Fotbal international

Napoli – Juventus, finala Cupei Italiei. 0-0 după 90 de minute. Milik transformă de la 11 metri şi aduce Cupa la Napoli

Napoli  Juventus finala Cupei Italiei 00 dupa 90 de minute Milik transforma de la 11 metri si aduce Cupa la Napoli
ADVERTISEMENT

Fotbalul italian a reintrat în drepturi weekend-ul trecut, când au avut loc partidele retur din cadrul semifinalelor Cupei. În urma rezultatelor înregistrate, Napoli şi Juventus vor juca miercuri, 17 iunie, cu începere de la ora 22:00, în direct pe Look Plus, pe stadionul Olimpic din Roma, evident fără spectatori.

Va fi prima finală din istoria competiţiei care nu va avea public în tribune, un spectacol care ar fi adus în tribune cu uşurinţă peste 50.000 de fani ai celor două echipe, luând în considerare numele celor două finaliste şi numărul mare de suporteri pe care îl au atât în Peninsulă cât şi în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Ambele echipe vor trimite pe teren cele mai bune distribuţii, cu o singură excepţie. Între buturi la Juventus va apăra veteranul fotbalului italian, Gianluigi Buffon, 42 ani, antrenorul Maurizio Sarri respectând astfel alegerea făcută în Cupă, unde titularul din campionat, polonezul Szczesny, a devenit rezervă.

Finala Cupei Italiei

LIVE Napoli – Juventus 1-0 (4-2 la loviturile de departajare)

Buffon a salvat miraculos în ultimele minute ale meciului. Dybala a ratat primul de la punctul de 11 metri. Insigne machează. Danilo trimite peste. Politano înscrie. Bonucci, bară-gol. Maksimovici transformă şi el. Ramsey înscrie pe centru. Milik aduce Cupa la Napoli!

ADVERTISEMENT
Meret a salvat prima lovitură de departajare, trimisă de Dybala. FOTO: facebook
Meret a salvat prima lovitură de departajare, trimisă de Dybala. FOTO: facebook

  • Napoli: Meret – Di Lorenzo, Maksimovic, Koulibaly, Mario Rui (80 Hysaj) – Fabian (80 Allan), Demme, Zielinski (88 Elmas) – Callejon (67 Politano), Mertens (67 Milik), Insigne. Rezerve: Allan, Elmas, Ghoulam, Hysaj, Karnezis, Llorente, Lozano, Luperto, Manolas, Milik, Politano, Younes. Antrenor: Gennaro Gattuso
  • Juventus: Buffon – Cuadrado (85 Ramsey), Bonucci, de Ligt, Alex Sandro – Bentancour, Pjanic (74 Bernardeschi), Matuidi – Dybala, Ronaldo, Costa (65 Danilo). Rezerve: Bernardeschi, Danilo, De Sciglio, Muratore, Olivieri, Pinsoglio, Rabiot, Ramsey, Rugani, Szczesny, Vrioni, Zanimacchia. Antrenor: Maurizio Sarri
  • Arbitru: Daniele Doveri

UPDATE, 18 iunie, ora 00:45 / Cel mai iubit om din Napoli, unicul Diego Armando Maradona, şi-a felicitat „urmaşii“ la scurt timp după încheierea partidei: „Mândru de voi. Forţa Napoli!!!“, a fost mesajul simplu postat de argentian pe Instagram.

ADVERTISEMENT

 


UPDATE, 18 iunie, ora 00:15 / După meci, portarul napoletan Alex Meret, care avea 2 ani când omologul său Buffon câştiga prima Cupă a Italiei, a oferit o scurtă declaraţie:

„Am ştiut să suferim şi să jucăm. Sunt mândru de ceea ce am reuşit. Buffon este în continuare numărul 1. A salvat câteva mingi foarte grele. Mai avem multe de făcut la Napoli. Acesta a fost primul pas şi trebuie să urcăm şi în campionat“.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 17 iunie, ora 22:05 / Moment penibil înainte de fluierul de start. Sergio Sylvestre, artistul invitat să intoneze imnul italian înaintea finalei, a uitat versurile. După o scurtă pauză şi-a revenit şi a dus până la final cântecul.

Sergio este născut în SUA, dar s-a mutat în Italia, unde a câştigat un concurs de talente muzicale.


UPDATE, 17 iunie, ora 20:15 / Veşti bune pentru fanii napoletani. Dries Mertens, proaspăt recordman de goluri înscrise pentru Napoli, şi-a prelungit astăzi contractul. Va rămâne pe San Paolo până în 2023, când va avea 36 de ani.

„Cei care iubesc Napoli știu că dragostea pentru această echipă este eternă. Voi da totul până în ultima zi, pentru a rămâne în istoria clubului, în istoria orașului“, a declarat Mertens.

Belgianul a ajuns la echipă în 2013 şi a jucat până acum 310 partide, marcând 122 de goluri, cele mai multe din istoria clubului. Are şi 73 de pase decisive.


UPDATE, 17 iunie, ora 17:15 / Fanii lui Napoli au lăsat un mesaj morbid pentru Juventus. Au îmbrăcat un sicriu în tricoul lui Cristiano Ronaldo, cu însemnele rivalei.

Mesajul morbid al fanilor lui Napoli. Sursă foto: Twitter
Mesajul morbid al fanilor lui Napoli. Sursă foto: Twitter

UPDATE: 17 iunie, ora 16:10. Cristiano Ronaldo a strâns din nou milioane de likeuri din partea fanilor săi de pe Instagram după ce a postat un mesaj pentru fiul său, Cristiano Junior, care împlineşte 10 ani. Cristiano Junior este primul dintre cei trei copii ai starului lusitan de la Juventus făcuţi cu ajutorul unei mame surogat, pe care a plătit-o cu 350.000 de dolari.

