News

Moscova, reacție oficială după declarațiile controversate ale lui Donald Trump. ”Nimic nou”

Kremlinul a reacționat pentru prima dată după afirmațiile controversate făcute de Donald Trump, cel care declara că SUA nu vor apăra Europa cu orice preț.
14.02.2024 | 20:33
Moscova reactie oficiala dupa declaratiile controversate ale lui Donald Trump Nimic nou
Moscova, reacție oficială după declarațiile controversate ale lui Donald Trump. ”Nimic nou”
ADVERTISEMENT

Mai exact, Donald Trump a declarat că este foarte nemulțumit că nu toate țările din NATO par dispuse să facă eforturi pentru a contribui la bugetul alianței, astfel că ar încuraja Rusia să ”facă ce vrea” cu o țară NATO care nu ”contribuie” și rămâne datoare. Referirea directă era la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, pentru fiecare membru NATO.

Moscova, reacție oficială după declarațiile controversate ale lui Donald Trump

Acum, Moscova, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a reacționat oficial și a transmis că ”nu e nimic nou” în declarațiile lui Donald Trump. Cu toate acestea, rușii s-au ferit să vorbească dacă Rusia ar intenționa să atace o altă țară din Europa. Dmitri Peskov a transmis că ”acesta era unul dintre principalele mesaje ale lui Donald Trump încă din vremea când acesta era președinte”.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Donald Trump au venit în contextul în care republicanii blochează ajutorul pentru Ucraina. Republicanii sunt nemulțumiți de faptul că până acum Ucraina a fost ajutată fără ca cineva să verifice unde ajunge fiecare dolar. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a încercat deja de mai multe ori să combată corupția din Ucraina, pentru a-i îmbuna pe americani, potrivit Digi 24.

”Amintim că atunci când el era preşedinte al SUA, acesta era unul dintre principalele mesaje ale lui Trump”, a subliniat Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Fostul președinte american Donald Trump și-a criticat partenerii din NATO încă din vremea când era la Casa Albă, fiind nemulțumit că multe țări nu ating angajamentul de 2% din PIB pentru apărare.

ADVERTISEMENT

”De fapt, el a repetat cifra de 2% cu diverse ocazii. Prin urmare, nu e nimic nou în modul în care el abordează problema”, a completat Peskov. Președintele Joe Biden a reacționat, la rândul său, și a catalogat declarațiile lui Trump drept ”idioate și nedemne”. Între timp, cancelarul german Olaf Scholz le-a calificat drept ”periculoase și iresponsabile”.

Joe Biden îl critică dur pe Donald Trump după declarațiile sale

”Încurajarea invaziei aliaţilor noştri apropiaţi de către regimuri ucigaşe este îngrozitoarea şi deranjantă. Pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea globală şi economia noastră”, a comentat și Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, analistul Răzvan Pantelimon nu crede că declarațiile lui Donald Trump ar trebui luate în seamă. ”Totul trebuie înţeles în acest context electoral, nu poate preşedintele Trump să decida de unul singur nişte lucruri atât de importante precum activarea articolului 5 din tratatul NATO sau neactivarea sau ieşirea din tratatul Alianţei Nord-Atlantice”, a explicat Pantelimon.

”Nu ai plătit? Eşti delincvent? Nu, nu te-aş proteja! De fapt, i-aş încuraja pe ei (pe ruşi – n.r.) să facă ce vor cu tine! Trebuie să plăteşti, trebuie să îţi plăteşti facturile!”, a declarat Donald Trump în urmă cu două zile. Trebuie reamintit că în urmă cu 10 ani, atunci când Rusia a anexat Crimeea, NATO a transmis ca fiecare stat membru să aloce 2% pentru apărare.

ADVERTISEMENT

Din 31 de țări NATO, 19 nu și-au atins acest obiectiv, cu toate că există țări precum Polonia care alocă 4%. Cea mai mare supărare a lui Donald Trump este cu țările mari precum Franța sau Germania, care ar trebui să fie stâlpii NATO în Europa. Cu toate acestea, așa cum arată situația momentan, NATO are momentan o problemă reală când vine vorba despre asigurarea unui buget consistent pentru apărare.

ADVERTISEMENT