News

Morminte “invizibile” de-a lungul frontierei UE. Sunt cu miile, nimeni nu ştie cine sunt morţii

O investigaţie jurnalistică de amploare scoate la iveală drama migranţilor de pe Ruta Balcanilor, unde mulţi dintre cei care pier sunt îngropaţi în morminte anonime.
27.12.2023 | 13:43
Morminte invizibile dea lungul frontierei UE Sunt cu miile nimeni nu stie cine sunt mortii
Inscripţie de pe piatra de mormânt a unui migrant Foto: Deutsche Welle
ADVERTISEMENT

În fiecare zi mor migranţi, încercând să treacă ilegal granițele Uniunii Europene, prin cele mai sălbatice şi periculoase locuri. Mormintele lor rămân adesea nemarcate, iar familiile lor nu vor şti niciodată ce soartă au avut aceştia.

Cine sunt NN1, NN2 și NN3?

În satul Siče, din estul Croației, sunt mai mulți oameni în cimitir decât printre cei vii. Există 230 de persoane în viață, în timp ce numărul morților este de 250. Mai exact, în cimitir sunt 247 de localnici și trei necunoscuți.

ADVERTISEMENT

Mormintele localnicilor le spun pe scurt vizitatorilor cine au fost acești oameni, rezumând informațiile de bază ale vieții, însă acolo unde pe piatra de mormând scrie doar NN, asta rezumă o tragedie nespusă şi pe care doar ne-o putem imagina. Reporterii Deutsche Welle au încercat să aflte cine sunt aceste trei persoane ale căror nume sunt necunoscute şi au mers apoi mai departe cu investigaţia.

Localnicii spun că migranţii s-au înecat într-un râu din apropiere. În cimitirul din Siče, acestea sunt singurele trei morminte de care nimeni nu are grijă, astfel că, în aproximativ cinci ani, orice urmă a acestora ar putea dispărea. Legea obligă să fie îngropate cadavrele neidentificate, dar nu şi la întreținerea mormintelor, cu excepția cazului în care mormântul aparține unei persoane cu „semnificație istorică și socială specială”.

ADVERTISEMENT

NN1, NN2 și NN3 au o importanță deosebită doar pentru rudele lor, care probabil nici măcar nu știu unde se află. Poate că așteaptă veşti de la ei dintr-o ţară din vestul Europei, poate că îi caută sau poate că deja îi jelelesc. Dar, dacă investighezi puțin mai departe, vei afla totuşi câte ceva despre cei care se odihnesc acolo fără nume.

În dimineața rece a zilei de 23 decembrie 2022, polițiștii au găsit două cadavre pe malul râului Sava, care în acea zonă desparte Croația de Bosnia-Herțegovina. Practic, separă Uniunea Europeană de restul Europei. Potrivit raportului poliției, a fost găsit și un grup de douăzeci de cetățeni străini care au intrat ilegal în Croația pe această cale. Grupului îi lipsea încă o persoană. După o căutare amplă, un al treilea cadavru a fost găsit după-amiază. Patologul Spitalului General din Nova Gradiška a constatat că cei trei au murit noaptea, la ora 2:45. Doi au murit de hipotermie, unul s-a înecat.

ADVERTISEMENT

Fugiseră din tabăra de refugiați din Bosnia-Herțegovina, iar asupra lor au fost găsite cărțile de identitate. Reporterii au aflat astfel că toți trei erau din Afganistan: Ahmedi Abozari avea 17 ani, Basir Naseri 21 de ani, Shakir Atoin 25 de ani. NN1, NN2 și NN3.

Identitatea a doi dintre ei a fost confirmată pentru poliţie şi de restul grupului. Atunci de ce au fost îngropați cu iniţialele NN? Dacă familiile îi caută, cum îi vor găsi? Conducerea cimitirului a explicat că procedura de îngropare are loc conform celor scrise în certificatul de înmormântare semnat de patolog. Iar acolo scria NN. Patologul a spus că a scris datele pe baza informațiilor primite de la poliție și de la medicul legist, iar poliția a transmis că o persoană este înmormântată conform regulilor administrației locale.