„Nu-mi vine să cred că băiatul meu are deja 10 ani! Cât de repede trece timpul … și tu ai fost întotdeauna o sursă de mândrie pentru un tată care te iubește atât de mult.  Să fie o zi fericită! Te iubesc atat de mult!”


UPDATE: 17 iunie, ora 11:00 / Va fi prima finală din istorie la care nici un oficial nu va înmâna trofeul şi medaliile echipei câştigătoare şi medaliile pentru echipa finalistă. Jucătorii vor veni la marginea terenului, respectând regulile de distanţare socială şi îşi vor lua de pe masă medaliile pregătite, iar căpitanul echipei va lua trofeul şi îl va ridica deasupra capului. Este permisă o singură poză cu trofeul la care să participe mai mulţi jucători. A fost mărit numărul de jurnalişti acceptaţi pe stadion de la 10 pentru meciurile de campionat la 40 şi cel al fotografilor de la 10 la 20.

Partida este televizată în nu mai puţin de 200 de ţări de pe glob, inclusiv în foarte multe ţări din Africa, precum Burkina Faso, Zanzibar, Kenya, Etiopia, Republica Central Africană, Sudan, Unganda sau Tanzania.


Napoli – Juventus, o finală de Cupa Italiei echilibrată

Se anunţă un meci echilibrat, în care deşi bookmakerii acordă lui Juventus prima şansă, cotă 2,00, lucrurile nu se prezintă chiar aşa. Napoli are mulţi jucători de valoare şi echipa lui Gennaro Gattuso a început să ia chipul şi asemănarea antrenorului, cu o răutate tot mai accentuată în joc, în sensul bun al cuvântului.

Cristiano Ronaldo a declarat că îşi doreşte foarte mult trofeul, pentru că nu are Cupa Italiei trecută în CV şi speră să marcheze, să facă astfel uitat penalty-ul ratat în semifinala retur cu Milan. Îi va lipsi vârful de meserie de lângă, el argentinianul Higuain, cu probleme medicale încă nerezolvate.

Ce dubii are Maurizio Sarri în alcătuirea echipei

De altfel, Maurizio Sarri, care a petrecut ani frumoşi la cârma lui Napoli şi se declara atunci un duşman convins al torinezilor, iar acum e pe banca lor, pregătit să-şi învingă fosta echipă, va miza pe un trident ofensiv comparabil cu o cavalerie uşoară: Douglas Costa – Ronaldo – Dybala, jucători tehnici şi de viteză, dar fără arta de a se bate corp la corp în careul advers cu stâncile Koulibaly şi Maksimovic.

Buffon va fi în poartă, se ştiu trei dintre fundaşi, Bonucci şi De Ligt în centru, De Sandro pe stânga, dubiul e pe dreapta, între mult mai ofensivul Cuadrado şi Danilo.

Probleme pentru Juve la mijloc

La mijloc, un singur punct sigur, Betancur, alături de care bosniacul Pjanic are mari şanse să fie din primul minut. Al treilea poate fi o problemă, pentru că Ramsey nu e pe deplin apt fizic, Khedira a revenit după o lungă pauză, rămâne doar francezul Matuidi, Rabiot fiind în afara planurilor de titular pentru Sarri.

După cum se vede nici experimentatul Giorgio Chiellini nu are şanse să prindă finala, dar De Ligt a jucat foarte bine cu AC Milan, deci ar putea conlucra optim cu Bonuccci.

Gattuso îl are suspendat pe portarul Ospina

Gattuso a planificat tot un 4-3-3. L-ar fi vrut în poartă pe îngerul columbian Ospina, autorul unor parade extraordinare în returul semifinalei cu Inter, dar e suspendat, deci revine Meret. Gattuso îşi doreşte trofeul pentru a-l dedica surorii sale, decedate la numai 37 de ani cu puţin timp în urmă. 

În apărare, marea problemă e partenerul tradiţional din centru al lui Koulibaly, grecul Manolas, accidentat, de aceea lângă senegalez va juca Maksimovici. Pe benzi Di Lorenzo în dreapta şi Rui Mario în stânga.

Callejon sau Politano în atac

La mijloc, spaniolul Fabian Ruiz e baza, fiind sprijinit de Demme sau Allan şi polonezul Zielinski. În atac, Callejon sau Politano vor fi pe dreapta, Insigne, unicul napolitan din formaţie în centru şi belgianul Mertens pe stânga.

Mertens a devenit după pandemie un salvator cu golul marcat Inter-ului în semifinala retur şi nimeni nu mai vorbeşte de plecarea belgianului, ci de prelungirea contractului, mai ales că a devenit marcatorul all time din istoria clubului.

Maradona îi cere golul victoriei belgianului

Tocmai de aceea legenda lui Napoli din anii 80, argentinianul Diego Maradona, i-a trimis un mesaj pe Instagram, un clip video, în care apare cu tricoul belgianului în mână, primit de la acesta, rugându-l pentru el şi pentru toţi suporterii lui Napoli să facă bucuria supremă, aducând trofeul la poalele Vezuviului.

Partida va fi condusă de un arbitru din zona Roma, Daniele Doveri, care a mai arbitrat pe Napoli de trei ori în campionat în acest sezon, egal cu Torino, victorie la Cagliari, eşec cu Inter şi doar o dată pe Juve, în derbyul Piemontului.

13 Cupe ale Italiei are Juventus, ultima în 2018

5 Cupe ale Italiei are Napoli, ultima în 2014

ADVERTISEMENT