Sport

Câți bani a luat Sevilla pentru câștigarea Europa League. Ce sumă a primit AS Roma

Sevilla a câștigat finala Europa League după ce a învins dramatic AS Roma la loviturile de departajare și a încasat o sumă frumoasă pentru această performanță.
01.06.2023 | 00:59
Cati bani a luat Sevilla pentru castigarea Europa League Ce suma a primit AS Roma
Mizele finalei Sevilla - AS Roma. Câți bani câștigă învingătoarea Europa League și de ce avantaj ar putea beneficia Spania. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT
31-05-2023
22:07

Sevilla, cec de 8,6 milioane de euro

Sevilla a încasat 8,6 milioane de euro după ce a câștigat trofeul Europa League, după o finală fantastică cu AS Roma, decisă la loviturile de departajare.

Pe lângă acești bani, spaniolii au obținut calificarea directă în grupele Champions League, care înseamnă un bonus de 16 milioane de euro, dar și dreptul de a disputa Supercupa Europei, unde adversară va fi formația care va câștiga duelul Manchester City – Inter Milano. Pentru Supercupa Europei, UEFA pune la bătaie 5 milioane de euro pentru învingătoare și 3,8 milioane de euro pentru pierzătoare.

Învinsă în finala Europa League, AS Roma va trebui să se mulțumescă cu 4,6 milioane de euro.

FANATIK îți prezintă cu lux de amănunte toate mizele duelului care va desemna învingătoarea celei de-a doua competiții continentale. Finala Europa League, Sevilla – AS Roma, este programată miercuri, 31 mai, de la ora 22:00.

Mizele finalei Sevilla – AS Roma. Câștigătoarea Europa League încasează 8,6 milioane de euro

Prima miză a confruntării este cucerirea trofeului Europa League, cea ce pentru AS Roma ar reprezenta o premieră. Pentru italieni, aceasta este a patra finală europeană. După ce au ratat Cupa Campionilor Europeni în 1984 și Cupa UEFA în 1991, „giallorossi” au spart gheața anul trecut, când au reușit să câștige prima ediție UEFA Europa Conference League. A fost 1-0 în ultimul act jucat contra lui Feyenoord.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Sevilla este specialista competiției. Andaluzii au cele mai multe trofee Europa League în palmares, șase la număr, reușind să se impună de fiecare dată când au ajuns în finală. Ultimul succes datează din anul 2020, când Sevilla a învins-o pe Inter, scor 3-2.

Pentru că au acces în finala Europa League, Sevilla și AS Roma au încasat câte 4,6 milioane de euro, iar echipa care va pune mâna pe trofeul mult râvnit își va mai adăuga în continuri încă 4 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Suma totală câștigată de învingătoare, 8,6 milioane de euro, este însă una mica față de cea pe care o primește regina din Champions League, adică 20 de milioane de euro. Premiul din Europa League este însă peste cel pe care îl va încasa câștigătoarea Conference League, mai exact 5 milioane de euro.

În ciuda creșterii în ceea ce privește importanța și notorietatea competiției, premiile financiare din Europa League au scăzut spre deosebire de sezonul 2021-2022. Acest lucru se datorează faptului că UEFA a decis să rețină niște bani din competiție, astfel încât să poată fi utilizați pentru programele de ajutorare COVID-19 din fotbalul european.

ADVERTISEMENT

Pe lângă premiul financiar pus la bătaie în finala de la Budapesta, câștigătoarea trofeului Europa League va obține și calificarea directă în grupele Ligii Campionilor, care înseamnă un bonus de 16 milioane de euro, dar și dreptul de a disputa Supercupa Europei, unde adversară va fi formația care va câștiga duelul Manchester City – Inter Milano, finala Champions League. Pentru Supercupa Europei, UEFA pune la bătaie 5 milioane de euro pentru învingătoare și 3,8 milioane de euro pentru pierzătoare.

Cum poate da lovitura Serie A, în funcție de câștigtoarele Europa League și Champions League

Înaintea finalei care se va disputa la Budapesta, pe Pușkaș Arena, niciuna dintre cele două echipe nu mai are șanse în campionat la calificarea în Liga Campionilor. Cu o etapă rămasă din La Liga, Sevilla este pe locul 10, cu 49 de puncte, și nu poate termina mai sus de poziția a 7-a, care duce în Conference League.

ADVERTISEMENT

În Serie A, AS Roma tremură și ea pentru prezența în sezonul viitor de cupe europene. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, fotbaliștii lui Jose Mourinho sunt pe locul 6 (Conference League), cu 60 de puncte, unul mai puțin decât Atalanta (locul 5, Europa League). La pândă stă însă Juventus, care se află pe locul 7, cu 59 de puncte.

Cum spuneam, câștigătoarea Europa League are parte și de marele avantaj de a se califica direct în grupele UEFA Champions League. În plus, la tragerea la sorți pentru această fază, echipa respectivă se va afla în urna capilor de serie.

Același avantaj îl va avea și formația care va câștiga Champions League în 2023, astfel că Serie A ar putea avea trei echipe în urna capilor de serie. Pentru acest scenariu trebuie ca AS Roma să cucerească Europa League, iar Inter să ia Liga Campionilor. Napoli a câștigat campionatul în Italia și se află deja în urna capilor de serie.


  • 2,80 este cota oferită de WINNER pentru pronosticul „X solist” la meciul Sevilla – AS Roma, finala Europa League

ADVERTISEMENT