News

Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv

Moartea șocantă a unui tânăr din Valcea a ajuns să fie exploatată cu cinism în spațiul public și folosită pentru capital electoral, chiar cu prețul unui neadevăr care lovește în familia îndurerată a băiatului
28.05.2023 | 23:56
Moartea tanarului care sia dat foc istoria unui fakenews la nivel national Familia dezvaluie adevarata drama a lui Alexandru si cere sa nu mai fie asociat cu legea pacanelelor Exclusiv
Moartea lui Alexandru, tânărul din Râmnicu Vâlcea care și-a dat foc, a ajuns subiect de dezbatere națională / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Imaginile dramatice cu un tânăr care a turnat benzină, și-a dat foc și a ars precum o torță, sub privirile pasive ale trecătorilor, au devenit virale și au șocat opinia publică din România. Alexandru, un tânăr de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, s-a stins din viață în doar câteva minute, devenind, fără să vrea, un subiect de interes național. În realitate, Alexandru nu era dependent de jocuri de noroc, nu pierduse suma respectivă la păcănele, cum în mod fals s-a încercat oficializarea acestei teorii, și nici măcar nu mai era elev! Motivele reale ale gestului disperat erau mult mai profunde, mai umane, și nu aveau nicio legătură cu campania furibundă a unor politicieni și a unor organizații interesate doar să profite la modul cel mai cinic de drama înfiorătoare a acestui tânăr.

Cum a ajuns Alexandru ”dependent de jocuri de noroc”, după moarte

La câteva ore după tragicul incident, imaginile apar în presă și sunt preluate de televiziuni. Tragedia a fost surprinsă de camerele de luat vederi ale unei case de pariuri situată peste drum de unitatea de învățământ unde băiatul învățase până anul trecut. În jurul orei 14:00, apar și primele informații neoficiale, “pe surse”, din anchetă: tânărul care și-a dat foc este prezentat ca un elev al liceului, care a ales să-și pună capăt zilelor pentru că pierduse o sumă mare de bani la faimoasele ”păcănele”.

ADVERTISEMENT

Până seara, Alexandru era deja prezentat în online-ul românesc ca un veritabil dependent, iar tragedia lui începe să fie exploatată inclusiv în zona politică, prin ”forțarea” unui proiect de lege legat de jocurile de noroc.

Sora tânărului care și-a dat foc: ”Este exclus să aibă acea sumă de bani sau să joace”

De cealaltă parte, familia lui Alexandru de la Râmnicu Vâlcea a ajuns la capătul puterilor. Membrii acesteia nu trebuie să se lupte doar cu tragedia de a-și pierde cel mai tânăr suflet, ci încearcă să demonteze şi un fake-news lansat ”pe surse”, propagat în media şi de tot felul de asociații interesate, preluat în discursul politic, acela că Alexandru ar fi fost dependent de jocuri de noroc. O știre de senzație, alimentată din belșug cu spirit civic, se dovedește a fi de fapt o uriașă manipulare emoțională, la nivel național.

ADVERTISEMENT

”Este exclus să aibă acea sumă de bani, sau să joace. Alexandru nu avea serviciu, își căuta un loc de muncă. Mama îl întreținea, momentan”, a dezvăluit sora lui Alexandru, în exclusivitate pentru FANATIK.

Adevărata dramă a băiatului: ”Era un tânăr foarte furios”

De altfel, informația legată de pierderea unei sume mari de bani la păcănele nu pare să se confirme nici în ancheta poliției, potrivit unor surse judiciare citate de o instituție media credibilă, Digi24. Chiar dacă oamenii legii nu exclud, oficial, nicio variantă, probele actuale par să demonstreze mai degrabă ipoteza unei drame provocate de faptul că Alexandru provenea dintr-o familie destrămată, pe fondul unei sensibilități crescute.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba despre un divorț al părinților săi, după o căsnicie din care nu au lipsit momente tensionate. ”Alexandru era un copil, care avea multe traume din copilărie. Era, în continuare, un tânăr foarte furios”, a declarat Loredana, sora lui Alexandru, pentru FANATIK.

Cine sunt parlamentarii USR care au ”rostogolit” un fake-news pentru a obține capital politic

Marți seara, senatorul Sebastian Cernic perora furibund, referitor la cazul lui Alexandru, că ”patima jocurilor de noroc distruge minți!”, în timp ce deputatul Filip Hăvârneanu susținea că a citit în presă că ”acest tânăr era deprimat de mai multă vreme pentru că pierduse 3.000 de lei la păcănele”.

ADVERTISEMENT

Folosindu-se de aceleași informații neverificate, colega lor din Camera Deputaților, Diana Stoica, a ridicat și mai mult miza, scriind că va dedica proiectul de lege ”fără păcănele lângă școli” memoriei bietului Alexandru. Cernic, Hăvârneanu și Stoica sunt toți de la USR și luptă pentru promovarea unei legi care, spun ei, ar reduce din fenomenul dependenței de jocuri de noroc în rândul tinerilor, prin interzicerea sălilor la o distanță mai mică de 300 de metri de școli.

postari USR despre baiatul care si-a dat foc
Postările parlamentarilor USR sunt practic identice, politicienii neobosindu-se să verifice informațiile, singura țintă fiind aceea de a câștiga capital politic / Sursă foto: Facebook

Textele postate de cei trei sunt practic trase la indigo și se încheie cu un apel emoţional către ”colegii parlamentari” pentru adoptarea de urgență a legii ”chiar mâine, într-o ședință extraordinară”. Ei spun că sunt alături de familia îndoliată dar specifică și faptul că nu au de unde să știe ”ce a fost în sufletul lui Alexandru, de a ajuns să ia această decizie”.

Sora tânărului care și-a dat foc le-a scris politicienilor și i-a rugat să se oprească, dar n-a băgat-o nimeni în seamă!

Sora tânărului care și-a dat foc îi roagă, însă, pe inițiatorii legii legate de jocurile de noroc să nu-l mai pomenească pe Alexandru, în acest context. Femeia susţine că le-a trimis mesaje celor care promovează această lege, însă apelurile ei au rămas fără răspuns. Parlamentarii care promovează agresiv această inițiativă, folosind fără scrupule orice fel de instrumente de manipulare, au ales să păstreze postările extrem de dure, în ciuda rugăminţilor venite din partea familiei.

”Le-am scris și acelor oameni, care au pornit această acțiune. De ce o fac, pe baza a ce? Au dovezi, au anchetat ei? Se pare că nu (s-au oprit, n.r.), altfel nu ar mai fi plin de tâmpenii mediul online”, a declarat pentru FANATIK Loredana, sora lui Alexandru.

Potrivit informațiilor oferite de familie, Alexandru terminase liceul anul trecut, după ce în ultimul an se mutase de la Colegiul Economic la Liceul Tehnologic Căpitan ”Nicolae Pleșoianu” din Râmnicu Vâlcea.

În paralel, ancheta poliției continuă, iar oamenii legii încearcă să afle care au fost motivele reale care au dus la o astfel de tragedie. “Ancheta este în desfășurare. În continuare se verifică imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a se stabili cauzele și împrejurările care l-au determinat pe tânărul de 19 ani să recurgă la acest gest”, au transmis reprezentanții IPJ Vâlcea.

ADVERTISEMENT
Tags: