News

Mușcate înflorite mereu. Secretul florarilor, cum se îngrijesc corect, de fapt

Cum să ai mușcatele înflorite mereu. Secretele pe care numai florarii le cunosc. Florile tale vor fi frumoase, indiferent de anotimp
16.03.2024 | 10:09
Muscate inflorite mereu Secretul florarilor cum se ingrijesc corect de fapt
Mușcate înflorite mereu. Secretul florarilor, cum se îngrijesc corect aceste plante colorate. foto; casoteca.ro, mathaus. foto: colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Mușcate înflorite mereu. Aceste plante, cunoscute și sub numele de Pelargonium, sunt printre cele mai populare din lume. Cu o îngrijire corespunzătoare, aceste plante pot înflori pe tot parcursul anului. Nu sunt deloc pretenţioase și se adaptează în orice condiţii. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a le menține înflorite tot timpul, chiar și în sezonul rece!

Cum să ai mușcate înflorite mereu

Mușcatele sunt unele dintre cele mai iubite plante de la noi din țară. Ele au flori colorate și bogate, ceea ce le face de-a dreptul spectaculoase. Grădinarii cu experiență susțin că nu sunt plante pretențioase, dar necesită o îngrijire mai specială ca să înflorească. Spre exemplu, florarii recomandă ca ele să fie ținute în ghivece spațioase sau în jardiniere, pentru a înflori tot timpul. Dar sunt și alte metode prin care puteți avea mușcate înflorite mereu. Iată ce trebuie să faceți dacă le aveți acasă!

ADVERTISEMENT
  • Lumina și temperaturile potrivite. Mușcatele preferă lumina naturală intensă și temperaturi moderate. Plasează-le într-un loc unde primesc lumina soarelui indirect și evită expunerea directă la razele soarelui puternic, mai ales în timpul verii. Temperaturile ideale pentru mușcate sunt între 18-24°C.
  • Evită udarea excesivă. Excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Așteaptă ca solul să se usuce ușor între udări, iar apoi udă planta în profunzime. Nu lăsa apă să stagneze în farfurioara sub ghiveci.
  • Fertilizare regulată. Fertilizează mușcatele înflorite cu un îngrășământ echilibrat, solubil în apă, cu un conținut mai ridicat de fosfor pentru a promova înflorirea. Aplică îngrășământul o dată sau de două ori pe lună în timpul sezonului de creștere.
  • Tăierea regulată. Îndepărtează florile vechi și uscate pentru a încuraja producția continuă de flori proaspete. De asemenea, poți să tai vârfurile tulpinilor pentru a încuraja ramificarea și o creștere compactă.
  • Monitorizarea dăunătorilor și bolilor. Verifică periodic mușcatele pentru a detecta orice semne de dăunători sau boli și ia măsuri imediate pentru a le trata.
  • Nu le țineți la temperaturi scăzute. Dacă temperatura scade sub 10°C, adu mușcatele în interior pentru a le proteja de frig, deoarece acestea sunt destul de sensibile la temperaturi reci.

Sfaturi pentru îngrijirea mușcatelor

Pentru îngrijirea mușcatelor, specialiștii recomandă să folosiți îngrășământ special pentru mușcate. Dar dacă nu aveți multe ghivece cu mușcate acasă, puteți folosi și îngrașământ normal pentru plante. Important este să respectați dozele recomandate de producător pentru fertilizantul pe care îl alegeți.

ADVERTISEMENT

Mușcatele nu au nevoie de o îngrijire aparte, dar din luna aprilie până în luna septembrie, puteți pune în apa de udat îngrăşământ lichid. Atunci când e perioada de înflorire abundentă, puteți fertiliza mușcatele de 2 ori pe pe săptămână. Puteți pune și aspirină la mușcate, pentru că le aduce numai beneficii: combate bolile fungice, stimulează creșterea, îmbunătățește rezistența la stres.

Pastilele de aspirină se dizolvă într-un vas, peste care se adaugă apă caldă. Se folosesc 1-2 pastile pentru fiecare litru de apă. Soluția obținută se pulverizează pe frunzele mușcatelor.

