News

Naționala parlamentară, cea mai performantă echipă de fotbal a țării. „Vedete” și palmares peste cel al fotbaliștilor români profesioniști

Într-un moment în care fotbalul românesc este într-o stare pre-comatoasă, naționala parlamentară se pregătește pentru câștigarea unui nou trofeu la toamnă.
21.07.2023 | 18:46
Nationala parlamentara cea mai performanta echipa de fotbal a tarii Vedete si palmares peste cel al fotbalistilor romani profesionisti
Naționala parlamentară a României la meciul cu parlamentarii turci, din 2022/ Foto: Facebook - George Dumitrică
ADVERTISEMENT

În septembrie, Camera Deputaților va organiza o nouă ediție a Turneului Interparlamentar de Fotbal, competiție în care deputații și senatorii au un palmares la care fotbaliștii profesioniști din România nu pot nici măcar spera. Dacă naționala României nu ar avea decât șanse teoretice în fața selecționatelor din Italia, Turcia sau Polonia, echipa parlamentarilor de la București a ajuns spaima omologilor lor din țările menționate.

Parlamentarii luptă să-și apere trofeul

Înainte de a intra în vacanță, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat, pe 28 iunie, un memorandum intern privind organizarea ediției din anul 2023 a Turneului Interparlamentar de Fotbal, din luna septembrie.

ADVERTISEMENT

România, știți că a participat la mai multe turnee. O parte dintre ele au fost câștigate de selecționata Parlamentului României. Prin urmare, vă propun aprobarea acestui memorandum intern cu privire la organizarea de către Cameră a ediției din anul 2023 în speranța că, într-un final, vom câștiga din nou acest titlu de campioni interparlamentari”, a spus președintele Camerei, Alfred Simonis (PSD).

Cum naționala parlamentară are trei titluri de campioană și patru de vicecampioană, nimeni din BP nu a îndrăznit să comenteze, cu toate că textul memorandumului propunea suportarea cheltuielilor de organizare din bugetul Camerei, fără să conțină măcar o estimare a costurilor Turneului Interparlamentar de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment dobândește semnificații deosebite, în condițiile necesității unei solidarități și colaborări sporite, evidențiate de provocările contextului actual (…) Printre invitații în mod curent la aceste eveniment, se numără echipe ale parlamentelor din state precum Turcia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Italia, Moldova, Grecia ș.a.”, se spune în textul memorandumului.

Lăsând la o parte justificarea cu „necesitatea solidarității” și „provocările contextului”, cutuma competiției prevede ca naționala parlamentară care câștigă să organizeze ediția următoare, deși au existat și excepții de la această regulă.  „Generația de Aur” de la Casa Poporului a avut un început mai ezitant cu trei finale consecutive pierdute la turnee care au avut loc în Rusia, Turcia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Seria ghinioanelor a fost întreruptă în 2018, la Antalya, după o semifinală câștigată cu Turcia, 5-4, și o finală cu Ungaria pe care românii au câștigat-o cu 1-0. Bucuria victoriei în fața parlamentarilor de la Budapesta a fost cu atât mai mare cu cât la București se celebra Centenarul Unirii. „Vedetele” au fost Lucian Bode, o prezență longevivă în echipă, și George Dumitrică, secretarul general al Camerei, un fel de Messi și Ronaldo de la Casa Poporului. Între timp, acesta din urmă a devenit și antrenor al echipei.

Triumful din 2021, celebrat în plen

Un an mai târziu, turneul a avut loc în România pe terenurile de la Buftea și Mogoșoaia. Naționala parlamentară a învins Italia cu 4-2, dar a pierdut finala cu Turcia, scor 2-1. Anul 2020 a fost mai puțin fast, dar în 2021 parlamentarii români și-au spulberat adversarii cu scoruri la care naționala oficială a României nici măcar nu ar îndrăzni să viseze: 3-0 cu Italia, 4-0 cu Ucraina pentru ca în finală să zdrobească selecționata parlamentară a Poloniei cu 5-0.

ADVERTISEMENT

Patima fotbalului în Parlament este atât de mare încât membrii echipei au fost omagiați în ședința de plen a Camerei Deputaților din 15 septembrie 2021, căpitanul Dumitrică prezentând trofeul, iar fiecare component al echipei a venit la tribună să primească aplauzele colegilor: Nicolae Georgescu, Lucian Bode, Ştefan Muşoiu, Ionel Floroiu, Florin Popescu, Slobodan Ghera, Silviu Macovei, Robert Sighiartău, Adrian Chesnoiu, Daniel Suciu, Alexandru Soare, Daniel Florea, George Şoldan, Gheorghe Nacov, Remus Munteanu, Ionuţ Stroe, Adrian Robu, Valentin Savadosi, Alexandru Soare şi căpitanul echipei, George Dumitrică.

În general, echipa semăna cu naționala mare a României de la sfârșitul anilor 80, când jucătorii proveneau aproape integral de la Steaua și Dinamo, numai că în Parlament PNL și PSD îndeplinesc aceste roluri, echipa fiind asezonată și cu „stranieri” din grupul minorităților naționale. În schimb, partidele de opoziție USR și AUR au făcut tușa și la echipa de fotbal.

Naționala parlamentară a continuat să facă performanță și anul trecut, când echipa a mers la Istanbul unde a pulverizat selecționata parlamentară a Turciei, cu un scor de 5-0. Explicația pentru zelul jucătorilor noștri este legată și de faptul că președintele de atunci al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a amenințat că vor trebui să plătească din buzunarul propriu costurile deplasării dacă se întorc bătuți de turci. „Dacă nu câștigă, își decontează singuri deplasarea. Da? Domnul secretar general-adjunct, George, da? Veniți și puneți banul, dacă nu câștigați”, s-a adresa Ciolacu „selecționerului” George Dumitrică, într-o ședință a Biroului Permanent.

ADVERTISEMENT