News

NATO va începe luni exercițiul nuclear anual “Steadfast Noon”. 60 de avioane vor lua parte la eveniment

Planificate de mult timp, exercițiile forțelor nucleare ale NATO și Rusiei vor fi organizate curând și reprezintă un moment așteptat cu emoție de comunitatea internațională.
16.10.2022 | 22:41
NATO va incepe luni exercitiul nuclear anual Steadfast Noon 60 de avioane vor lua parte la eveniment
În cadrul exercițiului nuclear al NATO vor zbura și avioanele de luptă ale SUA. Foto: pexels.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

NATO va începe luni exercițiul nuclear anual “Steadfast Noon, iar Pentagonul și comunitatea de informații din SUA au anunțat că vor urmări orice mișcare neobișnuită din timpul exercițiului similar al Rusiei. Potrivit mai multor oficiali americani, acesta ar putea fi organizat înainte de sfârșitul lunii sau în același timp cu cel al NATO.

Exercițiu nuclear de amploare organizat de NATO

Credem că această retorică nucleară a Rusiei și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timp ce se află în război cu Ucraina este iresponsabilă. Să arăți arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabil“, a declarat pentru CNN un înalt oficial din domeniul apărării.

ADVERTISEMENT

Exercițiul rusesc numit Grom (n.r. – tunet) se desfășoară în fiecare an. “Anticipăm că exercițiul se va întinde pe mai multe zile. Va include acțiuni în limitele normale a ceea ce a făcut Rusia în trecut. Va include lansări de rachete reale și o desfășurare de mijloace strategice“, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice în cadrul Consiliului de Securitate Națională.

Deși exercițiul rusesc este unul de rutină, acesta vine după ce președintele Joe Biden a lansat un avertisment dur la începutul acestei luni cu privire la pericolul amenințărilor nucleare ale președintelui Vladimir Putin. Discursul liderului de la Casa Albă a venit în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Pentagonul va urmări atent exercițiul nuclear al Rusiei

După remarcile lui Biden, oficiali ai administrației au subliniat că SUA nu au văzut încă nicio dovadă că Putin se îndreaptă spre utilizarea capacității nucleare a Rusiei și nici nu există informații care să arate că a decis să facă acest lucru. Tensiunile din cauza Ucrainei înseamnă că va exista o examinare și mai atentă a exercițiului rusesc.

Astfel, SUA monitorizează în mod constant activele nucleare rusești, dar Pentagonul va urmări exercițiul pentru a se asigura că mișcările forțelor nucleare rusești nu sunt altceva decât exerciții de rutină. Se așteaptă ca exercițiul să se concentreze pe armele strategice, ceea ce înseamnă teste ale sistemelor de rachete balistice despre care Rusia ar trebui să notifice în prealabil, conform obligațiilor din tratat.

ADVERTISEMENT

Oficialii NATO și SUA au declarat că sunt încrezători că vor putea monitoriza cu precizie orice activitate nucleară a Rusiei în timpul exercițiului. Luni, NATO va începe exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, la care SUA se numără printre cele 14 națiuni participante. Acesta se desfășoară anual de peste un deceniu, potrivit Pentagonului.

Avioanele Alianței nu vor avea focoase nucleare la bord

În acest exercițiu sunt incluse avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor exista arme reale la bord. SUA vor pune la dispoziție bombardiere B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord. Zona principală a exercițiului se va afla la peste 625 de mile de Rusia.

ADVERTISEMENT

Scopul este de a se asigura că disuasiunea nucleară a NATO rămâne “credibilă, eficientă, sigură și securizată“, a declarat oficialul apărării. Potrivit NATO, vor fi implicate până la 60 de aeronave, inclusiv avioane de luptă avansate, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Zborurile vor avea loc deasupra Belgiei, Marii Britanii și a Mării Nordului.

 

 

ADVERTISEMENT