Life

Motivul pentru care îți ies fire albe de păr la tinerețe. Semnul ce te trimite imediat la doctor

Ce înseamnă dacă ne ies fire albe de păr din tinerețe. Există un semnal de alarmă pe care ni-l dă corpul. Iată ce se întâmplă, de fapt!
05.12.2023 | 07:50
Motivul pentru care iti ies fire albe de par la tinerete Semnul ce te trimite imediat la doctor
Motivul pentru care îți ies fire albe de păr la tinerețe/ sursa foto: plantur39
ADVERTISEMENT

Albirea este un fenomen cât se poate de firesc, pe măsură ce înaintăm în vârstă. În funcție și de gene, anumite persoane albesc mai devreme decât altele. Cu toate acestea, doctorii trag un semnal de alarmă și explică ce afecțiune se poate ascunde în spatele unor banale fire albe de păr.

De ce albim la vârste fragede

Albirea părului se mai numește și caniție și semnifică un proces care se produce când melanocitele. Acestea sunt celulele care asigură culoarea părului, dar nu mai secretă melanină. Adică părul crește în continuare, dar fără să mai aibă pigment.

ADVERTISEMENT

Dacă spunem păr alb, ne gândim inevitabil la semnul maturității sau al vârstei înaintate. Sunt mulți tineri care au păr alb înainte de vreme, iar acest fenomen îi sperie teribil. Firele albe care apar mult prea devreme au legătură, în primul rând, cu moștenirea genetică.

Dacă părinții sau bunicii au început să își arate firele albe la tinerețe, este posibilitatea să transmită și generațiilor următoare. De altfel, și mutațiile genetice pot influența procesul de schimbare a culorii părului la o vârstă destul de fragedă.

ADVERTISEMENT

Studiile efectuate au scos la iveală faptul că firele albe de păr nu sunt doar un indicator al vârstei unei persoane, ci și un bun indicator al sănătății. Conform cercetătorilor, firele albe de păr pot indica despre o persoană ce probleme de sănătate are. Iată ce susțin medicii!

Firele albe pot indica un nivel ridicat de colesterol

Stresul, atât cel fizic, cât și cel emoțional, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății părului. Este un fenomen tot mai greu de ținut sub control. În zilele noastre, mulți tineri se confruntă cu niveluri ridicate de stres, iar această presiune poate declanșa modificări în organism, inclusiv în producția de melanină, pigmentul responsabil de culoarea părului nostru.

ADVERTISEMENT

Firele albe de păr mai pot indica despre o persoană faptul că are un nivel crescut de colesterol. De precizat că un nivel mare de colesterol nu va da persoanei în cauză anumite simptome, ci trebuie să facă un simplu test de sânge.

Pe de altă parte, și lipsa anumitor vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B12, zincul și fierul, poate duce la schimbări masive n structura firului de păr și chiar la pierderea culorii naturale.

ADVERTISEMENT

Unele șampoane afectează structura părului

Și unele șampoane sau vopsitul părului în exces pot contribui la o albire prematură. Multe dintre aceste produse din comerț conțin ingrediente ce determină o scădere a secreției de melanină.

Dacă nu știați, peroxidul este una dintre aceste substanțe dăunătoare, care afectează firul de păr. Un alt factor pentru care părul încărunțește rapid este expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui, care pot degrada pigmentul de melanină în firele de păr.

ADVERTISEMENT
Tags: