Serialul documentar “Beckham”, difuzat pe Netflix a devenit un succes planetar pe platforma de streaming. Superstarul englez a dezvăluit o serie de lucruri neştiute din cariera de fotbalist, dar şi cea de sex-simbol, relaţia cu Victoria Beckham fiind pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume ani la rând.
Două dintre momentele de cumpănă ale carierei lui David Beckham sunt strâns legate de România. Iar în documentar chiar a apărut o imagine cu superstarul englez pe banca de rezerve din Ghencea, care i-a determinat plecarea de la Real Madrid.
În 2006, Real Madrid trecea printr-o perioadă dificilă, cu dese schimbări de antrenor. În acelaşi an, preşedintele Florentino Perez părăsea postul de preşedinte al “galacticilor” şi îi lăsa locul lui Ramon Caleron. Tot atunci a venit pe banca tehnică Fabio Capello.
Italianul trebuia să readucă disciplina pe Santiago Bernabeu, într-un vestiar înţesat de vedete, dar în care rezultatele lipseau. Iar, la început, Beckham a fost încântat de această schimbare: A fost un antrenor dur şi strict, ceea ce mi-a plăcut. Îmi dădea emoţii. Iar eu nu am emoţii”.
Doar că, Fabio Capello a luat o decizie surprinzătoare şi la primele meciuri i-a lăsat pe banca de rezerve pe David Beckham şi Ronaldo Nazario, două dintre supervedetele lui Real Madrid: “Am fost distrus”, povestea Beckham.
Steaua (actuala FCSB) se califica în acel an în grupele Champions League şi era în grupă cu Dinamo Kiev, Lyon şi Real Madrid. Iar venirea “galacticilor” la Bucureşti a creat o emulaţie extraordinară.
Galaxia Realului juca în Ghencea cu toate vedetele, pe teren fiind jucători precum: Casillas, Ramos, Cannavaro, Roberto Carlos, Robinho, Guti, Raul sau van Nistelrooy. Şi la acest meci, Beckham şi Ronaldo au fost lăsaţi pe banca de rezerve:
“În acel moment, nu eram sigur de viitorul meu la Real Madrid”, a povestit Beckham în documentar, fiind completat de Ronaldo: “Capello a încercat să fie dur cu noi. Eu nu am fost de acord cu această abordare fermă”.
Real Madrid s-a impus cu 4-1 în Ghencea, marcatori fiind Vali Badea pentru gazde, respectiv Sergio Ramos, Raul, Robinho şi van Nistelrooy. Returul de pe Bernabeu s-a încheiat 1-0 pentru “galactici”, cu celebrul autogol al lui Bănel Nicoliţă.
Faptul că şi-a pierdut locul de titular la Real Madrid l-a determinat pe Beckham să accepte oferta imbatabilă, din punct de vedere financiar, de la Los Angeles Galaxy, la finalul sezonului 2006-2007, când a câştigat şi singurul său titlu cu “galacticii”.
Un alt episod fierbinte al carierei lui David Beckham în care România face parte din ecuaţie s-a întâmplat în 1998, la Cupa Mondială din Franţa. Anglia era în aceeaşi grupă cu “tricolorii” conduşi de Gică Hagi.
David Beckham era starul naţionalei Angliei, dar viaţa extrasportivă şi relaţia cu Victoria care ţinea prima pagină a ziarelor tabloid l-a făcut pe selecţionerul Glenn Hoddle să facă o declaraţie care arunca în aer vestiarul Angliei şi stârnea un scandal uriaş în Insulă:
“Asta cred că este problema lui principală. Nu este concentrat pe fotbal. Să înţeleagă că fotbalul este pe primul loc”, a spus selecţionerul englez înainte de startul turneului.
Beckham a susţinut că totul a pornit de la faptul că voia să se vadă înainte de startul turneului cu iubita sa, Victoria, care făcea parte din trupa de mare succes Spice Girls:
“În cantonament, toţi jucătorii erau cu iubitele şi soţiile lor. Dar Victoria era în turneu cu fetele (n.r. de la Spice Girls), aşa că nu ne-am putut vedea deloc. I-am spus lui Glenn Hoddle: «Înainte de startul turneului pot să merg la ea?».
N-o mai văzusem de şapte-opt săptămâni. Cred că a zis da. Este la fel de posibil să fi spus nu. A ieşit şi a spus că nu-mi stătea capul la turneu şi că era îngrijorat de asta.
M-a distrus. Mai ales când cineva a pus la îndoială poziţia mea de fotbalist. Îmi punea la îndoială personalitatea şi profesionalismul”, a povestit Beckham.
Deşi a evoluat în toate meciurile din preliminarii, David Beckham a fost lăsat pe banca de rezerve la meciul de debut cu Tunisia, lucru care a stârnit şi mai multe controverse în presa britanică:
“Aşa au început întrebările: «Face faţă la turneu?», «Ar trebui să fie în echipă?». Apoi… m-a lăsat pe bancă. Chiar dacă am fost tratat în modul în care Hoddle m-a tratat, tot voiam să fiu acolo”.
Până şi colegii din naţională erau şocaţi: “Am fost surprinşi. A fost un şoc. Întrebam de ce nu joacă. «De ce nu joacă Becks? Este o nebunie»”, a spus Paul Ince, fiind completat de Gary Neville, colegul de la Manchester United:
“Glenn a creat o situaţie de rahat pentru David şi pentru toată ţara. David a fost dărâmat când a aflat că nu joacă. Voia să meargă acasă. Nu cred că voia să fie acolo. Lui David îi era greu să fie departe de Victoria perioade lungi. Trebuie să recunoască asta”, a declarat Neville.
Dar, şi la meciul cu România Beckham începea pe banca de rezerve. “Tricolorii” au câştigat cu 2-1 graţie golurilor marcate de Viorel Moldovan şi Dan Petrescu, iar pentru englezi a înscris Michael Owen. De această dată, David Beckham a fost trimis în teren şi a fost unul dintre cei mai buni jucători ai britanicilor.
VEZI VIDEO ROMÂNIA – ANGLIA 2-1:
Superstarul a vorbit despre cum a trecut peste aceste momente dificile în care şi-a pierdut locul de titular: “Am scos un casetofon şi un sac cu mingi. Am dat drumul la muzică şi am executat lovituri libere una după alta”.
După meciul cu România, inclusiv prim-ministrul Marii Britanii de la vremea respectivă, Tony Blair a fost întrebat despre această situaţie, evitând elegant un răspuns franc: “Eu trebuie să iau unele decizii, Glenn Hoddle, altele. Este omul potrivit pentru asta”.
Anglia a fost obligată să câştige ultimul meci din grupe, împotriva Columbiei. De această dată, David Beckham a intrat printre titularii Angliei şi a marcat golul de 2-0, din lovitură liberă.
La acea ediţie a Campionatului Mondial, Anglia a fost eliminată în optimile de finală, după executarea loviturilor de departajare, de Argentina. David Beckham a fost eliminat în prelungiri după ce l-a lovit pe Diego Simeone, fiind scos ţap ispăşitor în Insulă pentru eliminarea de la Cupa Mondială. Acest episod este tratat pe larg în documentarul Netflix, disponibil pe platforma de streaming.