Vaticanul a anunțat, în ianuarie, că va deschide o anchetă privind dispariția Emanuelei, iar săptămâna trecută a declarat că a descoperit noi piste “demne de investigații suplimentare”. Procurorii de la Roma au redeschis, de asemenea, cazul, iar parlamentul italian ar putea deschide în curând o anchetă oficială în acest caz.
Era martie 2013, iar Papa Francisc oficia prima sa slujbă după ce fusese ales să conducă Biserica Catolică. În fața unei mici biserici din Vatican, Pietro Orlandi aștepta împreună cu mama sa, în speranța de a-l întâlni pe noul papă și de a-i cere ajutorul pentru a-și găsi sora, pe Emanuela. Aceasta dispăruse, la vârsta de 15 ani, pe străzile Romei cu 30 de ani mai devreme. Francisc i-a recunoscut în mulțime și i-a spus mamei lui Orlandi: “Emanuela este în Rai”. Apoi i-a spus-o din nou lui Pietro: “Emanuela este în Rai”.
“Mi-a înghețat sângele”, a declarat ulterior Pietro Orlandi pentru ziarul italian Repubblica. Confirma oare Francisc, în mod indirect, că Vaticanul știa ceva despre dispariția ei? Sau pur și simplu încerca să ofere cuvinte de consolare unei familii celebre pentru cruciada sa de a o găsi pe fata dispărută?
Papa Francisc nu a mai menționat-o public pe Emanuela Orlandi în cei 10 ani de la acea întâlnire, a declarat familia ei – în ciuda apelurilor lor repetate – până săptămâna aceasta, când a spus în timpul binecuvântării de duminică că vrea “să își exprime încă o dată apropierea față de familie, în special față de mamă, și să o asigure de rugăciunile sale”, scrie The Washington Post.
Misterul dispariției Emanuelei Orlandi a fost o obsesie națională în Italia timp de 40 de ani, dar a devenit internațional anul trecut, odată cu lansarea documentarului Netflix “Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi”. În serialul în patru părți, membrii familiei Orlandi, avocatul lor, anchetatorii poliției și mai mulți jurnaliști italieni trec în revistă cazul, toți ajungând la concluzia că Vaticanul știe mai multe decât a spus.
Teoriile conspirației de la Vatican au o istorie îndelungată, chiar și înainte ca volumul lui Dan Brown “Codul DaVinci” să zboare de pe rafturi. Zvonuri de crimă sau sinucidere au înconjurat mult timp moartea Papei Ioan Paul I, care a murit în 1978 după doar o lună ca papă, fără nici o dovadă. Și, în ciuda a cel puțin trei anchete, nimeni nu a fost vreodată acuzat în legătură cu dispariția Emanuelei.
Orașul Vatican este unul dintre cele mai mici state suverane din lume, cuprinzând aproximativ 100 de hectare înglobate în interiorul capitalei italiene. Majoritatea cetățenilor săi sunt clerici – preoți, cardinali, episcopi – dar există și un număr mic de angajați neclerici ai Vaticanului care locuiesc acolo împreună cu familiile lor.
Potrivit documentarului, familia Orlandi a trăit și a lucrat în oraș timp de peste 100 de ani, servind șapte papi ca plasatori și mesageri. În anii 1980, plasator Ercole Orlandi a locuit într-un apartament din acest loc împreună cu soția, fiul și cele patru fiice ale sale. Emanuela era a doua cea mai tânără dintre ele.
În după-amiaza zilei de 22 iunie 1983, Emanuela a mers la o lecție de muzică la Roma. În prima parte a serii, a sunat acasă pentru a spune că un bărbat i-a oferit o slujbă rapidă de împărțire a pliantelor pentru cosmeticele Avon și că va întârzia.
Când nu s-a întors acasă în acea seară, familia a început imediat să o caute. S-au dus la poliție, au dat anunțuri în ziare și au acoperit orașul cu afișe pe care era inscripționat chipul liniștit al Emanuelei. Fata era cetățean al Vaticanului, dar, întrucât ultima dată fusese văzută la Roma, Vaticanul a lăsat ancheta în seama autorităților italiene, care la început au suspectat că fata a fugit.
Răpirea pentru răscumpărare nu era ceva neobișnuit în Italia la acea vreme (a se vedea răpirea lui John Paul Getty III în 1973), dar când un bărbat cu accent american a început să sune la casa Orlandi la scurt timp după aceea, susținând că știe unde se află Emanuela, nu a cerut bani. În schimb, a cerut eliberarea din închisoare a lui Mehmet Ali Agca, turcul care, cu doi ani mai devreme, încercase să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.
“Americanul”, așa cum a ajuns familia să îl numească, a pus o înregistrare care părea că Emanuela spune numele școlii sale și a trimis presei o fotocopie a legitimației școlii sale cu un bilet scris de mână. O altă înregistrare trimisă presei părea cea a unei tinere care plânge de durere.
Pe atunci, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut un apel public “în numele lui Dumnezeu și al umanității” ca răpitorii să o returneze pe Emanuela nevătămată. Agca, care susținea că a fost antrenat de serviciile secrete sovietice, nu a fost eliberat de autoritățile italiene, iar “americanul” a încetat în cele din urmă să mai sune.
De-a lungul anilor, au apărut indicii bizare și teorii și mai bizare despre dispariția ei. Într-o teorie, un jurnalist italian a urmat un pont anonim către fosta iubită a unui șef al unei familii criminale italiene, care a susținut că l-a ajutat să o ascundă pe Emanuela în mai multe locații din Roma înainte de a o preda unui bărbat îmbrăcat în preot la o benzinărie din Vatican.
Unii jurnaliști au speculat, fără dovezi, că dispariția ei ar putea avea legătură cu un scandal bancar italian și că Papa Ioan Paul al II-lea ar fi folosit banii Mafiei pentru a finanța grupuri anticomuniste din Polonia, țara sa natală. Mafia a răpit un cetățean al Vaticanului pentru a-și recupera banii, conform acestei teorii.
Un alt jurnalist, care a primit de la surse secrete ale Vaticanului o sumedenie de documente în scandalul din 2012 supranumit “Vatileaks”, a susținut în 2017 că a obținut un document de cheltuieli care arată că Emanuela a locuit la Londra sub îngrijirea unor preoți catolici până în 1997, când se pare că a murit. Vaticanul a calificat documentul drept “fals și ridicol”.
Realizatorii documentarului Netflix au vorbit, de asemenea, cu o prietenă din copilărie a Emanuelei, care a susținut că, cu puțin timp înainte de dispariția Emanuelei, aceasta a mărturisit că un apropiat al papei a molestat-o.
Apoi, mai este Marco Accetti, care în 2013 a susținut că este “Americanul” din apelurile de răscumpărare. El a răpit-o pe Emanuela și o altă fată în numele unei facțiuni secrete a Vaticanului din motive pe care nu le putea dezvălui, a declarat el presei italiene, și chiar a prezentat o cutie de flaut despre care familia Orlandi a confirmat că semăna cu cea cu care a dispărut Emanuela.
Dar când i s-a cerut să ofere detalii despre starea Emanuelei pe care doar “Americanul” și familia ei le-ar putea cunoaște, Accetti nu a avut niciun răspuns. În documentarul Netflix, Pietro Orlandi le-a spus realizatorilor filmului că acum crede că Accetti ar fi putut fi implicat în dispariția celeilalte fete, dar nu și în cea a surorii sale.
În 2019, un avocat care reprezenta familia Orlandi a primit un pont anonim care sugera că rămășițele Emanuelei au fost îngropate într-un mic cimitir din Vatican pentru regalitatea germană decedată de mult timp. În mod incredibil, Vaticanul, care anterior refuzase să participe la oricare dintre investigațiile privind dispariția Emanuelei, a fost de acord să deschidă mormintele. Dar mormintele erau goale, chiar și rămășițele prințeselor germane care ar fi trebuit să fie îngropate acolo lipseau.
În ianuarie 2023, la câteva luni de la lansarea documentarului, Vaticanul a anunțat că va deschide o anchetă privind dispariția Emanuelei, iar săptămâna trecută a declarat că a descoperit noi piste “demne de investigații suplimentare”, potrivit Associated Press.
Procurorii de la Roma au redeschis, de asemenea, cazul, iar acum, la câteva zile după recunoașterea Papei Francisc, parlamentul italian ar putea deschide în curând o anchetă oficială în acest caz. “Un tabu a căzut”, a declarat avocatul familiei Orlandi pentru AP. “Nu era un dat și îi suntem recunoscători Papei Francisc pentru acest gest.”