Fotbal international

Moment controversat la CM din Qatar înainte de Anglia – Iran: englezii au îngenuncheat în huiduelile fanilor adverși

Dacă Harry Kane n-a purtat banderola ”curcubeu”, jucătorii englezi nu au renunțat la obișnuitul gest de a îngenunchea înaintea partidelor.
21.11.2022 | 15:42
Moment controversat la CM din Qatar inainte de Anglia  Iran englezii au ingenuncheat in huiduelile fanilor adversi
Dacă Harry Kane n-a purtat banderola ”curcubeu”, jucătorii englezi nu au renunțat la obișnuitul gest de a îngenunchea înaintea partidelor.
ADVERTISEMENT

Anglia își începe aventura la Cupa Mondială în fața Iranului. Harry Kane a renunțat să mai poarte banderola ”curcubeu”, lucru pe care, de altfel, au anunțat că-l vor face și căpitanii echipelor din Țara Galilor, Belgia, Elveția, Olanda, Danemarca și Germania. Și aceasta pentru că FIFA anunțase că va lua măsuri sportive. În schimb, jucătorii englezi nu au procedat la fel și cu obișnuitul moment dinaintea partidelor. Acela în care pun genunchiul în pământ.

Jucătorii englezi, huiduiți copios de iranieni pentru că au îngenuncheat

Gestul de a îngenunchea este legat de campania “Black Lives Matter”, care susține lupta împotriva inegalităților rasiale. Iar naționala Angliei obișnuiește să-l folosească înaintea partidelor pe care le dispută.

ADVERTISEMENT

Evident, au procedat la fel și înaintea primului joc de la Cupa Mondială din Qatar. Gestul fiind aplaudat de cei peste 7.000 de fani prezenți pe stadionul “Khalifa International” din Doha.

Un gest care, la un meci contra Iranului, are conotații profunde. Știut fiind că vorbim despre un stat în care drepturile omului, și în special ale femeilor, nu sunt respectate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Iranul este subiectul unui scandal internațional după ce, în luna august, Mahsa Amini, a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană.

Femeia de 22 de ani fusese arestată de către forțele de ordine ale regimului ayatollahului Ali Khamenei din motive de moralitate. Ea s-a făcut vinovată pentru că nu și-a purtat corect hijab-ul.

ADVERTISEMENT

Ulterior în Iran s-au înregistrat proteste vehemente, de cele mai multe ori marcate de violențe din partea poliției. Iar astfel de acțiuni de protest împotriva privării de drepturi ale femeilor din Iran au fost înregistrate pe tot globul.

Evident, gestul jucătorilor englezi nu le-a căzut bine fanilor iranieni, și ei prezenți în număr mare pe stadion. Aceștia au huiduit copios momentul în care, la comanda căpitanului Harry Kane, englezii au îngenuncheat.

ADVERTISEMENT

Rămâne acum de văzut dacă FIFA va decide să dicteze sancțiuni și pentru acest gest al englezilor. Deși este puțin probabil, în condițiile în care gestul nu a fost penalizat până acum.

ADVERTISEMENT
Tags: