasă, a iubit deopotrivă mingea cu pătrăţele, Dinamo, neamul românesc şi istoria sa, câinii (cu şi fără ghilimele), dar şi licoarea de strugure pârguit.

Chefurile antologice din „vremea lui” – pe 2 august a împlinit 69 de ani! – şi-au găsit un binemeritat loc în romanul său autobiografic „Zâmbind din iarbă”, fiind adevărate file de istorie, de viaţă a boemei din societatea românească a anilor 70 din secolul trecut. …Din secolul trecut… cum mai zboară imperturbabil şi ticălos timpul…

„Mister” Cornel Dinu şi „copii” României, faţă în faţă cu campionii mondiali „Made in England”

Avea 20 de ani la începutul toamnei lui 1968. Termina primul an la Drept, urmând tradiţia familiei – tatăl său a fost magistrat cu Doctorat în Drept la Liege, trimis de puterea întregului popor, mai puţin intelectualii, muncitor zilier la schela petrolieră Viforâta chia în anul naşterii fiului Cornel, 1948… Dar să lăsăm istoria să judece regimul „celei mai drepte orânduiri” şi să ne întoarcem în toamna anului 1968. Între examenul scris la Română şi cel oral de la Filozofie, jucase al patrulea meci în echipa naţională, un amical cu Anglia, campioana mondială en titre, 0-0 pe „23 August”. Alături de Gheorghe Gornea (UTA, 2 meciuri la naţională / 0 goluri), Lajos Sătmăreanu (Steaua, 9/0), Ion Barbu (FC Argeş 7/0), Mihai Mocanu (Petrolul, 19/0), Vasile Gergely (Dinamo, 29/2), Mircea Petescu (UTA, 5/0), înlocuit în minutul 35 cu Radu Nunweiller (Dinamo, 3/0), Ion Pîrcalab (Dinamo, 38/5), Nicolae Dobrin (FC Argeş, 18/2), înlocuit în minutul 77 cu Flavius Domide (UTA 1/0), Florea Dumitrache (Dinamo, 2/0), Mircea Lucescu (Dinamo, 14/0). Cu puştii aceştia antrenorul Angelo Niculescu, la meciul 9 pe banca tehnică a României, ţinea piept „mondialilor” Banks, Bobby Moore, Bobby Charlton, Ball, Hurst, Hunt, conduşi de pe margine de Sir Alfred Ramsey…

„Mister” Cornel Dinu, de la banchet, direct la examen!

Dar să-i dăm „cuvântul” lui „Mister” Cornel Dinu: „Era 6 noiembrie, ziua de naştere a lui Pârcălab. Şi, după un meci echilibrat, am terminat la egalitate, 0-0, am jucat mijlocaş, iar pe Hynt şi Hurst, vârfurile lor celebre, i-am simţit, ca să zic aşa, şi pe jos, dar mai ales în jocul aerian cel mai bine, am mers la banchetul din Sala Japoneză a restaurantului de la Athenee Palace. S-a băut Murfatlar corăbioară, adică acela cu bricul Mircea pe etichetă. Rece, mult, sec, alb şi gratis, calităţi obligatorii în rafinamentul bahic al unicului Fănuş Neagu. Şi ce-au mai băut englezii… Ne-am împrietenit, am ajuns la «chantalul» Continental şi de-acolo ei la aeroport şi eu direct la examenul oral de Filozofie. Am avut şansă la scoaterea biletului, «Conceptul filozofic», îl ştiam din clasa a X-a, şi ceva «bani-marfă-bani» din Capitalul lui Marx. Examinatori erau doi, mă cunoşteau, mă văzuseră şi cu o zi în urmă pe teren, dar n-au adus vorba de aşa ceva. M-au felicitat pentru felul în care am tratat subiectele şi mi-au dat 9”.

„Mister” Cornel Dinu, „atacat” de Fănuş Neagu la Athenee Palace

În aceeaşi toamnă, în echipă cu „Moxu” Dumitrache şi „Paţanu” Gătejan, în braseria hotelului Athenee Palace, „Mister” Cornel Dinu a fost „atacat” de Fănuş Neagu, aflat la o masă cu „Guţă” Băieşu şi ceva actori: „Vă admirăm foarte mult şi eu, şi domnul Băieşu, ca jucători tineri, talentaţi. Văd că o aveţi şi cu şpriţul, aşa că aveţi grijă. Contaminează. De aceea vrem să vă alintăm cu ceva dulciuri de la galantarul cu prăjituri. Alegeţi-vă ce vreţi…”. Îşi aminteşte „Mister” Cornel Dinu: „Ne-am ridicat şi le-am strâns mâna cu sfială. Îi citeam şi mie îmi plăceau foarte mult. Aveau frumuseţea scandalului pe buze şi în pixuri. Nu le scăpa nimeni neatins, pe bună dreptate, când călca în străchini. M-am privit scurt cu Moxu, ne plăceau dulciurile, dar nu la şpriţ. Nu mergeau, însă, ca băieţi delicaţi şi sensibili ce eram, am acceptat trataţia. Ne-am apropiat de vitrina cu delicatesuri pe bază de zahăr şi am primit două cartoane cu savarine, amandine şi jofre, prăjiturile noastre preferate. În final Fănuş ne-a catadixit şi cu nişte fondante cu ceva caramele în interior. Ca să fim drăguţi până la capăt, am mestecat fondantele şi bine-nţeles că ne-au sărit ceva plombe. Dar de atunci am rămas prieteni şi comeseni ori de câte ori se ivea prilejul. Aşa am intrat în trupa de şuetă subţire, cu şpriţ şi bucate alese, cu «jucători» unul şi-unul, aleşi dintre «frumoşii nebuni ai marilor oraşe»: Dan Spătaru, Dumitru Furdui, Teodor Mazilu, Gheorghe Dinică, Ştefan Bănică, Vasile Vasilache, Cornel Patrichi, Conţi Bărbulescu…”. 

Suntem o naţie care nu ne respectăm tradiţia şi lucrul acesta ne costă foarte mult. Suntem supuşi legendei meşterului Manole, generaţia care vine distruge ce a făcut cea precedentă. Şi de aici tot răul”

 

„Dinamo este un brand extraordinar şi sper să nu fie dat pe pe mâna unor aventurieri şi a unor venetici care vor să câştige un pumn de ţechini de pe urma acestei tranzacţii”

454 de meciuri a jucat Cornel Dinu în cariera sa de 17 ani (1966-1981), toate la Dinamo, pentru care a înscris 53 de goluri

75 de partide în tricoul echipei naţionale are în palmares Cornel Dinu, în care a marcat 7 goluri