ADVERTISEMENT

Cimitirul Siče aparține municipalității Nova Kapela, al cărei primar, Ivan Šmit, a enumerat nesatisfăcut toate costurile pe care municipalitatea sa le-a suportaat pentru acele înmormântări și a spus că, dacă cineva plătește, atunci poate schimba inscripţia NN cu numele reale ale celor decedaţi.

Mii de morminte de-a lungul frontierei UE

Jurnaliştii au dat peste o mulţime de ambiguități administrative în timp ce au investigat modul în care autoritățile se ocupă de cadavrele celor care au murit în încercarea de a intra în Uniunea Europeană. Investigaţia a făcut parte din ancheta Border Mores, realizată de o echipă de opt jurnaliști independenți în țările aflate pe rutele migranților şi a fost realizată împreună cu publicaţiile The Guardian, din Marea Britanie, și Süddeutsche Zeitung, din Germania.

Nu există o bază de date unică europeană privind numărul de migranți îngropați în Europa. Însă echipa a reușit să confirme cel puțin 1.931 de astfel de morminte în Grecia, Italia, Spania, Croația, Malta, Polonia și Franța, toate datând din perioada 2014-2023. Dintre acestea, 1.015 sunt morminte NN. Mai mult de jumătate dintre mormintele neidentificate sunt, după cum era de așteptat, în Grecia, 551, urmată de Italia – 248 și Spania – 109.

De subliniat că aceștia sunt doar cei ale căror cadavre au fost găsite și îngropate. Comitetul Internațional al Crucii Roșii estimează că 87% dintre cei dispăruți la granițele de sud ale Europei nu sunt niciodată găsiți. În plus, nu există estimări pentru rutele de migrație de pe uscat.

Decembrie 2022, când au murit trei tineri afgani, a fost o lună mai ploioasă decât de obicei, iar râul Sava s-a umflat mult peste cota obişnuită. În acea zonă, cu doar trei zile mai devreme, cinci cetăţeni turci au dispărut după ce barca lor s-a răsturnat. Printre ei se numărau o fetiță de doi ani, un băiat de doisprezece ani și părinții lor. Fratele tatălui dispărut a mers din Germania în Croația pentru a afla ce s-a întâmplat cu familia. A încercat să obțină informații despre dispăruți de la mai multe secții de poliție, dar nu le-a primit nici după luni de zile de încercări. A vrut să raporteze disparițiile, dar poliția i-a spus că nu are rost să scrie un raport dacă persoanele nu au fost înregistrate anterior pe teritoriul Croației sau Bosniei-Herțegovina.

Povara incertitudinii

Echipa de investigaţie a întâlnit multe exemple similare în timp ce se ocupa de subiect. Există multe întrebări și puține răspunsuri clare pe tema migranților dispăruți și morți pe așa-numita Ruta Balcanică. Nu există protocoale și proceduri clare cu privire la cui și cum trebuie raportată o dispariție. Nu se știe nici dacă migranții dispăruți sunt căutați activ, la fel cum sunt căutați turiștii când dispar în vacanţe.

Cert este că în spatele fiecăruia dintre acele morminte NN se află rude care poartă povara de a nu ști ce s-a întâmplat. În psihologie, aceasta se numește “pierdere nerezolvată”, ceea ce înseamnă că rudele, până când nu au confirmarea că cei dragi sunt morți și nu știu unde le sunt trupurile, nu le pot jeli. Psihologul american Dr. Pauline Boss este autorul termenului și Teoriei pierderii nerezolvate. “Să știi unde este mormântul unei persoane dragi este foarte important, deoarece ajută să-ți spui la revedere”, a declarat dr. Boss echipei de jurnalişti.

“Oameni mor în fiecare zi în Europa, fugind din țările în care nu există viață pentru ei. În Europa, visele lor sunt îngropate”, spune Payman Sediqi, un afghan care trăieşte acum în Germania.

Payman știe despre ce fel de vise vorbește, pentru că el însuși a ajuns ilegal în Germania, la vârsta de 16 ani. activitul Nihad Suljić susține ca aceste morminte ale migranților ar trebui să fie marcate cu numele reale ale decedaţilor. “Dorința mea este ca și peste 100 de ani aceste morminte să fie monumente ale rușinii UE. Pentru că acești oameni nu au fost uciși de râu, ci de regimul de frontieră al UE”, spune Nihad.

ADVERTISEMENT