ADVERTISEMENT

Unde se țin, de fapt, ghivecele cu mușcate

Mușcatele pot fi pot fi ținute atât în ghivece, cât și în pământul din grădină. De obicei, aceste flori preferă spațiile deschise și bine aerisite. Dacă le țineți în ghivece, trebuie să vă asigurați că au destul spațiu pentru a se dezvolta. Așadar, puneți ghivecele cu mușcate într-o zonă luminată din locuință. Important este ca temperatura să nu fie mai mare de 18 grade Celsius. În caz contrar, mușcatele vor îmbătrâni prematur, iar primăvara, când le scoateți afară, nu vor mai înflori.

De câte ori se udă mușcatele

În timpul iernii, mușcatele nu se udă așa de des. Ele au nevoie de mai multă apă când solul este foarte uscat, spre exemplu, în timpul verii. Nu exagerați cu apa, ci testați solul cu degetul și udați-l la nevoie. În acest fel, rădăcinele mușcatelor nu vor putrezi.

ADVERTISEMENT

Cum se înmulțesc mușcatele

Mușcatele se pot înmulți în două moduri, prin semințe sau prin butași. Ambele variante sunt ușor de realizat, chiar dacă nu aveți experiență. Dacă alegi să faci înmulțirea prin semințe, prima dată trebuie să cumperi semințe de mușcate de la o florărie sau colectează semințe de la plantele mature.

Umple ghivecele cu un amestec de sol ușor și bine drenat. Presară semințele uniform pe suprafața solului și acoperă-le cu un strat subțire de pământ. Ulterior, umezește ușor solul, dar nu-l îmbiba prea tare. Pune ghivecele într-un loc luminos și cald, cu o temperatură constantă de aproximativ 20-25°C. Nu lăsa solul să devină prea ud. Semințele ar trebui să iasă în câteva săptămâni. După ce plantele au crescut suficient de mari, le poți muta în ghivece.

În schimb, înmulțirea prin butași se face în următorul mod. Prima dată taie o tulpină sănătoasă de mușcată cu o lungime de aproximativ 5-10 cm. Îndepărtează cu grijă frunzele de pe partea inferioară a tulpinii, lăsând doar una sau două perechi de frunze la vârf.

Înmoaie partea inferioară a butașului într-o pulbere de hormoni de rădăcinare, pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor. Plantează butașii într-un amestec de sol ușor și bine drenat, cum ar fi un amestec de turbă și nisip.

Solul din jurul butașilor trebuie umezit, iar apoi acoperă ghivecele cu o pungă de plastic transparentă pentru a menține umiditatea. Pune ghivecele într-un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui, și asigură-te că temperatura este constantă, în jur de 20-25°C. Rădăcinile ar trebui să apară în câteva săptămâni. După ce butașii au rădăcini suficiente, îi poți transplanta în ghivece individuale.

Ce să faci cu mușcatele când vine vremea rece

În sezonul rece, mușcatele nu se lasă afară. Așadar, butașii se recoltează toamna, atunci când planta încă înflorește, iar temperaturile sunt bune. Dacă recoltarea se face prea târziu, este posibil ca planta să fie deja moartă. Dacă este frig, mușcatele încep să își piardă coloritul frunzelor și numărul florilor va fi mai mic. De aceea, este musai să le mutați în casă, la căldură.

Secrete ale florarilor pentru îngrijirea mușcatelor

Atunci când vine vorba de îngrijirea mușcatelor, florarii au anumite secrete pentru a provoca înflorirea abundentă a muşcatelor. Așadar, dacă vreți ca aceste flori să explodeze, aveți nevoie de câteva ingrediente simple din bucătărie, și anume: 2,7 litri apă, 100 g drojdie proaspătă, 0,5 pahar de zahăr.

Puneți apa într-un borcan etanș și lăsați să se evaporeze clorul. Ulterior, diluați drojdia în puțină apă și adăugați-o, împreună cu zahărul, peste apa din borcan. Vasul se acoperă și se lasă la cald, dar agitați-l din când în când. Soluția va fi gata abia când când fermentarea se va termina. La final, diluați câte un pahar din soluția obținută în 10 litri de apă și udați mușcatele 1 dată la 2 săptămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: