Life

Moneda românească care se vinde cu 1.800 de lei pe OLX. Mulți o au în case, dar au uitat de ea

Banul din țara noastră scos la vânzare cu 1.800 de lei pe OLX. Foarte multă lume s-ar putea să îl aibă prin locuința bunicilor.
08.05.2023 | 09:25
Moneda romaneasca care se vinde cu 1800 de lei pe OLX Multi o au in case dar au uitat de ea
Banul din țara noastră scos la vânzare cu 1.800 de lei pe OLX. Foarte multă lume s-ar putea să îl aibă prin locuința bunicilor. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Moneda românească care se vinde cu 1.800 de lei pe OLX. Mulți o au în case, dar au uitat de ea. E unică pe piața din România și de peste hotare. E destul de veche și perfectă pentru colecțiile celor adună astfel de comori.

Banul din țara noastră scos la vânzare cu 1.800 de lei pe OLX. Foarte multă lume s-ar putea să îl aibă prin locuința bunicilor

Banul în valoare de 250 de lei din țara noastră, scos la vânzare cu 1.800 de lei pe OLX, datează din anul 1935. Este vorba de o piesă rară din argint pe care apare chipul lui Carol al II-lea care a condus România în perioada 8 iunie 1930 – 6 septembrie 1940.

ADVERTISEMENT

Din descrierea proprietarului aflăm că tipul muchiei este zimțată și ornamentată cu două linii ondulate care sunt separate cu câte un romb cu laturile curbilinii, având axa mică verticală. Are un diametru de 29 mm și o greutate de 13,5 grame.

Mai mult decât atât, moneda de 250 de lei a avut un tiraj de 4.500.000 de piese și a fost retrasă din circulație și topită până în anul 1938. Pe avers este inscripționată valoarea nominală a monedei și stema României.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe revers moneda de 250 de lei are inscripția CAROL II REGELE ROMÂNIEI, anul 1935 și efigia regelui (spre stânga). Sub gâtul Regelui apare și numele gravorului, I. Jalea. Este vorba de sculptorul Ion Jalea care a luptat în Primul Război Mondial.

Proprietarul mai anunță că prețul este unul fix, de 1.800 de lei, ceea ce înseamnă că nu este dispus să negocieze cu nimeni. Din fericire, vânzătorul poate preda moneda personal pentru persoanele interesate din București și Ploiești.

ADVERTISEMENT
Monedă cu valoarea de 250 de lei
Moneda cu valoarea de 250 de lei se vinde cu 1.800 de lei. Sursa foto: olx.ro. Colaj: Fanatik

Cine a fost sculptorul Ion Jalea

Ion Jalea s-a născut la 19 mai 1887, în Casimcea, judeţul Tulcea. S-a afirmat în anii ’20-’30 ai secolului al XX-lea, fiind contemporan cu Constantin Brâncuși. A studiat cu Dimitrie Paciurea, însă a urmat modelele monumentaliste ale lui Bourdell şi Carpeaux.

Printre sculpturile sale se numără Monumentul eroilor francezi din Cişmigiu, reliefurile de pe Obeliscul Unirii din Focşani sau statuile unor mari personalităţi istorice şi culturale, cum ar fi: Spiru Haret din Piaţa Universităţii și Mircea cel Bătrân de la Tulcea.

ADVERTISEMENT

A participat la Războiul de Reîntregire Naţională (1916-1918), pe frontul din Moldova. Din păcate, în urma unei răni grave și-a pierdut brațul stâng și a fost nevoit să se folosească numai de dreptul. Activitatea sa s-a întins de pe perioadă de șase decenii.

ADVERTISEMENT
Tags: