News

Misterul celor mai luminoase obiecte din Univers, rezolvat după 60 de ani. Cum se formează quasarii

Astronomii au rezolvat misterul modului în care se formează quasarii, cele mai luminoase și mai puternice obiecte din Univers.
07.05.2023 | 22:21
Misterul celor mai luminoase obiecte din Univers rezolvat dupa 60 de ani Cum se formeaza quasarii
Quasarii sunt cele mai luminoase obiecte din Univers Sursa foto: NASA, ESA and J. Olmsted (STScI)
ADVERTISEMENT

Quasarii sunt obiecte cu o luminozitate foarte mare care se găsesc în centrul unor galaxii și pot fi de un trilion de ori mai strălucitoare decât soarele. Deși au fost descoperiți pentru prima dată în urmă cu 60 de ani, quasarii au rămas un mister, deoarece nu era clar cum putea fi generată o activitate atât de puternică.

Misterul quasarilor, rezolvat după 60 de ani

Acum, cercetările sugerează că formarea lor rezultatul fuziunii galaxiilor. Oamenii de știință, conduși de Universitățile din Sheffield și Hertfordshire, au descoperit ceea ce ei descriu drept “prezența unor structuri distorsionate” în galaxiile care conțin quasari.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au analizat datele obținute de la Telescopul Isaac Newton din La Palma, una dintre Insulele Canare. Echipa a comparat observațiile a 48 de quasari și a galaxiilor gazdă ale acestora cu imagini a peste 100 de galaxii în care nu sunt quasari, relatează Sky News.

În centrul majorității galaxiilor se crede că se află găuri negre supermasive – de multe milioane de ori mai dense decât soarele. Aceste galaxii conțin, de asemenea, cantități substanțiale de gaz care se află în afara razei de acțiune a găurilor negre.

ADVERTISEMENT

Atunci când galaxiile se ciocnesc, gazele sunt împinse spre gaura neagră, unde sunt apoi consumate, eliberând “cantități extraordinare de energie sub formă de radiații, ceea ce duce la strălucirea caracteristică a quasarilor”, potrivit cercetătorilor.

Aceștia au ajuns la concluzia că galaxiile care găzduiesc quasari au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a interacționa sau de a intra în coliziune cu alte galaxii.

ADVERTISEMENT

Viitorul Căii Lactee, prevestit de quasari

“Quasarii sunt unul dintre cele mai extreme fenomene din univers, iar ceea ce vedem este probabil să reprezinte viitorul galaxiei noastre Calea Lactee atunci când se va ciocni cu galaxia Andromeda, peste aproximativ cinci miliarde de ani.

Este incitant să observăm aceste evenimente și să înțelegem în sfârșit de ce se produc – dar, din fericire, Pământul nu va fi nici pe departe în apropierea unuia dintre aceste episoade apocaliptice pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat profesorul Clive Tadhunter, de la Universitatea din Sheffield.

ADVERTISEMENT

“Este un domeniu despre care oamenii de știință din întreaga lume sunt dornici să afle mai multe. Una dintre principalele motivații științifice ale telescopului spațial James Webb al NASA a fost aceea de a studia primele galaxii din univers, iar Webb este capabil să detecteze lumina chiar și de la cei mai îndepărtați quasari, emisă acum aproape 13 miliarde de ani.

Quasarii joacă un rol cheie în înțelegerea noastră a istoriei universului și, posibil, și a viitorului Căii Lactee”, spune dr. Jonny Pierce, de la Universitatea din Hertfordshire.

Descoperirile au fost publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ADVERTISEMENT
Tags: